Ex-rehtori Matti Auranen on kerännyt postimerkkejä yli 70 vuotta – kokoelmassa on muun muassa Suomen kuntien omia kirjekuoria yli 400 kappaletta

Matti Auranen kävelee päivittäin Järvenpään keskustassa ja tapaa tuttuja. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

83-vuotias Matti Auranen ei noin vain jätä hyväksi havaittua asiaa. Järvenpäässä hän on asunut 57 vuotta ja postimerkkejä hän on keräillyt yli 70 vuotta. Lentopalloa hän ehti pelata 55 vuotta ja Järvenpään kirkkovaltuustoon hän on kuulunut 44 vuotta. Viime marraskuussa hänet valittiin uudelle nelivuotiskaudelle. Järvenpään kaupunginvaltuustossa hän on istunut 24 vuotta.

Vaimonsa Ulla Aurasen kanssa hän ehti olla 53 vuotta naimisissa, kunnes vaimo nukkui pois neljä vuotta sitten. Vaimo työskenteli opettajana lähes 40 vuotta. Ennen eläkkeelle jäämistään Auranen toimi Harjulan koulun rehtorina 25 vuotta.

– Lempiajatukseni on, että tee työsi kunnolla ja kunnioita perinteitä ja ikiaikojen Jumalaa, niin pärjäät elämässäsi hyvin. Ei jatkuvasti tarvitse uudistaa, vaikka uudistuksiakin toki tarvitaan, Auranen sanoo.

Vaikka virkeä eläkeläinen on monessa mukana, nykyään hänelle jää aikaa pelkästään vain olemiseenkin. Näin ei aina ole ollut. Eläkepäivien alkupuolella kiireisenä pitivät lapsenlapset. Lisäksi Aurasen 103-vuotiaaksi eläneen tädin asioiden hoitaminen vei oman aikansa.

Kirkkovaltuustossa mies on viihtynyt muun muassa siksi, että Järvenpään seurakunta on hoitanut talousasiansa hyvin.

– Henkilökohtaisesti myös kirkon ja kristinuskon sanoma on tärkeä. Usko on ollut osa elämääni isän, äidin ja isovanhempien kautta lapsesta saakka.

Tehtävät kirkkovaltuustossa liittyvät kuitenkin hyvin maallisiin asioihin, kuten talouden suunnitteluun ja kiinteistöistä huolehtimiseen.

Rehtorina Auranen piti kuria ja järjestystä. Puhuttelujakin on pidetty.

– Koulumaailma on muuttunut paljon minun ajoistani. Vasta siinä vaiheessa kun jäin eläkkeelle, tehtiin kouluun ensimmäisiä opetussuunnitelmia. Sitä ennen mentiin valtakunnallisen suunnitelman mukaan.

1960-luvulla koulunkäynti oli hyvin jämptiä touhua. Opettajan vastuu oli suuri. Nykyään on paljon enemmän yhteistyötä koulun ja kodin välillä.

Postimerkkiharrastus on kulkenut Aurasen mukana lapsuudesta tähän päivään. Hänen kokoelmasta on nyt tuhansien ja tuhansien merkkien kokoinen.

– Keskityin aikoinaan keräämään kaikkien Suomen kuntien omia kirjekuoria aakkosjärjestyksessä. Kokoelmassani on mukana yli 400 kuntaa.

Aurasen kolme aikuista lasta asuu Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Lapsenlapsia on seitsemän.

Vuosi sitten Aurasella oli vaikea tilanne, kun influenssarokote ei tepsinytkään.

– Sain A- ja B-virukset, keuhkokuumeen ja sydäninfarktin. Jouduin teholle pariksi päiväksi. Lääkäri tutki repertuaariani ja sanoi, että te olette olleet terve mies. Minulla on hyvä peruskunto, joten toivuin aika nopeasti.

Auranen käy kerran viikossa kuntosalilla, ratkoo ristikoita ja touhuaa postimerkkikokoelmansa kanssa. Hänen salaisuutensa on säännöllinen elämä.

– Syön säännöllisesti, menen ajoissa nukkumaan, en juo alkoholia, enkä polta tupakkaa.

Auranen listaa kolme asiaa, jotka pitää mielen terveenä.

– Lukee sanomalehteä aamulla, lähtee lenkille ja juttelee kasvotusten jonkun kanssa päivittäin. Se on tärkeää.

– Asun Prisman lähellä joten menen sinne päivittäin kävelemään. Aina tulee joku tuttu vastaan.

Matti Auranen

83-vuotias eläkeläinen Järvenpäästä.

Järvenpään kirkkovaltuuston jäsen vuodesta 1975.

Kivipuiston palvelukotisäätiön hallintoneuvos vuodesta 1993.

Toiminut Järvenpään kaupunginvaltuustossa 24 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 3. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 4. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 6. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 7. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 8. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 9. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 10. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 11. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumis on löytynyt läheltä katoamispaikkaa Järvenpäässä – KRP: "Tapausta tutkitaan edelleen rikoksena"
 12. Paikka haussa Järvenpään uudelle apteekille
 13. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 14. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.