Nahkelan kansakoulusta kuvin ja sanoin

KIRJA Terttu Kivelä jatkaa Tuusulalaisen elämän kartoittamista.

Pieni kansakoulukirja kertoo Terttu Kivelän vuosista Nahkelan alakansakoulussa, koulun ihmisistä ja tapahtumista. Sauvo Jylhä

Jan Pippingsköld

Tuusulalaisen Terttu Kivelän Pieni kansakoulukirja ilmestyy ensi viikolla. Viime syksynä hän julkaisi Pienen kirkkokirjan, jossa hän kertoi muistoja kirkkomatkoista Tuusulan kirkkoon, Nahkelan penkkiin. Nyt hän jatkaa saman tutun ja rakkaan maiseman kartoittamista, kun aiheena on Nahkelan kansakoulu, sen ihmiset ja tapahtumat.

Pienen kansakoulukirjan alaotsikkona on Terttu Kivelän ensimmäiset kouluvuodet 1853-57 Nahkelan alakansakoulussa.

Syyskuun ensimmäinen päivä vuonna 1953 oli Terttu Kivelän ensimmäinen koulupäivä. Koulunkäynnin hän aloitti kuusivuotiaana, koska oli syntynyt loppuvuodesta.

– Ensimmäisellä luokalla vuonna 1953 aloitti kanssani 12 oppilasta. Suurta määrää ihmeteltiin kovasti, mutta siihen oli painava syy: isät olivat palanneet sodasta, suuriin ikäluokkiin kuuluva Kivelä kertoo kirjassaan.

Ensimmäisistä hämmentävistä koulumuistoista tarina etenee tekstin, vanhojen valokuvien ja Kivelän omien piirrosten kuljettamana läpi kouluvuosien. Koulua käytiin niin, että samassa luokkahuoneessa opiskeli kolme vuosiluokkaa. Kun opettaja opetti yhtä, kaksi muuta tekivät hiljaisia tehtäviä. Kuri oli ankara.

Jo ensimmäisellä luokalla opettaja kiinnitti huomiota oppilaansa piirtämistaitoon. Piirtäminen onkin ollut Kivelälle läpi elämän tärkeä asia. Kiinnostus kuvataiteeseen vei hänet kuvaamataidon opettajan ammattiin, josta hän nyt on jo eläkkeellä. kuvien tekeminen jatkuu edelleen.

Kouluruokailukin poikkesi melko lailla nykyisestä: Koulun keittäjä valmisti ruuan yläkoulun keittiössä ja pyöräili alakoululle keittotonkka pyörän sarvessa keikkuen. Ruoka syötiin pulpeteissa, ja niillä oli käsityötunnilla tehty "ruokaliina".

– Leipä ja maitopullo tuotiin kotoa, koska lähes kaikkien kotona oli karjaa.

– Voimistelusta muistan "kärpäskävelyn" selällään pulpetin päällä maaten ja jalat kohti kattoa sätkien, Terttu Kivellä muistelee kirjassaan.

Koulun piha oli pieni, varsinkin kun pelattiin neljää maalia. Pallo ei aina pysynyt pihalla, vaan lensi tien yli ojaan tai jopa Majamäen pihaan asti.

Vaikka kuri oli koulussa ankara, välillä hassuteltiinkin. Opettaja Jalmari Mäkelän aikana koulussa vietettiin syksyisin Jaskanpäiviä. Olivatko ne nimi- vai syntymäpäivät, ei Terttu Kivelälle selvinnyt.

Joskus 1930-luvulla pojille annettiin lupa tuoda paukkuja kouluun Jaskanpäiväksi. Paukusta tulikin sen verran jytky, että iso musa lensi Häklin navetan katosta läpi.

– Pojat eivät saaneet rangaistusta, ja opettaja meni vikkelästi neuvottelemaan vahingosta naapurin kanssa.

Jalmari Mäkelä oli Terttu Kivelän isän ja tädin opettajana 1920- ja 30-luvuilla.

– Hän oli minun opettajanani vain yhden vuoden ennen eläkkeelle siirtymistään 1957, Terttu Kivelä muistelee.

– Hänen ansiostaan innostuin uskonnosta ja historiasta. Mäkelä ilmeisesti huomasi innostukseni koulunkäyntiin ja lähetti kotiin sanan, että minut pitäisi lähettää oppikouluun.

Pienen kirkkokirjan ja Pienen kansakoulukirjan jälkeen suunnitteilla on uusi teos. Pieni matkakirja kertoo Terttu Kivelän ulkomaanmatkojen kohteista, paikoista joissa hän on piirtänyt.

Array

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 2. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 3. Häiriöitä pääkaupunkiseudun junaliikenteessä
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalilla 10 000 kävijää – Porvoo soi -tapahtuma peruttiin Uudenmaan huonontuneen koronatilanteen takia
 5. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 6. Rekka valutti öljyä usean kilometrin matkalle Keravalla ja Tuusulassa
 7. Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin
 8. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 9. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 10. Järvenpääläinen Petax mukaan 02 Taksi -palveluun – hintoja ja saapumisaikoja voi vertailla etukäteen
 11. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 12. Näköislehdessä tänään: Satavuotiaasta vesibussista tuli kelluva kesäkoti
 13. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä
 14. Festarikansa kehui Järvenpää soi -tapahtuman järjestelyjä – monet kuitenkin huolestuivat koronan leviämisestä: "Jäkestä tehtiin ihmiskoekeskus!"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.