Järvenpää saa omatoimikirjaston

KIRJASTO Remontti sulkee kirjaston ovet reilun viikon ajaksi. Keväällä kuljetaan vain pääovesta.

Lasiseinäinen vahtimestarin huone ja vanhat naulakot saavat mennä, kun Järvenopään kirjastoa remontoidaan. Tähän tulee toimivat tilat omatoimikirjastolle, palveluesimies Laura Verronen esittelee. Sauvo Jylhä

Jan Pippingsköld

Järvenpään kirjasto sulkee ovensa tulevana keskiviikkona ja on kiinni 11 päivää. Kirjasto palvelee jälleen maanantaina 21. tammikuuta.

Sulkuaikana aloitetaan remontti, joka raikastaa kirjaston tilojen ilmettä, parantaa toimivuutta ja antaa mahdollisuuden omatoimikirjaston avaamiseen.

– Kirjasto näyttää remontin jälkeen tutulta, mutta on raikkaampi, palveluesimies Laura Verronen lupaa.

Kirjaston remontti alkaa siis sulkuajalla 9.–20.1. Sinä aikana kirjastoon ei pääse eikä palautusluukkua voi käyttää.

– Lainojen eräpäiviä ei tule sulkuajalle. Varauksia ei voi silloin noutaa. Siksi kannattaa siirtää noutopaikka tilapäisesti johonkin muuhun Kirkes-kirjastoon, jos odottaa että varaus saapuu sinä aikana, Laura Verronen neuvoo. Kirkes-kirjastoja ovat Järvenpään lisäksi Kerava, Tuusula ja Mäntsälä.

Lainoja voi tarvittaessa uusia verkkokirjastossa.

Remontti jatkuu sulkuajan jälkeen aina toukokuulle asti, mutta kirjasto palvelee asiakkaita liki normaalisti.

– Toimitaan remontin naapurissa, eli kirjasto ei ehkä ole kevään aikana se kaikkein hiljaisin paikka. Se on kuitenkin väliaikaista, ja vaihtoehtona olisi ollut pidempi sulkuaika, Verronen sanoo.

Pääovi pysyy koko ajan käytössä, mutta takaovi on kolmisen kuukautta kiinni. Koska lehtisalissa tehdään remonttitöitä, lehdet luetaan kirjastosalissa.

– Sunnuntaisin ei pääse lukemaan lehtiä.

Kirjastossa ei järjestetä remontin aikana tilaisuuksia, mutta Novellikoukku ja lukuteatteri jatkuvat. Muutama kirjailijavierailu on kevään aikanakin luvassa; niiden paikaksi on sovittu Järvenpää-talon Juhani Aho -sali.

– Tyyni Tuulio -sali ja Satuhuone Onneli ovat poissa käytöstä.

Remontissa poistetaan vanha vahtimestarin koppi ja vanhat naulakot. Tiski, jossa on nyt automaatteja, poistetaan myös, ja automaatit tulevat esteettömämmin käytettäviksi. Remontti koskee siis lehtisalin ja aulan aluetta, ja sen myötä saadaan toimivaa tilaa omatoimikirjastolle.

Omatoimikirjastossa voi asioida kirjaston asiakaspalveluaikojen ulkopuolella. Sisään pääsee kirjastokortilla ja siihen liittyvällä PIN-koodilla. Koodi on sama, jota käytetään lainausautomaatilla. Omatoimiaikana voi palauttaa lainoja. noutaa varauksia, lukea lehtiä ja lainata kirjoja uudesta pokkarivalikoimasta. Omatoimisen asioinnin tilat erotetaan kirjaston muista tiloista lasiovilla.

– Omatoimikirjasto on kirjaston palveluissa sellainen lisä, joka on hyvin arvokas niille, jotka sitä käyttävät. Valtaosa asiakkaista käy kuitenkin kirjastossa normaaleina aukioloaikoina.

– Järvenpäässä se on uutta. Muualla konsepti on todettu hyvin toimivaksi.

Vuonna 1987 rakennetun kirjaston korjauksessa säilytetään sen valoisa ja avara ilme niin, että paikka näyttää tutulta, mutta vähän raikkaammalta. Muun muassa sähköjä ja ilmastointia nykyaikaistetaan.

– Pintoja maalataan jonkin verran.

– Kun vanhoja rakenteita puretaan, kirjaston äänimaailma vähän muuttuu, muitta akustiikkalevyillä ja muilla keinoilla pidetään äänet kuitenkin maltillisina, Laura Verronen kertoo.

Neljän kuukauden työmaa

Kirjaston remonttityöt tehdään kahdessa vaiheessa: osa kirjaston ollessa kiinni ja osa rinnakkain kirjaston toiminnan kanssa. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pölyn hallinnalle omat haasteensa.

– Siellä on myös paljon purettavia betonikorokkeita. Joudutaan miettimään, milloin voidaan piikata, ettei kirjaston ja taidemuseon toiminta häiriinny, mutta ei jouduta tekemään myöhään. Aikoja sovitellaan talon henkilökunnan kanssa.

– Kohde on arvokas, ja siellä tehdään töitä pieteetillä, kiinteistömestari Antti Räty Mestaritoiminta Oy:stä sanoo.

– Siinä on kokeneet suunnittelijat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 2. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 3. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 4. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 11. Hongalle jo kauden viides tasapeli – tähtihetket jäivät minimiin Lahdessa
 12. Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon
 13. Pääkirjoitus: Lapsen etu edellä kaikessa
 14. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 15. Katja Bloigun kolumni: Tulevaisuuden urat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 13. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 14. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.