Kaikki herkut eivät sovi lemmikille

RUOKA Miksi suklaa on koirille ja kissoille vaarallista? Lue asiantuntijan vinkit joulun ja uuden vuoden viettoon.

Älä anna minulle suklaata, vaikka kuinka kerjäisin! Monet ihmisten jouluopöydän herkut ovat sopimattomia lemmikeille. Kuvituskuva. Arkisto/ Riitta Ketola

toimitus

Jouluna myös perheen lemmikit saattavat vaihtaa vapaammalle ruokailuissa. Joulupöydän alla suupaloja odottava karvakorva ei kuitenkaan voi nautiskella samoista herkuista kuin pöydän ääressä istuvat ihmiset. Monet ihmisten jouluherkut, kuten suklaa tai rasvaiset ruuantähteet ovat haitallisia ja jopa myrkyllisiä lemmikille.

Ksylitoli on eläimille haitallista.

Useat joulun suosikkiherkut, kuten esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset ja rusinat ovat haitallisia lemmikeille. Suklaa sisältää teobromiinia, mikä on koirille ja kissoille myrkyllistä. Tummassa suklaassa on korkeampi teobromiinipitoisuus, mikä tekee siitä vaarallisempaa. Pieni pala ei vielä ole vaarallinen, mutta suklaan antamista lemmikille on hyvä välttää kokonaan.

– Mikäli lemmikki on syönyt jotain sille kuulumatonta, niin usein se ilmenee alkuun levottomuutena, huonovointisuutena, kuten kuolaamisena ja oksentamisena ja se voi ripuloida. Mikäli lemmikkisi on syönyt jotain myrkyllistä, ole välittömästi yhteydessä päivystävään eläinlääkäriin, josta saat lisäohjeita, neuvoo LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola

Joulupöydän ruuantähteissäkin voi piillä vaaratilanteita. Luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille. Lemmikille sopimaton ruoka voi aiheuttaa pahoja vatsavaivoja eläimelle ja erityisesti luunpalaset voivat aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Turvallisinta onkin antaa perheen karvaiselle jäsenelle vain juuri hänelle tarkoitettuja herkkuja.

Uuden vuoden juhlinta on stressaavaa aikaa erityisesti koirille. Pelkäävälle koiralle kannattaa järjestää muuta puuhaa rakettien ampumisen ajaksi, kuten vaikkapa koiralle soveltuvan luun pureskelua. Koiralle kannattaa järjestää rauhallinen lepopaikka, mikäli koira ei sitä itse löydä. Huoneesta voi tarvittaessa sulkea verhot, jotta koira voi rauhoittua omissa oloissaan.

Apua rakettien pauketta pelkäävälle lemmikille saattaa saada, kun alkaa siedättää sitä raketin paukkeelle esimerkiksi ääninauhoilla ja muille äänille hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta. Hyvin vaikeissa tilanteissa voi konsultoida eläinlääkäriä mahdollisen eläinlääketieteellisen avun saamiseksi.

Raketteja saa ampua uuden vuoden aattona kello 18-02 välisenä aikana, jota ennen koiran kanssa kannattaa tehdä pidemmät ulkoilut. Koiran ulkoiluttamista irti on hyvä välttää kaiken varalta koko päivän ajan. Vaikka koira ei muutoin pelkäisi kovia ääniä, voi läheltä ammuttu raketti säikäyttää sen.

Jos lemmikki säikähtää ja karkaa, kadonneesta koirasta kannattaa ilmoittaa lähimpänä oleviin löytöeläintarhoihin ja jakaa katoamisilmoitusta sosiaalisessa mediassa. Kuvallinen ilmoitus on aina parempi, jotta eläimen voi tunnistaa helpommin. Hyviä ohjeita kadonneen lemmikin etsintään tarjoaa muun muassa karkurit.fi –sivusto.

Turvallisesti lemmikin kanssa jouluna

Selvitä päivystävä eläinlääkäriasema ja tallenna puhelinnumero puhelimeesi

Nosta jouluherkut ja joulukukat ja -koristeet lemmikin ulottumattomiin

Siivoa lahjanarut ja muut roskat pian lahjojen avaamisen jälkeen

Säilytä kotona ensiaputarvikkeena lääkehiiltä, mutta kysy aina ensin ohjeet sen antamiseen eläinlääkäriltä

Vie roskat suoraan roskakatokseen, tai jonnekin mistä koira ei pääse käsiksi esimerkiksi kinkunpaistorasvaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 2. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 3. Häiriöitä pääkaupunkiseudun junaliikenteessä
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalilla 10 000 kävijää – Porvoo soi -tapahtuma peruttiin Uudenmaan huonontuneen koronatilanteen takia
 5. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 6. Rekka valutti öljyä usean kilometrin matkalle Keravalla ja Tuusulassa
 7. Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin
 8. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 9. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 10. Järvenpääläinen Petax mukaan 02 Taksi -palveluun – hintoja ja saapumisaikoja voi vertailla etukäteen
 11. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 12. Näköislehdessä tänään: Satavuotiaasta vesibussista tuli kelluva kesäkoti
 13. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä
 14. Festarikansa kehui Järvenpää soi -tapahtuman järjestelyjä – monet kuitenkin huolestuivat koronan leviämisestä: "Jäkestä tehtiin ihmiskoekeskus!"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.