Yhä useampi lähtee karvaisen harrastuskaverin kanssa kurssille

LEMMIKIT Koira on perheenjäsen, jonka kanssa halutaan tehdä jotakin hauskaa yhdessä. Yhä useampi hakeutuu kurssille.

17-vikkoinen valkoinenpaimenkoira Haiku seuraa tarkkaan, kun Elina Walta ohjaa. Sauvo Jylhä

Jan Pippingsköld

Kun koiranpentu tulee taloon, alkaa uusien asioiden opettelu. Yhä useampi hakeutuu koirakoulun kurssille opettelemaan koiran kanssa toimimista.

Ammattikouluttajalta haetaan apua myös silloin, kun jokin asia koiran käytöksessä häiritsee arkea.

– Kurssien kysyntä on vuosien kuluessa ollut selvästi kasvamaan päin. Nykyään tietoisuuden lisääntyessä ihmiset hakeutuvat kursseille pienemmällä kynnyksellä ja koirien peruskoulutus on selvästi ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Tämän näkee siinä, että ns. peruskurssien, kuten pentu- ja arkitottelevaisuuskurssien määrä meilläkin on lisääntynyt viime vuosista, sanoo Noora Ilmonen tuusulalaisesta PiskiTiski-koirakoulusta. Vuonna 2013 perustettu yritys on tänä syksynä muuttanut uusiin tiloihin Hyrylään. Uudet tilat ovat mahdollistaneet toiminnan laajentamisen, ja kouluun on palkattu uusia kouluttajia.

Suosituimpia kursseja ovat peruskurssit ja arjen hallintaan liittyvä koulutus. Vuodesta toiseen suosittuja ovat esimerkiksi pentukoulut sekä arkitottelevaisuus.

Suosittuja ovat myös eri harrastuslajien kurssit.

– Koiranomistajat tiedostavat, että harrastuksilla saa kivaa yhteistä tekemistä koiran kanssa, millä on suotuisa vaikutus koirakon väliseen yhteistyöhön ja suhteeseen. Koira on nykyään perheenjäsen, jolle tarjotaan enenevissä määrin virikkeitä ja aktivointia.

– Meillä PiskiTiskillä suosituimpia kursseja ja ryhmiä ovat sellaiset, missä omistaja pääsee kokeilemaan koiransa kanssa useampia eri harrastuslajeja. Siitä voi sitten edetä sopivan lajin pariin tavoitteellisemmin, mikäli tuntee lajin omakseen.

– Harrastuslajeissa tuntuu tällä hetkellä olevan hyvin paljon kiinnostusta hajutyöskentelyä kohtaan esimerkiksi Nose Workin muodossa. Hajutyöskentely on monille omistajille matalan kynnyksen harrastuslaji, sillä se on helppo aloittaa, koska jokainen koirahan osaa haistella! Hajutyöskentelyssä voi myös edetä usealla eri tavalla, sillä lajikirjo on niin suuri.

Kursseille tulevat kaikenlaiset koirakot. Suosituimpia rotuja, kuten noutajia, vesikoiria, paimenkoiria ja seurakoiria näkee koirakoulussakin eniten. Kaikki rodut voivat osallistua. Osa asiakkaista tulee koiran ja yhden ihmisen voimin, osa perheenä.

Vaikka ryhmät ovat pieniä, joskus kaivataan vieläkin yksilöllisempää ohjausta.

– Yksilöohjauksiin tulee kyselyitä säännöllisesti. Koirilla voi olla monenlaisia haasteita ja niihin onneksi haetaan suhteellisen nopeasti apua. Yleisimpiä ongelmia, joihin yksilöohjauksesta haetaan apua, on ehdottomasti hihnakäytös. Siihen tulee kyselyitä lähes viikoittain. Myös kursseilla tähän ongelmaan kysytään neuvoa usein.

– Lisäksi arkuus, aggressiivisuus, yksinolon ongelmat ja yhteistyöhön liittyvät haasteet saavat omistajat hakeutumaan koulutukseen, Noora Ilmonen kertoo.

– Ei-toivottua käytöstä voi lähteä työstämään monenlaisin eri keinoin ja metodein ja haasteena onkin löytää juuri kyseiselle koirakolle sopiva tapa edetä. Mitä laajempi ongelma ja mitä pidempään se on ollut, niin sen haastavampi se monesti on kouluttaa pois.

– Toivottomia tapauksia ei oikeastaan ole, mutta haasteet voivat olla todella suuria ja silloin vaaditaan omistajalta valtavaa panostusta kouluttamiseen..

Käytösongelmia voi ehkäistä aika hyvin ennakoimalla. Toinen keskeinen asia on oman koiran tunteminen, eli suhteen ja luottamuksen luominen omistajan ja koiran välille on paras keino ehkäistä ongelmien syntyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 2. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 3. Häiriöitä pääkaupunkiseudun junaliikenteessä
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalilla 10 000 kävijää – Porvoo soi -tapahtuma peruttiin Uudenmaan huonontuneen koronatilanteen takia
 5. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 6. Rekka valutti öljyä usean kilometrin matkalle Keravalla ja Tuusulassa
 7. Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin
 8. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 9. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 10. Järvenpääläinen Petax mukaan 02 Taksi -palveluun – hintoja ja saapumisaikoja voi vertailla etukäteen
 11. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 12. Näköislehdessä tänään: Satavuotiaasta vesibussista tuli kelluva kesäkoti
 13. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä
 14. Festarikansa kehui Järvenpää soi -tapahtuman järjestelyjä – monet kuitenkin huolestuivat koronan leviämisestä: "Jäkestä tehtiin ihmiskoekeskus!"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.