Kasvien säävauriot paljastuvat vasta keväällä

KASVIT Keravan hautausmaalla kukkasipulit erehtyivät vuodenajasta.

Havukasvit kestävät paljon, mutta eivät mitä tahansa. Sekä havut että monet muut kasvit ovat kärsineet tämän vuoden erikoisista sääoloista, mutta vaurioita aiheuttavat muutkin syyt. Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Viime kesän kuumuus ja kuivuus sekä pitkä lumeton syksy ovat aiheuttaneet koristekasveille vaurioita, mutta niiden laajuudesta ei vielä voi olla varma. Monet vahingot paljastuvat lopullisesti vasta ensi keväänä.

Lämmin syksy on harhauttanut kasveja kevätpuuhiin. Esimerkiksi pajunkissoja oli syksyllä, ja Keravan hautausmaalla ihmeteltiin syksyllä sipulikukkia, jotka puskivat uusia lehtiä,

– Pienet sipulikukat kuten krookukset ja helmililjat alkoivat paikoitellen työntää lehtiä maasta, suntio Marjo Pekkola kertoo. Hän on koulutukseltaan puutarhuri.

– Jos niissä on kukan alku, se kyllä jäätyy, jos tulee pakkasta eikä ole lumipeitettä. Voi olla, että kukinta on ensi keväänä harvaa, Pekkola arvelee. Kaikkialla sipulit eivät sekoittaneet kalenteriaan, joten ainakin osan voi hyvin odottaa kukkivan normaalisti.

Tämän vuoden erikoiset säät ovat vaikuttaneet muihinkin hautausmaan kasveihin.

– Viiden, kuuden metrin korkuiset tuijat, joita on muutama vuosi sitten siirretty, ovat kuivuneet oudosti. Latva kasvaa, mutta keskellä on kuivunutta. Tätäkään ei ole tapahtunut joka paikassa. Pekkola kertoo.

Havukasvit ovat yleensä kestäviä, ja Keravan hautausmaa on kostealla paikalla. Silti Pekkola arvelee, että tuijien vauriot johtuvat viime kesän kuivuudesta. Lopullisesti kasvien kärsimät vauriot ovat selvillä vasta ensi keväänä.

Kuivua kesä oli koettelemus myös atsalealle ja rhododendronille. Hautausmaan alppiruusuista osa on kurtistanut lehtensä. Ne eivät ole ehkä jaksaneet muodostaa kukkanuppuja ollenkaan.

Kasvit tykkäisivät nyt, jos lopputalveksi tulisi lumipeite, eikä pakkasta olisi kovin paljon.

–Noin 10–15 astetta olisi kohtuullinen, jos maassa on lumipeite suojaamassa, Marjo Pekkola arvelee.

– Syksyllä oli pitkään lämmintä, ja pajunkissat kukkivat ja jotkut sellaiset kasvit nousivat maasta, joiden ei olisi pitänyt, kertoo myös seurakuntapuutarhuri Satu Vuorinen Järvenpäästä. 

Hänkin muistuttaa, että jos kasvit kärsivät sääoloista, vauriot voivat tulla näkyville vasta seuraavalla kasvukaudella.

Kun ilmasto lämpenee, kasvien menestymisvyöhykkeet siirtyvät hiljalleen pohjoiseen.

– Istutetaan kakkosvyöhykkeen kasveja kolmoselle, ja ne menestyvät. Sitten jos tulee ankara talvi, saattaa olla etteivät ne kestäkään ellei ole erityisen suotuisa paikka. Se riski kannattaa tiedostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 2. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 3. Häiriöitä pääkaupunkiseudun junaliikenteessä
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalilla 10 000 kävijää – Porvoo soi -tapahtuma peruttiin Uudenmaan huonontuneen koronatilanteen takia
 5. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 6. Rekka valutti öljyä usean kilometrin matkalle Keravalla ja Tuusulassa
 7. Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin
 8. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 9. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 10. Järvenpääläinen Petax mukaan 02 Taksi -palveluun – hintoja ja saapumisaikoja voi vertailla etukäteen
 11. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 12. Näköislehdessä tänään: Satavuotiaasta vesibussista tuli kelluva kesäkoti
 13. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä
 14. Festarikansa kehui Järvenpää soi -tapahtuman järjestelyjä – monet kuitenkin huolestuivat koronan leviämisestä: "Jäkestä tehtiin ihmiskoekeskus!"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.