Aikuiset kehtaavat esiintyä täysillä ja nolostelematta – cheerleading on myös varttuneempien naisten ja miesten laji

Ice Age -ryhmä harjoittelee nyt kerran viikossa Riihikallion koululla, mutta toiveissa on nostaa harjoittelukerrat kahteen viikkokertaan ensi vuoden alusta. Mari Mäkinen

toimitus

Klassikko jos syntyessään. Sellainen on tuusulalaisen cheerleading-seura Spirit Shakin’ Cheerleadersin Ice Age -ryhmä, joka perustettiin vajaa kaksi vuotta sitten. Ryhmässä cheerleadingia harrastaa 28 naista ja kaksi miestä.

– Keski-ikämme on jossakin 40 vuoden kieppeillä. Nuorin harrastaja on 28-vuotias, vanhin 58, kertoo Merja Kokkala

Klassikot-sarjassa kilpaileva ryhmä sai alkunsa, kun vanhemmat seurasivat lasten touhua ja halusivat itse mukaan. Suurin osa ryhmäläisistä on siis cheerleadingia harrastavien lasten vanhempia, mutta muitakin joukkoon mahtuu.

Kokkalan viisihenkisessä perheessä kaikki harrastavat lajia. Perheen isä Mika Kokkala on toinen ryhmän miehistä.

– Ei meillä kotona enää paljon muusta puhutakaan, isä naurahtaa.

Miehistä voimaa tarvitaan etenkin nostoissa. Lajissa miehet ovat yhä selkeä vähemmistö, mutta poikien määrä kasvaa koko ajan, aivan kuten koko lajin harrastajamäärät.

– Cheerleading on nopeimmin kasvava joukkuelaji Suomessa, muistuttaa Jari Heikka, ryhmän toinen mies.

Kun miehet ovat kertoneet harrastuksestaan muille, on ensireaktiona yleensä hämmästys. Sen jälkeen halutaan tietää lisää. Lajivalinta selvästi kiinnostaa, mutta Kokkala ja Heikka ymmärtävät, että voi vaatia rohkeutta lähteä mukaan.

– Tämä on oikeasti tosi kovaa treeniä. Heittelemme ihmisiä ilmaan, ja otamme vielä kiinni, miehet virnistävät.

Lajissa ryhmää viehättää sen monipuolisuus. Parissa vuodessa matkaan on tarttunut kasapäin temppuja, joita ei olisi koskaan arvannut joskus tekevänsä. Kärrynpyörät ovat sieltä helpoimmasta päästä, pyramidit ja erilaiset heitot ja nostot vaativat jo enemmän, myös henkistä kanttia.

– Lasten tekemänä kaikki näyttää niin helpolta. Kun itse tekee, ymmärtää liikkeiden vaativuuden. Pää meinaa välillä tulla vastaan, Katja Miiluniemi tunnustaa.

Osalle lapsista vanhempien rynniminen omalle reviirille oli aluksi kauhistus. Toiset uhkasivat jopa lopettaa lajin. Nyt kisoissa kuuluu tuon tuostakin ylpeydellä kajautettu ”hyvä äiti” -huuto.

Valmentaja Mira Lehtinen kiittelee ryhmänsä kehityskaarta. Viimeisimmästä aluekilpailusta Keravalla tuli voitto. Hyvää sijoitusta lähdetään tavoittelemaan myös viikon päästä Seinäjoella käytävistä aloittelijoiden kauden päätapahtumasta Winter Wildness -kilpailusta. Tarkoitus on kirkastaa viime vuoden seitsemäs sija.

– Tämä ryhmä on todella motivoitunut, ja heillä on upea ryhmähenki, valmentaja kiittelee.

Ryhmäläiset itse nimeävät vahvuudekseen muun muassa heittäytymisen.

– Haluamme vetää ihan täysillä ja näyttää kaikille. Hymy on yksi arvostelukriteereistä, ja sitä meidän ei tarvitse sitä pakottaa esiin, Kaisa Heikka sanoo.

– Eikä meitä nolota. Se ikä on ohitettu ajat sitten, ryhmä nauraa.

Cheerleading

Tarkoitti alun perin urheilujoukkueen kannustamista ryhmänä huudoin ja koreografioin.

Nykymuotoisena kilpailumuotona se on monipuolinen ja akrobaattinen joukkueurheilulaji.

Kaksi alalajia: cheerleading ja cheertanssi.

Lajissa kilpaillaan kolmessa eri ikäluokassa: lapset 7–13-vuotiaat, juniorit 12–16-vuotiaat ja aikuiset yli 15-vuotiaat. Jäsenseurat järjestävät harrastetoimintaa näiden ikäluokkien lisäksi myös pienille lapsille ja varttuneemmille harrastajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 2. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 3. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 4. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 11. Hongalle jo kauden viides tasapeli – tähtihetket jäivät minimiin Lahdessa
 12. Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon
 13. Pääkirjoitus: Lapsen etu edellä kaikessa
 14. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 15. Katja Bloigun kolumni: Tulevaisuuden urat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 13. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 14. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.