Joulu uusperheessä voi herättää paljon kysymyksiä ja suuria tunteita – "Kärkivinkki on, että istukaa aivan rauhassa alas ja keskustelkaa"

Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo kehottaa kaikkia uusperheen osapuolia istumaan alas ja keskustelemaan toiveistaan joulunviettoon liittyen. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Suomen uusperheiden liiton neuvontapuhelin ruuhkautuu kaksi kertaa vuodessa; kesälomien aikaan ja jouluna.

– Näinä aikoina neuvovaan puhelimeen tulee selkeästi eniten kysymyksiä. Kumpaankin liittyy paljon odotuksia, Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo kertoo.

Joulunvietto herättää monessa ensiperheessäkin paljon kysymyksiä ja suuria tunteita.

Uusperheessä kaikki on monimutkaisempaa. Kuvioon liittyy usein enemmän ihmisiä, joista jokaisella saattaa olla erilainen toive ja ajatus joulunvietosta.

– Liikkuvia osia on enemmän. On olemassa lapset, jotka saattavat liikkua joulun aikaan oman ja toisen vanhemman kodin välillä. Lisäksi voi olla enemmän isovanhempia.

Jos ei opita puhumaan asioista, voi syntyä aikamoinen kaaos. Keskustelun kautta tulisi saada soviteltua olemiset, tekemiset, toiveet ja unelmat.

Tavallisia uusperheiden jouluun liittyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi, miten oikeudenmukaisuus toteutuu lasten lahjojen suhteen ja miten huomioida isovanhempia.

Uusperheessä voi olla myös pelkästään vain toisen osapuolen lapsia ja toinen voi olla lapseton.

Monesti uusperheessä on toiveena järjestää meidän perheen näköinen joulu, mutta siihen vaikuttaa, mitä toisessa kodissa asuvalla vanhemmalla on suunnitelmissa.

– Uusperheessä elämiseen liittyy myös sen sietäminen, että ei vielä tiedä, miten ja milloin asiat saadaan sovittua. Se voi tarkoittaa epätietoisuutta, kuinka monta lasta meillä on, tehdäänkö ruokaa kymmenelle vaiko kenties vaan kahdelle.

Silloin kun kyseessä on uusperheen ensimmäinen yhteinen joulu, molemmilla aikuisilla voi olla oma näkemys joulunvietosta. Mitä vanhempia lapsia perheissä on, sitä vahvemmat näkemykset saattaa olla myös lapsilla, miltä heidän perheen joulun tulisi näyttää.

– Kärkivinkki on, että istukaa aivan rauhassa alas ja keskustelkaa, minkälaisia toiveita kenelläkin on. Jopa niille ihan pienimmille lapsillekin on tärkeää päästä kertomaan, mikä heille on tärkeää joulussa.

Kun kaikki elementit on pöydällä, voidaan lähteä yhdessä miettimään, mitä me voimme näistä rakentaa, jotta joulu olisi mahdollisimman paljon meidän kaikkien näköinen.

– Jos jotkut elementit ovat aivan vastakkaisia, on päivänselvää, että ne kaksi eivät välttämättä mahdu siihen samaan jouluun. Sen jälkeen voi keskustella siitä, mikä voisi olla minimi sille, mikä voisi meille olla mahdollista. Jos keskustelua aletaan käymään kaksi päivää ennen jouluaattoa, tilanne voi olla ongelmallinen.

– Marras–joulukuun vaihteessa viimeistään kannattaa aloittaa keskustelu.

Myös sillä vanhemmalla, jolla lapset eivät ole jouluna, saattaa olla iso suru ja kaipaus siitä, että lapset eivät ole tässä.

– Voi herätä kysymys, mitä teen kaipaukseni kanssa silloin, kun kumppanini lapset ovat siinä. Nämä ovat inhimillisiä puolia meissä kaikissa.

Tulevalla Uusperheen joulu -luennolla annetaan tietoa, josta hyötyy ihan jokainen uusperhe.

– Aina ei tarvitse olla kriisissä, ennen kun lähtee hakemaan tietoa. Joskus tekee hyvää huomata, että mehän ollaan onnistuttu ratkaisemaan tämäkin asia aika hyvin.

Uusperheen joulu -luento

Tiistaina 4. joulukuuta kello 18–19.30 Järvenpää -talolla.

Luennoitsijana toimii Kirsi Heikinheimo Uusperheiden liitosta.

Paikalla myös uusperheneuvoja Elisa Jyllikoski

Tilaisuus on maksuton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 2. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 3. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 4. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Lukijalta: Aukkojen paikkaamista ei voida perustaa ulkoiseen motivaatioon
 7. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 8. Mestarien liigasta pudonnut Juventus erotti päävalmentajansa Sarrin
 9. Bottas päihitti Hamiltonin tämän koti-gp:n aika-ajoissa ja kaasutteli toista kertaa tällä kaudella paalulle – "Sain itsestäni ja autostani kaiken irti"
 10. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 11. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 12. Lukijalta: Aika ja ikuisuus sekä Villi, vapaa ja värikäs
 13. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 14. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 15. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 5. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 6. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 7. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 8. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 9. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 10. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 11. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 12. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 13. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 14. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 15. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.