Naapurit asuvat naapurissa uudessa asuinpaikassakin – Kaksi tuusulalaisperhettä rakennuttaa paritalon Tuusulan uudelle asuntomessualueelle

Viivi Komulainen ja Johanna Norppa eivät ole vielä monesti käyneet uuden kotinsa tontilla asuntomessualueella. Varsinainen rakentaminen alkaa ensi keväänä, kun maa on sulanut. Satu Jalo

Satu Jalo

Tuusulan golfkentän laidalla rivitalossa asuvat kaksilapsiset Aidanpää-Komulaisen ja Norpan perheet aikovat olla naapureita uudessa asuinpaikassakin.

Reilut viisi vuotta naapureina asuneiden perheiden yhteinen rakennusprojekti alkoi jonkun puoliksi piloillaan ilmoille heittämästä ajatuksesta. Ideaa kypsyteltiin ja kun sopiva tontti löytyi kesällä Tuusulan vuoden 2020 asuntomessualueelta, palaset loksahtivat paikoilleen. Ajankohta rakentamiselle tuntui oikealta.

– Kaikkein vaikeimmalta tuntuu lähteä pois nykyisestä kodistamme, sillä pihapiiri on kiva ja naapurit mahtavia, Viivi Komulainen sanoo.

Kaksilapsiset perheet tutustuivat toisiinsa lasten yhteisten pihaleikkien kautta.

Yhteistä projektia on suunniteltu moneen otteeseen, muun muassa grillin ja pitkäksi venyneiden päiväkahvien äärellä.

– Rakentamista on puitu myös yhteisillä lenkeillä ja lähes aina kun on nähty ulkona, esimerkiksi postilaatikolla, roskia viemässä tai lasten kanssa ulkona ollessa, Johanna Norppa kertoo.

Tontti on 750-neliöinen. Sille olisi mahdollista rakentaa kaksi omakotitaloa, mutta paritalo on kuitenkin todennäköisempi vaihtoehto.

– Talon mallin määrittelee pitkälti tontti ja sen muoto.

Talomalli ratkeaa parin kuukauden sisällä.

– Tällä hetkellä tunnelma on odottava. Jokainen päätös ikään kuin odottaa edellistä, naiset sanovat.

Kodit tulevat olemaan pohjiltaan samanlaiset, mutta eivät täysin identtiset.

– Pohjia pystyy muokkaamaan melko hyvin sellaiseksi että kummassakin perheessä ollaan tyytyväisiä, eivätkä toisten ratkaisut vaikuta toisiin. Kompromisseja aiheuttaa lähinnä rajallinen budjetti.

Neljän hengen tiimissä on selkeä työnjako. Perheiden miehet ovat käyneet tapaamassa mahdollisia talotoimittajia ja olleet heidän kanssaan yhteydessä. He ovat hoitaneet muun muassa maaperätutkimusta sekä kaivutöihin liittyviä asioita ja olleet myös yhteydessä asuntomessutoimiston suuntaan.

Naiset kontaktoivat aluksi mahdollisia talotoimittajia.

– Tällä hetkellä keskitymme enemmän talon sisällön suunnitteluun ja budjetointiin. Tähän kuuluvat luonnollisesti keittiöt, kaikki kaapistot, pintamateriaalit sun muut, Komulainen ja Norppa luettelevat.

Siitä, tuleeko yhteisrakentamisesta mittavia säästöjä, ei vielä ole tietoa.

– Me jaamme tontin hinnan kahdella, joten siihen nähden tulee säästöä, että tontille rakentaisi vain yhden talon. Osittain yhteisellä tekniikalla voidaan säästää myös mahdollisesti jonkin verran.

Perheiden rakennusbudjetit eivät vielä ole täysin selviä, sillä päättämättä on vielä monta lopulliseen hintaan vaikuttavaa tekijää.

– Toki raja on vedettävä johonkin jo ihan pankinkin puolesta, mutta mitään puolen miljoonan taloja ei olla tässä rakentamassa. Lähinnä tämä on meidän, peruspalkkaisten ihmisten tulotasolla saavutettavissa oleva rakennusprojekti.

Tässä vaiheessa kaikki on vielä unelmien ja alustavien suunnitelmien asteella. Komulainen jännittää eniten pysyykö projekti aikataulussa ja miltä talo tulee lopulta näyttämään.

– Ja tietenkin se, ovatko tehdyt ratkaisut järkeviä vielä muutaman vuoden päästä.

Norppaa taas jännittää se, kuinka monta mutkaa on vielä matkassa ennen kuin muutto uusiin koteihin on totta.

– Ja tuleeko kodeista sellaiset kuin olemme toivoneet. Erityisesti sellaiset pienet unelmat jännittävät, saako hän sinne niitä ratkaisuja, mitä on miettinyt jo useamman vuoden.

Nelikko pitää projektistaan blogia. Blogi löytyy osoitteesta: naapurirakentaa.fi.

Viikkari seuraa kahden perheen rakennusprojektin etenemistä noin kahden kuukauden välein.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tuusulan asuntomessualue avautuu rakentajille ja asukkaille lauantaina – rakentamaan ei vielä pääse 3.10.2018 17:00
  2. Tämä auringonkukka kasvaa yhdeksän metrin korkeuteen Tuusulan asuntomessuilla! – kevyen liikenteen väylän varteen syntyy taidetta 600 000 eurolla 29.8.2018 18:30
  3. Nyt se alkoi – Tuusulan asuntomessualueen pääväylän rakentaminen 20.8.2018 11:41
  4. Tuusulan asuntomessuille valittiin uusi projektipäällikkö – tuttu nimi uuteen tehtävään 21.6.2018 13:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut