Salasuhde voi panna kuviot sekaisin työpaikalla – "Vallan ihailu voi johtaa esimiehen ja alaisen suhteeseen"

SALASUHTEET Työkavereiden salasuhde voi olla työpaikan julkinen salaisuus, josta ei välitetä, ellei se haittaa omaa työntekoa.

Työpaikoilla syntyneistä salassuhteista kirjoitetaan paljon anonyymissä netissä. Tuija Säteri on tutkimut aihetta kirjassaan. Sauvo Jylhä

Jan Pippingsköld

Viestien vaihtoa työasioista, vähitellen yhä enemmän ja myös vapaa-ajalla. Sitten viesteihin tulevat yksityisemmät asiat, ja aikaa myöten viestittelijöillä onkin intiimi suhde. Liukuminen kaveruudesta pettämiseen on kuin veteen piirretyn viivan ylitys.

– Ensipettäjät ovat hyvin vilpittömästi sitä mieltä, että "minulla on vain työkaveri, jonka kanssa on kiva viestitellä", mutta sitten viestittely liukuu flirttailuksi ja nettiuskottomuudeksi, tietokirjailija Tuija Säteri on nettikirjoittelua tutkiessaan huomannut.

Viestittely on yksi tyypillisimmistä tavoista, joilla salasuhde työkaverin kanssa alkaa. Toinen on se klassinen "firman pikkujoulu", työpaikan juhlatilaisuus, jossa puolisot eivät ole mukana.

Salasuhteen syntymiselle juuri työpaikalla on luonnollinen selitys. Iso osa perheen ulkopuolisista aikuissuhteista on nimenomaan työpaikalla, ja työkavereiden kanssa vietetään paljon aikaa.

Varattuja on tietysti monenlaisia, mutta kaksi päätyyppiä ovat sellainen, jolla on pitkä kokemus pettämisestä, ja sitten ensipettäjät.

Työpaikkasalasuhteen osapuolet voivat olla molemmat varattuja tai varattu ja sinkku.

– Varattuja on tietysti monenlaisia, mutta kaksi päätyyppiä ovat sellainen, jolla on pitkä kokemus pettämisestä, ja sitten ensipettäjät.

– Ensi kertaa pettävät tunnistavat helpommin salasuhteen puolisolleen.

Työpaikkasuhteet voivat kestää pitkään.

– Työ on hyvä veruke kotona. Työn varjolla voi järjestellä tapaamisia, matkoja ja muuta.

Petetylle puolisolle suhteen paljastuminen voi tulla täytenä yllätyksenä. Seurauksena voi olla salamaero.

– Mies tulee kotiin ja kertoo, että on löytänyt uuden naisen työpaikalta ja nyt erotaan, Säteri kertoo esimerkkitapauksen.

Salasuhde halutaankin pitää salaisena, eikä vähiten molempien osapuolten työmaineen takia. Toisaalta, kun suhde paljastuu, työtoverit eivät siihen välttämättä sen kummemmin puutu ellei se vaikuta heidän omaan työhönsä. Suhteesta voi tulla julkinen salaisuus.

– Kun kummastelu on ohitse, kollegat tottuvat. Salapari voi jopa esiintyä melko avoimestikin parina esimerkiksi työpaikan tilaisuuksissa.

Suhteen osapuolina ovat usein esimies ja alainen. Perinteinen käsitys on, että mies on esimies ja nainen hänen alaisensa, mutta Tuija Säteri muistuttaa, ettei se aina niin mene. Yhtä lailla naispomolla voi olla suhde alaisensa kanssa.

– Vallan ja statuksen ihailu voi olla yhtenä tekijänä esimiehen ja alaisen salasuhteen taustalla. Ihminen itse ei koe näin olevan, mutta sivulliset voivat vahvastikin olla sitä mieltä, että tästä on kyse, Säteri kertoo.

– Suhde voi vaikuttaa esimiehen auktoriteettiin ja arvostukseen työpaikalla.

Erityisen haitallista on, jos salarakas saa pomolta etuja, joita muut eivät saa.

– Jokin työmatka, tehtävä tai esimerkiksi parhaat vuorot voivat olla sellaisia. Se suututtaa, jos muut kokevat, että etuja annetaan epäreiluin perustein.

Työkaveri, jota toisen epäreilut edut harmittavat, saattaa jopa ilmiantaa salasuhteen osapuolen tämän omalle puolisolle.

Yleensä työtoverit eivät kuitenkaan asioihin puutu, eikä työnantajakaan. Niin kauan kuin salasuhteeseen ei liity väärinkäytöksiä tai muuta mikä haittaa työntekoa, työnjohto ei siihen voi puuttua.

– Suhde on yksityisasia.

Tutkittua tietoa

Tuija Säterin kirja Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus – Pimeät parisuhteet internetin aikana (Aula & Co) ilmestyi keväällä 2018. Teoksessa tarkastellaan uskottomuutta monelta kannalta ihmisten kokemusten kautta.

Tietokirjaansa varten Säteri tutki aiheeseen liittyviä kirjoituksia netissä neljän vuoden aikana.

Aiheeseen liittyvää

  1. ”Olisi helpompaa olla sinkku kuin leski” – Hannan mies teki itsemurhan juuri ennen ensimmäistä hääpäivää 5.11.2016 19:33

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut