Valkosipuli kruunaa ruoan – Keravalla pääsee maistelemaan lauantaina

TAPAHTUMA Keravalla nautitaan valkosipulin aromista lauantaina. Koko perheen tapahtumassa on paljon myyntipisteitä ja ohjelmaa. 

Valkosipulimarkkinat täyttävät taas Keravan keskustan. Arkistokuva. Sakari Nuuttila

Jan Pippingsköld

Vaikka Keravan keskustan uudistaminen rajoittaakin sitä, miten laajalle perinteiset valkosipulimarkkinat voivat levittäytyä, tunnelmaa se ei latista. Valkosipulituotteita ja ohjelmaa on tarjolla taas lauantaina.

Tapahtuma on avoinna yleisölle kello 9–18. Ohjelma Aurinkomäellä alkaa kello 10.

Valkosipulimarkkinoiden myyntipisteet täyttävät koko keskustan.

– Enää ei ole kuin muutama myyntipaikka vapaana. Myyjiä on tulossa noin 100–120, Valkosipulin ystävät - Allium Sativum ry:n puheenjohtaja Aimo Taponen kertoo.

– Myynnissä ei ole pelkkiä valkosipulituotteita, vaikka ne ovatkin etusijalla. Mukana on myös muun muassa makeiskauppiaita. Tosin karkkikauppiaallakin on valkosipulitikkareita, mikä on tosi hienoa.

– Sinne vaan tuoksuttelemaan ja maistelemaan, Taponen yllyttää.

Markkinat on siis koko perheen tapahtuma, ja se on otettu huomioon myös ohjelmassa. Aurinkomäellä esiintyy tuttu lastenmusiikkibändi Kengurumeininki, ja vähän myöhemmin soittaa kokeneiden muusikkojen rautalankabändi The Scaffolds. Aurinkomäen ohjelman päättää iltapäivällä nuorekkaampaa menoa tarjoava The Backbone.

– Valkosipuli on ruoan kruunaaja, ja sen terveysvaikutukset ovat ihan mahtavat, Valkosipuliyhdistyksen hallituksen jäsen Irmeli Ahola hehkuttaa. Hän on järjestämässä tapahtuman lastenohjelmaa.

– Lapset saavat piirtää yhteisen tarinan. Aistitaan tunnelmaa.

Entä itse valkosipuli, tykkäävätkö lapset siitä?

Aholan mukaan se on pitkälti vanhempien asenteesta kiinni. Jos lapsen annetaan kokeilla, makuihin tottuminen on helpompaa.

Valkosipulitapahtuman järjestää Valkosipulin ystävät – Allium Sativunm -yhdistys, Kerava on tapahtuman mahdollistajana mukana.

Yhdistys on valtakunnallinen, mutta jäsenistöä on eniten Etelä-suomessa, ja tapahtumatkin painottuvat tänne etelään.

– Yhdistys on perustettu 35 vuotta sitten. Jäseninä on jonkin verran ruoka-alan ammattilaisia, muun muassa ruokatoimittajia, mutta suurin osa on muita. Ammatteja laidasta laitaan ja ihmisiä koko maasta, puheenjohtaja kertoo. Hän itse on koulutukseltaan ravintolakokki ja ollut yhdistyken toiminnassa pitkään mukana.

Jäseniä on pari sataa. Nuoria valkosipulista tykkääviä on vaikea saada yhdistyksen jäseniksi, vaikka tuote kiinnostaakin.

Valkosipulimarkkinoiden lisäksi yhdistys järjestää muutakin toimintaa. Syksyisin pidetään valkosipulitanssiaiset. Retkiä tehdään keväisin, ja nyt omien markkinoiden aikana saadaan vieraita Turun valkosipuliyhdistyksestä.

– Tartossa on pian Viron valkosipulifestivaalit, ja sinne meidän yhdistyksestämme on lähdössä 30 ihmistä.

Valkosipulifestivaalit

Keravalla 18.8. klo 9–18

Aurinkomäen ohjelma:

10.00–11.00 Yhteislaulua, järjestäjänä Keravan kaupunki

11.00–12.00 Kengurumeininki

12.00–12.20 Viralliset avajaiset: Valkosipuliyhdistyksen puheenjohtajan avaussanat, Keravan kaupungin tervehdys, Kunniakynsilaukkaajien käädytykset

12.30–13.30 The Scaffolds -yhtye

13.45–14.45 Ilmainen lasten temppurata Aurinkomäellä

15.00– The Backbone -yhtye

Lapsille ohjattua piirtämistä

Järjestäjä: Valkosipulin Ystävät – Allium Sativum ry

www.valkosipuliyhdistys.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 3. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 4. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 6. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 7. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 8. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 9. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 10. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 11. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumis on löytynyt läheltä katoamispaikkaa Järvenpäässä – KRP: "Tapausta tutkitaan edelleen rikoksena"
 12. Paikka haussa Järvenpään uudelle apteekille
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.