Suomen ensimmäinen merikonttikoti sai jo toisen rakennusluvan – tuusulalaispari nauttii elämästä luonnon helmassa

Jorma Soini ja Päivi Strandén viettivät viime talvena puoli vuotta Thaimaassa. Menoliput Thaimaahan on varattu taas jo lokakuun alkuun. Satu Jalo

Satu Jalo

Tuusulalaiset Jorma Soini ja Päivi Strandén ovat asuneet kahteen merikonttiin rakennetussa kodissaan pian viisi vuotta.

Tuusulan Ruotsinkylän Myllykylän Jokilaaksossa sijaitseva konttikoti oli Suomessa ensimmäinen, joka sai rakennusluvan asunnoksi.

Lupa myönnettiin viideksi vuodeksi ja tänä keväänä he joutuivat hakemaan uuden määräaikaisen luvan.

– Määräaikaisuus ei liity kontteihin mitenkään, vaan siihen, että tontti on lentomelualueella ja kaavoittamattomalla ranta-alueella, Soini selvittää.

Ulospäin kaksi vierekkäin olevaa 12-metristä konttia näyttää juuri siltä, mitä ne ovatkin, mutta sisällä on kodikasta. Pohjaratkaisun lisäksi mikään ei kieli siitä, että koti on tehty merikonttiin.

– Haaveilimme, että tässä voisi olla kolmas kontti näiden päällä, mutta kun on myös asuntoauto pihassa, tilaa alkaa olla liikaakin, Strandén nauraa.

Pariskunta nukkuu kesäisin asuntoautossa.

Konttikodin keittiö on yllättävän reilun kokoinen.

– Kaappitilaa ei kyllä koskaan ole liikaa. Mutta ei meillä täällä ylimääräisiä tavaroita olekaan.

Tontilla on myös Saunakontti, ja kolme muuta konttia, jotka toimivat varastoina.

Kahdeksan hehtaarin tontti on pitkälti luonnontilassa.

– Emme ole istuttaneet tänne juurikaan mitään, sillä emme halua puutarhatöitä rasitteeksi.

Jokainen päivä alkaa aamu-uinnilla läheisellä uimapaikalla. Se on yhdessä Tuusulanjärvestä laskevan Tuusulanjoen tulva-altaassa.

– Yleensä uimme kaksi kertaa päivässä. Uima-aika alkaa silloin, kun jäät sulavat, Soini nauraa.

Strandénin ja Soinin vajaan 50 neliön duokoti oli näytillä Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013. Siellä vieraili 50 000 kävijää.

– Tästä kiinnostuneet ovat olleet joko taivaanrannanmaalareita tai niitä, jotka ajattelevat, että näin voi rakentaa halvalla, vaikkei se pidäkään paikkaansa. Tähän on oltava intohimo ja pyrkimys käyttää merikontteja hyväksi uudella tavalla.

Liikuteltavuus on merikonttikodin valtti. Soinin ja Strandénin koti on betonipalkkien päällä. Se on eristetty niin hyvin, että paukkupakkasillakin sisällä on lämmintä. Välillä kuumakin, sillä puolivaraava takka lämmittää asunnon tehokkaasti. Ilmalämpöpumppu, neljä säteilylämmitintä ja liesituulettimessa oleva lämmön talteenottojärjestelmä takaavat asumismukavuuden.

Sähkö tontille tulee, mutta merikonttikotia ei ole liitetty kunnallistekniikkaan. Vesi tulee tontille ”kantamalla”. Ei nyt pienissä kanistereissa, vaan 1 000 litran säiliöissä.

Kolmen ekokäymälän tuotokset päätyvät kompostoinnin jälkeen maanparannukseen. Harmaa vesi kuljetetaan tontilta pois niin ikään kuution säiliöissä.

Kaikki kasvit ja eläimet saavat olla tontilla rauhassa.

– Pyrimme siihen, että yksi kolmasosa tontista käytetään ihmisasumiseen ja loput on luonnontilassa.

Muun muassa ilves poikasineen on tuijotellut konttiasujia ikkunan takaa. Luonto on vahvasti läsnä Strandénin ja Soinin arjessa.

Jokilaakso

Jorma Soini ja Päivi Strandén lahjoittivat muutama vuosi sitten Jokilaakson kahdeksan hehtaarin tontin, siellä olevat rakennukset ja irtaimiston perustamalleen Elämän tähden ry:lle.

– Tarkoitus on, että kun meistä aika jättää, alue jää kyläläisten käyttöön virkistysalueeksi, Jorma Soini kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 2. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 3. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 4. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 5. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 6. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 7. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Mannilantie 42 A:n pysäköinti muuttui keväällä maksulliseksi – "Alueen maksullisuus on otettu positiivisesti vastaan", kommentoi pysäköintioperaattorin toimitusjohtaja.
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 12. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 13. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 14. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 15. Keravan kaupunginhallitus kiistelee oikeuden kanssa kerrostalon rakentamisesta pientaloalueelle – hallituksen puheenjohtaja kritisoi: "Oikeus on tulkinnut yleiskaavaa väärin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.