Kellokosken sairaalamuseo avautuu koko kesäksi

Kellokosken sairaalamuseo on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 11–18 aina 4.8. saakka, Vanha valtatie 198 Kellokoski

toimitus

Kellokosken sairaalamuseo kätkee sisälleen länsimaisen mielisairaanhoidon historian – sen helmet ja hairahdukset. Sairaalan perustamisesta 1915 karttunut kokoelma toimii yhä alan opetuskokoelmana. Sairaalamuseossa loistavat myös originellit potilaat. Museo avautuu lauantaina 26.5. klo 11 ja on siitä lähtien auki keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 11–18 aina 4.8. saakka.

– Kiitos Tuusula-viikon 2017 yleisöryntäyksen, etenemme nyt tunnustellen kohden isompaa museotoimintaa, kertoo amanuenssi Harri Nyman Tuusulan museosta.

– Olisi hienoa, jos ihmiset tulisivat taas sankoin joukoin. Kellokoski nimittäin on mukana spekuloinneissa, kun HUS parhaillaan miettii, miten ja missä se aloittaisi valtakunnallisen sairaalamuseotoiminnan.

Kellokoskella sairaalamuseon kesä 2018 tuo mukanaan kaksi uutuutta. Museon yhteydessä on nyt potilastaiteen galleria. Terapeuttien mukaan potilaiden taiteesta voi nähdä, kuinka vointi paranee; esillä on väkevää itsetutkiskelua teemalla ”valoa kohden”. Toinen uutuus on Anna Salomen kappelin näytöt keskiviikkoisin klo 15.00–15.30. Sairaalan ruumiskellarin päälle 1934 valmistunut uusklassinen rakennushelmi sijaitsee vehreällä kumpareella Prinsessapuiston vieressä. Museovierailla on pääsy kauniiseen hartaustilaan.

Sairaalamuseon täydennetty ja kohennettu perusnäyttely esittelee tuttuun tapaan länsimaisen mielisairaanhoidon kehityskaaren. Pakkopaidoista lobotomiaan, käänteentekevä largactilpurkki, psykologisista testeistä terapioiden kirjoon. Keskiöstä löytyy silti tottakai monisärmäinen ihminen. Etenkin Anna Prinsessa Lappalaisen ja legendaarisen ylihoitaja Anna Salome Packalenin muisto on vahvasti läsnä. Syksyllä lainasta palanneet Prinsessan neuletyöt ovat taas takaisin valtakunnassa.

– Ihmiset peilaavat tätä kaikkea paljon itsensä kautta, niin kuin minäkin, tämä on hyvä paikka puhua ihmisarvosta, Nyman pohtii.

HUS:n Kellokosken sairaalan pihapiirissä toimivan Kellokosken sairaalamuseon avoinnapidosta vastaa kesän ajan Tuusulan museo.

Kellokosken sairaalamuseo

Vanha valtatie 198, Kellokoski

Tiedustelut aukioloaikana p. 040 314 3473

26.5.–4.8. ke ja la klo 11–18, vapaa pääsy. Anna Salomen kappelin näytöt keskiviikkoisin klo 15.00–15.30

Sairaalamuseo avoinna tapahtumapäivinä:

la 26.5. klo 11–18 Kellokosken kalastuskauden avajaiset, yleisöopastukset klo 12, 14 ja 16

ke 30.5. klo 11–18 Kesäkukkien myynti sairaalan puutarhalta ja puutarhan Aisti-huone auki klo 10–16

to 31.5. klo 11–18 Kesäkukkien myynti sairaalan puutarhalta ja puutarhan Aisti-huone auki klo 10–16

18.7.–22.7. klo 11–18 Tuusula-viikko

pe 10.8. klo 17–20 Tuusulan Taiteiden Yö

la 1.9. klo 11–15 Kellokoski-päivä

Suljettu juhannuspäivänä la 23.6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 3. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 4. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 5. Mäntsälän Myllymäen koululla koronavirustapaus – 9 oppilasta karanteeniin
 6. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 7. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 8. Runsas kuminpoltto häiritsee asukkaita Järvenpäässä – "Palaneen käry leijuu asuntoihin ja melu kuulu satojen metrien päähän"
 9. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 10. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 11. Näköislehdessä tänään: Manisha Hamal ei halunnut kotirouvaksi, joten hän opiskeli – Suomessa hänestä tuli siivooja
 12. Tuusulan uimahalli avaa ovensa maanantaina – sisään pääsee jonotusnumerolla, jos halli on täynnä
 13. Järvenpäässä valmistellaan isoa kansanjuhlaa tunnetun maamerkin hengessä – myös seinämaalaukselle haetaan sopivaa kohdetta
 14. Keravan johtava ylilääkäri lähtee uusiin haasteisiin – "Pääsen rakentamaan entistä toimivampaa perusterveydenhuoltoa yhdessä kuntien kanssa"
 15. Pian Tuusulanjärvessä uidaan koiraa – Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta on loppumetreillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.