Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Ennen terassin rakentamista on syytä tarkastaa omasta kotikunnasta, tarvitaanko rakentamiseen rakennus- tai toimenpidelupa. Lumon

Satu Jalo

Järvenpäässä enintään 15 neliön avoterassin tai katetun terassin saa rakentaa olemassa olevaan rakennukseen ilman lupia, kunhan sen etäisyys tontin rajaan on vähintään 4 metriä ja lattiatason korkeus maanpinnasta on korkeintaan 50 senttiä.

– Tätä suurempi terassi vaatii toimenpide- tai rakennusluvan. Jos terassille tulee tulisija, vaatii se aina rakennusluvan. Kannattaa olla yhteydessä lupapisteeseen, jos yhtään epäröi, toteaa Järvenpään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki

Maan tasolla olevan avoterassin voi rakentaa Järvenpäässä lähemmäskin naapurin rajaa, eikä siihen tarvita edes naapurin suostumusta.

– Naapurin kanssa kuitenkin kannattaa aina keskustella siitä, sillä terassiasiat herättävät usein ristiriitoja.

Olemassa olevan terassin voi lasittaa Järvenpäässä ilman minkäänlaisia lupia, kunhan sen tekee liukulasein, jotka avautuvat vähintään 30 prosenttia. Tällöin lasittaminen ei syö kiinteistön rakennusoikeutta.

Järvenpäässä otetaan käyttöön uusi rakennusjärjestys todennäköisesti jo ennen kesää.

– Sen myötä ihmisille annetaan enemmän vapauksia, sillä pienimuotoinen rakentaminen on vienyt paljon resurssejamme. Näin saamme lupamääriä alas ja aikaa jää enemmän isommille rakennusprojekteille, Vastamäki kertoo.

Myös Keravan kaupungin johtava rakennustarkastaja Tapani Hilvenius kertoo, että terassien rakentamiseen liittyviä määräyksiä on pyritty höllentämään ajan saatossa.

Ilman toimenpidelupaa ja minkäänlaista ilmoitusta saa rakentaa avoterassin, joka on enintään 50 senttiä ympäröivää pihatasoa ylempänä ja vähintään 2,5 metriä tontin rajasta.

– Se saa olla kooltaan ihan kuinka suuri tahansa, kunhan se ei ulotu 2,5 metriä lähemmäksi tontin rajaa.

Myös alle 15 neliön katetun terassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa. Myös se saa olla korkeintaan 50 senttiä maantasoa ylempänä. Katetun terassin reunasta pitää olla vähintään neljä metriä tontin rajaan.

Terassin lasittamiseen jälkikäteen tarvitaan Keravalla toimenpidelupa, jos se ei kuulu talon rakennuslupaan.

– Jos laseista ei avaudu vähintään 30 prosenttia, vie se rakennusoikeutta. Yleensä terassit lasitetaan päästä päähän liukulasein.

Tuusulassa tuli voimaan uusi rakennusjärjestys maaliskuussa ja myös siinä rakentamisen lupakynnystä on kevennetty huomattavasti.

Ilman lupaa tai ilmoitusta voi rakentaa avoterassin, jonka kokoa ei enää rajoiteta. Terassin tulee kuitenkin olla enintään 50 sentin korkeudella maanpinnasta.

Myös enintään 20 neliön kokoisen katetun terassin saa Tuusulassa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa tai ilmoitusta ja sekin saa olla korkeintaan 50 sentin korkeudella maanpinnasta.

Yli 20 neliön katettu terassi vaatii toimenpideluvan ja jos se aiotaan myös lasittaa, tulee siihen hakea rakennuslupa.

– Yli 20 neliön lasitettu terassi syö aina rakennusoikeutta, muistuttaa Tuusulan johtava rakennustarkastaja Johanna Aho

Lähtökohtaisesti terassia ei saa rakentaa neljää metriä lähemmäs tontin rajaa.

– Mutta jos naapurilta saa kirjallisen luvan, saa terassi olla vaikka kiinni tontin rajassa. Kirjallista lupaa ei tarvitse toimittaa meille, mutta se on säilytettävä kiinteistön asiakirjojen joukossa ja esitettävä pyydettäessä.

Asemakaavakin saattaa vaikuttaa terassin rakentamiseen, joten Aho kehottaa olemassa yhteydessä rakennusvalvontaan, jos epäilee tarvitseeko terassihanke jonkinlaisen lupakäsittelyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Avotulen teko on kielletty metsäpalovaaran vuoksi – palokunta kävi viime yönä epävirallisella nuotiopaikalla toistamiseen lyhyen ajan sisällä
 2. Kerää ja skannaa -palvelusta tuli suosittu koronakevään kauppareissuilla – palvelu otetaan käyttöön tänään Järvenpään Prismassa
 3. Äidin, 94, ja pojan, 64, välissä neljä metriä – Kivipuistossa asukkaita saa tavata erityisjärjestelyin
 4. Näköislehdessä tänään: Kesäkukkia ei löydy maisemasuunnittelijan omalta pihalta – poimi talteen Eva Wuiten puutarhavinkit
 5. Neljäs nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 6. Lukijalta: Lomautuksista liian ruusuinen kuva
 7. Italia avaa rajansa eurooppalaisille
 8. Tutkijaryhmä suosittelee maskien käyttöä koronapandemian tukahduttamiseen
 9. Koti: Vihreä tulee ryminällä ja jäädäkseen, iloitsee Huvila & Huussi -ohjelmasta tuttu Eva Wuite – "Perennapenkit, pottumaat ja marjapuskat ovat olleet aina suomalaisille kovin tärkeitä"
 10. Suomella paljon petrattavaa kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa
 11. Maailmassa ei ole vain yhtä viittomakieltä, kuten monet kuulevat luulevat – Jotkut jopa pähkäilevät, voivatko viittomakieliset ajaa autoa
 12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 13. Ennätysmäärä kokelaita kirjoitti tänä keväänä vähintään viisi laudaturia – huippuarvosanoja kirjoittavien määrä on noussut kymmenessä vuodessa
 14. Mielenosoitukset pysyneet Yhdysvalloissa enimmäkseen rauhanomaisina – Manhattanilla ryösteltiin tiukentuneesta ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta
 15. Telian laajat häiriöt huhtikuun lopulla johtuivat ohjelmistovirheestä – yksityiskohdat liikesalaisuuksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Järvenpään massiivinen sähkökatkos on ohi – liki 18 000 asiakasta oli ilman sähköä puolisen tuntia
 2. Asfalttityömaan onnettomuus aiheutti laajan sähkökatkon Järvenpäässä
 3. Festivaalin yllätys Järvenpäässä ja Tuusulassa – mikrokonserttien putki taiteilijakodeissa, parvekkeiden alla ja puutarhoissa
 4. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 5. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 6. Järvenpään laajan sähkökatkoksen syy selvisi – lähes 4 000 asiakasta jäi ilman sähköä
 7. Neljäs nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 8. Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 9. Kiistellystä skeittipuistosta järjestetään asukasilta Sompiossa – "Kerätään myös ideoita puiston kehittämiseksi"
 10. Keravalainen innovaatio lähtee valloittamaan maailmaa: "Tavoitteena on saada La Toilette Euroopan markkinoille ensi vuoden aikana."
 11. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 12. Kakkosessa luvassa derbyherkkua kolmesti – Palloliitto julkaisi otteluohjelman
 13. Uusi ravintola avaa tällä viikolla kauppakeskus Karusellissa – yrittäjä pyörittää ennestään Keravan Subwaytä
 14. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 15. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.