Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Ennen terassin rakentamista on syytä tarkastaa omasta kotikunnasta, tarvitaanko rakentamiseen rakennus- tai toimenpidelupa. Lumon

Satu Jalo

Järvenpäässä enintään 15 neliön avoterassin tai katetun terassin saa rakentaa olemassa olevaan rakennukseen ilman lupia, kunhan sen etäisyys tontin rajaan on vähintään 4 metriä ja lattiatason korkeus maanpinnasta on korkeintaan 50 senttiä.

– Tätä suurempi terassi vaatii toimenpide- tai rakennusluvan. Jos terassille tulee tulisija, vaatii se aina rakennusluvan. Kannattaa olla yhteydessä lupapisteeseen, jos yhtään epäröi, toteaa Järvenpään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki

Maan tasolla olevan avoterassin voi rakentaa Järvenpäässä lähemmäskin naapurin rajaa, eikä siihen tarvita edes naapurin suostumusta.

– Naapurin kanssa kuitenkin kannattaa aina keskustella siitä, sillä terassiasiat herättävät usein ristiriitoja.

Olemassa olevan terassin voi lasittaa Järvenpäässä ilman minkäänlaisia lupia, kunhan sen tekee liukulasein, jotka avautuvat vähintään 30 prosenttia. Tällöin lasittaminen ei syö kiinteistön rakennusoikeutta.

Järvenpäässä otetaan käyttöön uusi rakennusjärjestys todennäköisesti jo ennen kesää.

– Sen myötä ihmisille annetaan enemmän vapauksia, sillä pienimuotoinen rakentaminen on vienyt paljon resurssejamme. Näin saamme lupamääriä alas ja aikaa jää enemmän isommille rakennusprojekteille, Vastamäki kertoo.

Myös Keravan kaupungin johtava rakennustarkastaja Tapani Hilvenius kertoo, että terassien rakentamiseen liittyviä määräyksiä on pyritty höllentämään ajan saatossa.

Ilman toimenpidelupaa ja minkäänlaista ilmoitusta saa rakentaa avoterassin, joka on enintään 50 senttiä ympäröivää pihatasoa ylempänä ja vähintään 2,5 metriä tontin rajasta.

– Se saa olla kooltaan ihan kuinka suuri tahansa, kunhan se ei ulotu 2,5 metriä lähemmäksi tontin rajaa.

Myös alle 15 neliön katetun terassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa. Myös se saa olla korkeintaan 50 senttiä maantasoa ylempänä. Katetun terassin reunasta pitää olla vähintään neljä metriä tontin rajaan.

Terassin lasittamiseen jälkikäteen tarvitaan Keravalla toimenpidelupa, jos se ei kuulu talon rakennuslupaan.

– Jos laseista ei avaudu vähintään 30 prosenttia, vie se rakennusoikeutta. Yleensä terassit lasitetaan päästä päähän liukulasein.

Tuusulassa tuli voimaan uusi rakennusjärjestys maaliskuussa ja myös siinä rakentamisen lupakynnystä on kevennetty huomattavasti.

Ilman lupaa tai ilmoitusta voi rakentaa avoterassin, jonka kokoa ei enää rajoiteta. Terassin tulee kuitenkin olla enintään 50 sentin korkeudella maanpinnasta.

Myös enintään 20 neliön kokoisen katetun terassin saa Tuusulassa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa tai ilmoitusta ja sekin saa olla korkeintaan 50 sentin korkeudella maanpinnasta.

Yli 20 neliön katettu terassi vaatii toimenpideluvan ja jos se aiotaan myös lasittaa, tulee siihen hakea rakennuslupa.

– Yli 20 neliön lasitettu terassi syö aina rakennusoikeutta, muistuttaa Tuusulan johtava rakennustarkastaja Johanna Aho

Lähtökohtaisesti terassia ei saa rakentaa neljää metriä lähemmäs tontin rajaa.

– Mutta jos naapurilta saa kirjallisen luvan, saa terassi olla vaikka kiinni tontin rajassa. Kirjallista lupaa ei tarvitse toimittaa meille, mutta se on säilytettävä kiinteistön asiakirjojen joukossa ja esitettävä pyydettäessä.

Asemakaavakin saattaa vaikuttaa terassin rakentamiseen, joten Aho kehottaa olemassa yhteydessä rakennusvalvontaan, jos epäilee tarvitseeko terassihanke jonkinlaisen lupakäsittelyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 2. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 3. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 4. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 11. Hongalle jo kauden viides tasapeli – tähtihetket jäivät minimiin Lahdessa
 12. Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon
 13. Pääkirjoitus: Lapsen etu edellä kaikessa
 14. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 15. Katja Bloigun kolumni: Tulevaisuuden urat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 13. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 14. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.