Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Ennen terassin rakentamista on syytä tarkastaa omasta kotikunnasta, tarvitaanko rakentamiseen rakennus- tai toimenpidelupa. Lumon

Satu Jalo

Järvenpäässä enintään 15 neliön avoterassin tai katetun terassin saa rakentaa olemassa olevaan rakennukseen ilman lupia, kunhan sen etäisyys tontin rajaan on vähintään 4 metriä ja lattiatason korkeus maanpinnasta on korkeintaan 50 senttiä.

– Tätä suurempi terassi vaatii toimenpide- tai rakennusluvan. Jos terassille tulee tulisija, vaatii se aina rakennusluvan. Kannattaa olla yhteydessä lupapisteeseen, jos yhtään epäröi, toteaa Järvenpään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki

Maan tasolla olevan avoterassin voi rakentaa Järvenpäässä lähemmäskin naapurin rajaa, eikä siihen tarvita edes naapurin suostumusta.

– Naapurin kanssa kuitenkin kannattaa aina keskustella siitä, sillä terassiasiat herättävät usein ristiriitoja.

Olemassa olevan terassin voi lasittaa Järvenpäässä ilman minkäänlaisia lupia, kunhan sen tekee liukulasein, jotka avautuvat vähintään 30 prosenttia. Tällöin lasittaminen ei syö kiinteistön rakennusoikeutta.

Järvenpäässä otetaan käyttöön uusi rakennusjärjestys todennäköisesti jo ennen kesää.

– Sen myötä ihmisille annetaan enemmän vapauksia, sillä pienimuotoinen rakentaminen on vienyt paljon resurssejamme. Näin saamme lupamääriä alas ja aikaa jää enemmän isommille rakennusprojekteille, Vastamäki kertoo.

Myös Keravan kaupungin johtava rakennustarkastaja Tapani Hilvenius kertoo, että terassien rakentamiseen liittyviä määräyksiä on pyritty höllentämään ajan saatossa.

Ilman toimenpidelupaa ja minkäänlaista ilmoitusta saa rakentaa avoterassin, joka on enintään 50 senttiä ympäröivää pihatasoa ylempänä ja vähintään 2,5 metriä tontin rajasta.

– Se saa olla kooltaan ihan kuinka suuri tahansa, kunhan se ei ulotu 2,5 metriä lähemmäksi tontin rajaa.

Myös alle 15 neliön katetun terassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa. Myös se saa olla korkeintaan 50 senttiä maantasoa ylempänä. Katetun terassin reunasta pitää olla vähintään neljä metriä tontin rajaan.

Terassin lasittamiseen jälkikäteen tarvitaan Keravalla toimenpidelupa, jos se ei kuulu talon rakennuslupaan.

– Jos laseista ei avaudu vähintään 30 prosenttia, vie se rakennusoikeutta. Yleensä terassit lasitetaan päästä päähän liukulasein.

Tuusulassa tuli voimaan uusi rakennusjärjestys maaliskuussa ja myös siinä rakentamisen lupakynnystä on kevennetty huomattavasti.

Ilman lupaa tai ilmoitusta voi rakentaa avoterassin, jonka kokoa ei enää rajoiteta. Terassin tulee kuitenkin olla enintään 50 sentin korkeudella maanpinnasta.

Myös enintään 20 neliön kokoisen katetun terassin saa Tuusulassa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa tai ilmoitusta ja sekin saa olla korkeintaan 50 sentin korkeudella maanpinnasta.

Yli 20 neliön katettu terassi vaatii toimenpideluvan ja jos se aiotaan myös lasittaa, tulee siihen hakea rakennuslupa.

– Yli 20 neliön lasitettu terassi syö aina rakennusoikeutta, muistuttaa Tuusulan johtava rakennustarkastaja Johanna Aho

Lähtökohtaisesti terassia ei saa rakentaa neljää metriä lähemmäs tontin rajaa.

– Mutta jos naapurilta saa kirjallisen luvan, saa terassi olla vaikka kiinni tontin rajassa. Kirjallista lupaa ei tarvitse toimittaa meille, mutta se on säilytettävä kiinteistön asiakirjojen joukossa ja esitettävä pyydettäessä.

Asemakaavakin saattaa vaikuttaa terassin rakentamiseen, joten Aho kehottaa olemassa yhteydessä rakennusvalvontaan, jos epäilee tarvitseeko terassihanke jonkinlaisen lupakäsittelyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 2. Keravan johtava ylilääkäri lähtee uusiin haasteisiin – "Pääsen rakentamaan entistä toimivampaa perusterveydenhuoltoa yhdessä kuntien kanssa"
 3. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 4. Keravalla koronatilanteessa nollaviikko – ei yhtään uutta tartuntaa
 5. Järvenpäässä viime vuoden lopulla kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – epäilty vangittu
 6. Kolmen auton kolari Tuusulassa
 7. Kun alkaa golfammattilaiseksi, se on vähän kuin formula – "Pitäisi isältä löytyä takametsää tai pääomaa"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 10. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 11. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 12. Krapin Pajan heinäkuun konsertit siirtyvät piha-alueelle? – "Mittailemme pihaa turvavälejä varten"
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Hyrylän silhuetissa on nyt useita nostureita – Rykmentinpuistoon nousee uusia kerrostaloja
 15. Koulun oppilaalla todettu koronavirustartunta Tuusulassa – 16 oppilasta asetettu karanteeniin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.