Tuleeko Keravasta ensimmäinen muovipussiton kaupunki Euroopassa? – Marin idea nappasi innovaatiokilpailun voiton

Kreava-viikko ja innovaatiokilpailu poikivat monta toteuttamiskelpoista ideaa, joista neljä palkittiin rahapalkinnoilla.

Mari Granströmin Muovipussiton Kerava -innovaatio voitti Kaupungin vetovoimaisuus -kategorian. Mari Mäkinen

toimitus

KERAVA | Keravalla vietettiin viime viikolla Kreava-viikkoa. Viikon tavoite oli kehittää kaupunkia yhdessä erilaisissa suunnittelutilaisuuksissa ja asuinaluepalavereissa. Viikko huipentui lauantaina Kreava-innovaatiokilpailuun, joka nosti kaupunkilaisten osaamisen ja ideat valokeilaan.

Kilpailu oli kaikille avoin kolmessa eri kategoriassa, jotka olivat Kaupungin vetovoimaisuus -kategoria, Hyväntekeväisyys-kategoria ja Väliaikaisten tilojen -käyttöideat -kategoria. Kilpailupäivänä kaksi ensin mainittua kategoriaa yhdistettiin.

Ehdotuksia saapui yhteensä 17, jotka kaikki esiteltiin Sompion koululla pidetyssä finaalitilaisuudessa lauantaina. Isoimman, 13 eri ehdotusta sisältävän Kaupungin vetovoimaisuus ja hyväntekeväisyys -kategorian voitti Mari Granströmin ideoima Muovipussiton Kerava. Innovaatio oli niin tuomariston kuin yleisön mieleen. Moni ilmoitti jo paikan päällä haluavansa olla hankkeessa mukana.

Kemian tohtori Granström on voitosta erittäin iloinen ja otettu. Hän kertoo aloittaneensa idean työstön puoli vuotta sitten, jolloin hän otti yhteyttä Keravan kaupunkiin. Silloin kaupungilta ei vielä löytynyt valmiutta lähteä mukaan, mutta nyt kilpailun voitto oli samalla idean toteuttamislupaus.

–Kerava tulee nähtävästi olemaan ensimmäinen muovipussiton kaupunki Euroopassa, Granström iloitsi.

Maailmalla muovipussittomuus ei ole aivan tavatonta. Chilessä kolme kaupunkia on sitoutunut muovipussittomuuteen ja Australiassa on muovipussittomia alueita.

–Olemme nyt siinä tilanteessa, että muovijätettä päätyy luontoon niin paljon, että siitä kärsivät sekä ihmiset että eläimet, Granström kertoo.

Kerava sopii Granströmin mukaan pilottihankkeeksi loistavasti.

–Se ei ole liian iso, mutta tarpeeksi iso, jotta vaikutuksen näkee, hän sanoo.

Ympäristöjärjestö WWF on lupautunut tukemaan hanketta.

–Olen myös ollut yhteydessä kolmeen isoon kaupalliseen yhteistyötahoon, jotka ovat lähdössä mukaan. Sopimusteknisistä syistä en voi vielä kertoa, keitä he ovat, Granström myhäilee.

Kilpailusta saamansa tuhannen euron palkinnon Granström suunnittelee käyttävänsä keravalaisille suunnatun info-paketin tekoon.

Sarjan toisen sijan jakoivat yli 60-vuotiaille keravalaisille suunnattu yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia lisäävä Kerava60+ -innovaatio ja Koivikon korttelisauna, jotka molemmat palkittiin 500 eurolla. Väliaikaisten tilojen käyttöideat -sarjassa voiton vei Hannu ja Kerttu ry:n ideoima kaikille keravalaisille avoin Taidepaja Häkin Avoin Ateljee. Palkinnoksi voittaja saa tuhannen euron edestä vuokratilaa.

Muita päätöksiä

Erityiskunniamaininnan ja toteuttamislupauksen sai Pelataan shakkia yhdessä Keravan keskustassa.

Viranhaltijat lupaavat auttaa Kerava Race and Cruising -taustaryhmää löytämään toimintaan soveltuvan tilan.

Tapahtumaideoiden toteuttamista varten luvataan kaupunkitapahtumatuottajan työpanosta avuksi toteuttamaan Piknik-jamit, Killan Kevätriehaa, Tigers Fireworksia ja Hyvä kasvaa Keravalla –asukasliikkeen kickoff-tapahtumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 5. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 6. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 7. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?
 8. Ruotsissa 18 uutta koronaan liittyvää kuolemaa – koronaepidemian uhkataso on yhä korkea
 9. Kiinni otettuun kohdistunut väkivalta Lahden poliisiaseman putkassa johti syytteisiin – poliisi ja kaksi vartijaa pidätetty virasta
 10. Lukijalta: Poliisiasema ei lisäisi vaan vähentäisi poliisien määrää
 11. Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena sekä sisävesillä että merialueilla
 12. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 13. Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden nuorten jälkihuollon yläikäraja nousee 25 vuoteen
 14. Pyöräilyn supertähti Chris Froome siirtyy suomalaisen Kjell Carlströmin vetämään talliin
 15. Riikka Pakarinen palaa politiikkaan – nousee valtiovarainministerin EU-erityisavustajaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 6. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 9. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 10. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 11. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 14. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 15. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.