Väkivalta on jatkunut kuukausia esikouluryhmässä – vanhemmat kantelivat aviin Tuusulan varhaiskasvatuksen johdosta

Erään tuusulalaisen päiväkodin esiopetusryhmän tilassa on aamuisin itkuisia lapsia. He pelkäävät tulla esikouluun. Vanhemmista tuntuu pahalta jättää lapsi päiväksi omilleen.

Ryhmän ongelmat alkoivat paljastua marraskuussa. Esikoululaiset kertoivat kodeissaan erään esikouluoppilaan arvaamattomasta väkivaltaisuudesta ja siitä, että tämä haukkuu toisia lapsia.

Vanhempien vaihtaessa kokemuksiaan paljastui, ettei kyseisen pojan käytös ollut satunnaista vaan jokapäiväistä ja lapset kokivat sen hyvin uhkaavana.

Aluksi eräs äiti luuli, että poika käyttäytyy väkivaltaisesti vain hänen tytärtään kohtaan kunnes selvisi, että tämä on väkivaltainen muitakin lapsia kohtaan. Lasten kertoman mukaan myös ryhmän aikuiset ovat olleet väkivallan kohteena.

Vanhemmat miettivät, voisivatko he helpottaa tilannetta esimerkiksi tutustuttamalla lapsia toisiinsa.

–Ajattelin, että siitä olisi apua, mutta valitettavasti pojan käyttäytyminen ei muuttunut mihinkään.

Tytärtä on pahoinpidelty esikoulussa esimerkiksi tönimällä ja kuristamalla.

–Hän ei halua aina mennä eskariin. Hän on myös kysynyt, että voisiko hän vaihtaa esikoulupaikkaa.

Viimeinen niitti tytön vanhemmille oli, kun poika nolasi tyttären vetämällä tämän housut alas. Reipas tyttö muuttui araksi ja alkoi nähdä painajaisia.

Tytön äiti on pahoillaan siitä, ettei jatkuvaa pelkoa toisille aiheuttavan lapsen käytökseen ja sietämättömäksi käyneeseen tilanteeseen ole saatu apua.

–Eniten olen huolissani kyseisestä pojasta, sillä hänellä on selvästi paha olla. Hän tarvitsisi apua ja erityistä tukea.

Toinen äiti kertoo samankaltaisista kokemuksista.

–Raapimista, sylkemistä, potkimista, lyömistä. Kerran poika tönäisi hänet selälleen rappusille, listaa äiti poikansa esikoulussa kokemaa väkivaltaa.

Vahvan ja jäntevän pojan väkivaltaisuus on impulsiivista. Metsäretkellä poika löi kepillä eskarikaveriaan päähän. Välillä poika ajaa ryhmäläisiään takaa haarukka kädessä ja heittelee tavaroita ympäriinsä.

Päiväkodin henkilökunta on vanhempien mukaan toiminut moitteettomasti ja kykyjensä mukaan, mutta kunnan virkamiesten toimintaan vanhemmat ovat pettyneitä.

Vanhemmat kertovat olleensa marraskuusta saakka toistuvasti yhteydessä muun muassa varhaiskasvatuspäällikköön ja muihin virkamiehiin, mutta tilanteeseen ei ole tullut muutosta.

Mitta täyttyi maaliskuussa ja 16 esikoululaisen vanhempaa kanteli Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen johdon toimimattomuudesta Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Kantelussa mainitaan muun muassa: ”Esiopetuksessa käymisen tulee olla turvallista ja terveellistä lapsille. Lasten fyysistä koskemattomuutta ei ole pystytty turvaamaan ryhmässä”.

Lasten vanhemmat kyllästyivät kunnan välinpitämättömyyteen myös siinä määrin, että he suunnittelivat viime viikon perjantaiksi päivän pituista lakkoa, jolloin lapset eivät olisi menneet esikouluun lainkaan.

–Puoli vuotta on liian pitkä aika odottaa, että väkivaltaisuus loppuu. Olemme valmiita järjestämään esiopetuksen kotona tai ostopalveluna yksityisellä puolella, jos tilanne ei muutu, äidit sanovat.

Kunta järjesti viime perjantaina ryhmään toisen avustajan. Vanhempien mukaan 14 lapsen ryhmässä työskentelee nyt kahden avustajan lisäksi lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja. Avustaja aloitti samana päivänä, kun vanhempien piti mennä lakkoon.

–Olomme on nyt toiveikkaampi, vaikka yhteenottoja ryhmässä on edelleen. Kerromme kokemuksemme siksi, että varhaisen puuttumisen malleja tehtäisiin ja vastaavat tilanteet saataisiin nopeasti hallintaan ja lapset saisivat nopeasti konkreettista apua.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut