Tuusulassa alkoi poikkeuksellinen kestävän kehityksen kokeilu, josta voi olla hyötyä koko harvaan asutulle Suomelle – etäällä toisistaan asuvat perheet jakavat hankintojaan kahden kuukauden ajan

Kellokoskella asuvat lapsiperheet kokeilevat, millaista on elää jakamistaloudessa, kun välimatka toiseen talouteen on automatkan päässä.

Raisa ja Eerika Kanninen (edessä vasemmalla), Marjo Kittelä, Susanne Onttonen (hatussa) ja Laura ja Anni Salonen kokeilevat perheineen nyt jakamistaloutta. Kokeiluun osallistuu vielä viideskin perhe. Jakamistalouden kokeilun takana ovat kahvila Kinuskillan yrittäjä Malla Tuuri-Sarinko (takana vasemmalla) ja Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijat Svetlana Koivunen, Hanna Vanhala, Outi Ranta ja Essi Kanerva. Marianna Simo

Marianna Simo

TUUSULA|Voivatko etäällä toisistaan elävät perheet elää ekologisemmin ja jakaa hankintojaan myös ei-urbaanissa ympäristössä? Tätä kokeillaan nyt Kellokoskella, jossa viisi lapsiperhettä pyrkii elämään jakamistalouden periaatteiden mukaisesti reilu kaksi kuukautta kestävässä kokeilussa.

Toisin kuin monissa kestävän kehityksen kokeiluissa, Kellokoskella perheet eivät asu samassa naapurustossa. Se tekee kokeilusta kiinnostavan, sanoo perheensä kokeiluun ilmoittanut Laura Salonen

–Jos me saamme tämän toimimaan näinkin pitkillä etäisyyksillä, niin miten jakamistalous voisikaan toimia tiiviissä naapurustossa? Salonen kysyy.

Jos me saamme tämän toimimaan näinkin pitkillä etäisyyksillä, niin miten jakamistalous voisikaan toimia tiiviissä naapurustossa?

Perheet laativat kokeilussa yhteisen kierrätyssuunnitelman, sopivat kimppakyydeistä, jakavat hävikkiruokaa ja lainaavat ja vaihtavat tavaroita. Lisäksi perheet etsivät niille sopivia tapoja vähentää kulutusta ja minimoida hävikkiä arjessa.

–Esimerkiksi ruohonleikkuri on aika kallis hankinta, joka voisi olla järkevää ostaa porukalla ja käyttää tarpeen mukaan, nelihenkisen perheen äiti Marjo Kittelä sanoo.

Kittelä uskoo, että kysyntää saattaa tulla myös kyytiavulle.

–Lasten kuskaaminen harrastuksiin on välillä sellaista rumbaa, että siihen on pakko pyytää apua.

Lasten harrastusrumbassa kyytiapu on tarpeen.

Jakamistalouden kokeilun järjestävät Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijat. Eri koulutusalojen opiskelijat perehtyvät opinnoissaan innovaatioprojekteihin– eli juuri sellaisiin kokeiluihin kuin Kellokoskella nyt pyöräytettiin käyntiin. Opiskelijoiden ideoista Kellokoskella toteutettavan projektin valitsi kahvila Kinuskillan yrittäjä Malla Tuuri-Sarinko

Jakamistalouden kokeilu on osa Kellokoskella keväällä järjestettävää kiertotalousfestivaalia, jonka tapahtumatuottaja Tuuri-Sarinko on. Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijat innostuivat ideasta ja sen jälkeen mukaan on lähtenyt Tuusulan kunta sekä kestävän kehityksen yrittäjiä kuten Omenasieppari.

Jakamistalouskokeiluun saatiin siihenkin viisi vapaaehtoista perhettä nopeasti vain viikossa.

–Ilmoitin perheeni tähän ex tempore mukaan. En kysynyt mieheltäkään mitään. Vähän hän nielaisi, kun kerroin, mihin pääsemme mukaan, äskettäin perheensä kanssa Järvenpäästä Kellokoskelle muuttanut Raisa Kanninen hymyilee.

Susanne Onttonen toivoo saavansa kokeilusta lisää ideoita perheensä arkeen.

–Yritän elää ekologisesti, mutta aina voi varmasti vielä parantaa, ekokampaajana työskentelevä Onttonen sanoo.

Perheiden jakamistalouskokeilua voi seurata sosiaalisessa mediassa. Facebook: Jakamistalouden pilotti Kierto ja Instagram: @kiertoinno ja @kellokoskenekolabra

Mikä ihmeen jakamistalous?

Kellokosken ruukilla järjestetään 26.5. kiertotalousfestivaali.

Idean äiti on kahvila Kinuskillan yrittäjä Malla Tuuri-Sarinko

Festivaalin toteutuksesta vastaavat Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijat ja paikalliset yrittäjät.

Osana tapahtumaa Kellokoskella pilotoidaan nyt jakamistaloutta projektissa, johon osallistuu viisi perhettä.

Vapaaehtoiset perheet sitoutuvat elämään reilun kahden kuukauden ajan jakamistalouden periaatteiden mukaisesti.

Jakamistalous tarkoittaa uutta taloudellista ajattelutapaa, jossa mahdollisuus käyttää tavaroita, palveluita ja muita hyödykkeitä on tärkeämpää kuin niiden omistaminen, luonnehtii Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Digitaaliset alustat ja sovellukset helpottavat jakamistalouden toteuttamista. Kellokosken kokeiluun osallistuvat perheet kommunikoivat keskenään WhatsAppissa ja Facebookissa.

Kellokosken perheiden jakamistalousokeilua voi seurata sosiaalisessa mediassa. Facebook: Jakamistalouden pilotti Kierto ja Instagram: @kiertoinno ja @kellokoskenekolabra

Projektin tuloksista kuullaan toukokuun kiertotalousfestivaaleilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut