Neljä 17-vuotiasta poikaa lähtee keskenään Japaniin – matka on osa lukio-opintoja

Janne Peltokorpi (vas.), Lauri Talvitie, Eero Reijonen ja Oskari Valkama lähtevät huhtikuun 13. päivä tutustumaan Japanin maahan ja kulttuuriin. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteen toisen vuosikurssin opiskelijat Lauri Talvitie, Janne Peltokorpi, Oskari Valkama ja Eero Reijonen suunnittelevat parhaillaan reilun kuukauden päässä häämöttävää Japanin matkaa. Takana on useita kuukausia kestänyt perusteellinen selvitystyö liittyen maan kulttuuriin, tapoihin ja nähtävyyksiin.

Kaikki sai alkunsa saunaillasta ja tuttavuudesta japanilaisen vaihto-oppilaan kanssa viime vuonna.

– Olimme kaveriporukalla saunaillassa, jossa mukana oli japanilainen vaihto-oppilas Kai Inagaki Hän oli tosi hyvä tyyppi ja tulimme todella hyvin toimeen, Valkama kertoo.

Vaihto-oppilas herätti pojissa niin suuren mielenkiinnon kotimaataan kohtaan, että heille heräsi innostus lähteä henkilökohtaisesti vierailemaan Japanissa.

– Mietimme, olisiko mahdollista toteuttaa vierailu jollakin tapaa yhteistyössä koulun kanssa, Valkama jatkaa.

– Ajattelimme, että emme saisi matkasta yksiksemme yhtä paljon irti.

Pojat päättivät selvittää, löytyiskö koululta tukea Japani-hankkeelle. Alkuun he ottivat yhteyttä lukion filosofian opettajaan ja YK-lukiovastaavaan Tapio Turpeiseen Pian mentiin yhdessä rehtori Seppo Kärpäsen puheille. Laajennetun oppimisympäristön puitteissa syntyi Japani-projekti.

– Koulussamme on tälläkin hetkellä meneillään useita kansainvälisiä projekteja. Kyseinen tapaus eroaa niistä siten, että tämä on lähtenyt opiskelijoista itsestään ja heidän mielenkiinnostaan maata kohtaan, Turpeinen selventää.

Siitä johtuen Talvitie, Peltokorpi, Valkama ja Reijonen uskovatkin olevansa tavallista motivoituneempia.

Pojat maksavat itse lennot ja majoituksen. Koululta he saavat pientä tukea kulttuurikohteissa vierailua varten.

– Kaikki on tapahtunut oppilaslähtöisesti. Koulu tarjoaa lähinnä myötätuntoa, Turpeinen kiteyttää.

Tällä hetkellä lukiolaispoikien joukko, joista kukaan ei ole koskaan käynyt Japanissa, omistaa jo valtavan määrän tietoa kyseisestä maasta. Pojat ovat muun muassa rakentaneet omat nettisivut hankkeelle, jossa he kertovat projektistaan.

– Lisäksi olemme käyneet Japanin suurlähetystössä, josta olemme saaneet paljon tietoa.

Matka on saanut jatkuvasti lisää täytettä matkan varrella. Listalla on lukuisa määrä kulttuurikohteita, joissa nelikko on menossa vierailemaan.

Pojat ovat myös käyneet matkamessuilla kuuntelemassa Japani-luentoa ja syömässä japanilaista ruokaa Domossa.

–Tämä on ensimmäinen matka ulkomaille ilman ainuttakaan aikuista. Tämä tulee olemaan todellinen kasvun paikka, pojat tuumivat.

Operaatio Japani

Neljä Hyrylän lukiossa toista vuosikurssia opiskelevaa poikaa on oma-aloitteisesti ideoinut ja toteuttanut koulun tuella laajan Japani-projektin, joka huipentuu huhtikuussa reilun viikon mittaiseen vierailuun Japanissa.

Projekti on osa Tuusulan lukion laajennettua oppimisympäristöä.

Pojat ovat rakentaneet projektia varten omat verkkosivut, jotka löytyvät osoitteesta https://movementjapan.com/

Yksi laajennetun oppimisympäristön tavoitteista on vähentää kulttuurien välisiä väärinymmärryksiä.

Poikien Japani-projektiin liittyville sivuille on kirjoitettu tekstejä, joissa he vertailevat japanilaista ja suomalaista kulttuuria.

Hyrylän toimipisteessä kansainvälisyys ja kulttuuri näkyvät monin tavoin. Opiskelijat tekevät vuosittain ulkomaanvierailuja ja saavat mahdollisuuden tutustua vaihtuviin vaihto-opiskelijoihin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut