Lihansyöjäbakteeri teki porvaristakin sosialistin – hengenvaarallisesta tulehduksesta selviytynyt Sami Tamminen kertoo, miksi

Takaisin salille. Leikkaushaava kiristää vielä sen verran, ettei Sami Tammisen jalka taivu kunnolla. Anton Soinne

Heikki Santavuori

TUUSULA | –Oireet alkoivat kipuna reidessä kuntosalitreenin jälkeen, muistelee jokelalainen Sami Tamminen viime marraskuun 30. päivää.

Hänellä oli ollut punttisalilla "jalkapäivä", joten hän ajatteli reisilihaksensa revähtäneen.

Hän oli väärässä.

Harvinainen lihansyöjäbakteerin aiheuttama tulehdus olisi voinut viedä häneltä koko jalan tai jopa hengen.

Tuskantäyteisistä ja kuumehuuruisista päivistä hänellä on muistona katu-uskottava, yli puoli metriä pitkä leikkausarpi reidessä.

Tammisen kuvaillessa piinaviikkojaan hänen sanoistaan tihkuu kiitollisuus Hyvinkään sairaalan väkeä kohtaan. Vastavuoroisesti hän yritti olla hyvä potilas. Hän söi sairaalaruoankin kiltisti.

Selviytyminen hengenvaarallisesti tilasta oli emotionaalisesti vahva kokemus. Murheiden mittasuhteet muuttuivat.

–Asiat, jotka vielä marraskuussa harmittivat, tuntuvat nyt mitättömiltä.

Myös kyky katua kasvoi. Tamminen katuu ilkeitä sanojaan joitakin ihmisiä kohtaan.

–Mistä minä voin tietää, millaisia henkilökohtaisia murheita heillä on taustallaan.

Kokoomuslaisesta kunnanvaltuutetusta tuli julkisen terveydenhoidon puolustaja ja hallituksen sote-uudistuksen epäilijä.

–Meillä on nyt toimiva järjestelmä. Hoitoketju ja itse hoito ovat maailmanluokkaa. Hoitohenkilökunta on osaavaa ja tekee työtään korkealla moraalilla. Selviytymiseni oli sen ansiota.

– Minä olin niin huonossa kunnossa, että en olisi jaksanut tehdä mitään ”hoitopaikan valintoja”, vaan minut piti hoitaa!

– Lihansyöjäbakteeri teki porvaristakin sosialistin, Tamminen hymähtää.

Ymmärsin, että tämä voi johtaa jalan amputointiin tai kuolemaan.

Palataan marras-joulukuun vaihteeseen.

"Lihasrevähtymää" seuraavana päivänä Tammisen olo oli aamusta alkaen vetämätön.

–Menin töihin, mutta ajattelin vain, että rankka syksy ja sen sellaista. Seuraavana päivänä, en pystynyt enää varaamaan jalalle.

Kaksi päivää ensioireiden jälkeen hänelle nousi yli 40 asteen kuume. Hän hakeutui päivystykseen Hyvinkäälle. Siltä istumalta hänet otettiin sairaalaan.

– Tulehdusarvoni huitelivat taivaissa. Alkoi syyllisen etsintä oikeiden antibioottien löytämiseksi. Tulehduskivut pahenivat koko ajan. Se sananmukaisesti tuntui siltä, että bakteeri söi minua. Pian siirryttiin jo morfiinin maailmaan.

–Ymmärsin, että tämä voi johtaa jalan amputointiin tai kuolemaan. Olihan se isojen asioiden käsittelyä henkisessäkin mielessä.

Joulukuun kuudentena Suomen juhliessa 100-vuotista itsenäisyyttään Sami Tamminen makasi leikkaussalissa. Ensioireiden alkamisesta oli kulunut viikko. Bakteeria ei oltu vielä tunnistettu.

–Juuri ennen leikkauksen alkamista olin hetken yksin. Itkuhan siinä pääsi. Sen perään tuli elämännälkää sisältänyt kiukkupuuska, että ei, ei tämä voi näin loppua. On lapset ja ihmisiä, jotka tarvitsevat minua ja on asioita, joita haluan tehdä.

–Lääkärit kuvailivat leikkausta sanoilla ”nostettiin mätää ylös”. Menetin reidestäni muun muassa lihaskalvon. Kaksi päivää myöhemmin tehtiin vielä toinen pienempi leikkaus.

Kuin sirkuksen parrakas nainen.

Leikkausta seuranneena päivänä Tamminen kuuli, että bakteeri on tunnistettu. Hän alkoi saada siihen tehoavaa antibioottia. Tulehduskivut alkoivat hellittää.

Diagnoosi oli kylmäävä: nekrotisoiva faskiitti.

Lihansyöjäbakteeri on sen verran harvinainen, että jotkut Hyvinkään sairaalan lääkärit tulivat vapaapäivältäänkin seuraamaan Tammisen ensimmäistä leikkausta, vaikka he olisivat voineet katsella kotona televisiosta Linnan juhlia.

– Yksi lääkäreistä vitsaili, että olin "sirkuksen parrakas nainen", jota tullaan katsomaan matkojen takaa.

–Leikkauksen jälkeen pahinta oli haavan päivittäinen puhdistaminen. Se jätettiin leikkauksessa auki. Joka päivä se avattiin ja siellä olleet sideharsot revittiin pois. Huusin suoraa huutoa. Kerran kipu vei minulta tajun.

Sairaalassa vierähti kaksi viikkoa.

–Eihän se kaunista ollut, Tamminen hymähtää tarkoittaen muun muassa luonnollisten tarpeiden tekoa alusastiaan sairaalasängyssä makuuasennossa. Kun vessaan ei pääse, niin ei pääse.

Kahden viikon sairaalahoitoa seurasi kaksi keljua viikkoa kotona. Tamminen hikoili litrakaupalla ja vatsa oli sekaisin. Sitä jaksoa hän kuvailee ”kahden viikon paskataudiksi”.

–En ole koskaan käyttänyt suolaa. Silloin söin sitä lusikalla nestehukan estämiseksi.

Leikkaushaavan hoidossa hän käy yhä Jokelan terveysasemalla. Tärkeän etapin toipumisessa hän saavutti tällä viikolla. Hän pääsi ensimmäisen kerran saunaan sitten marraskuun lopun.

Akilleen kantapää?

Koskaan ei varmuudella selvinnyt, miten Tamminen sai tappajabakteerin.

–Yhden lääkärin mukaan A-streptokokki on kurkkubakteeri, joten hänestä alkusyy oli todennäköisenä kolme viikkoa aikaisemmin sairastamani kova flunssa, jonka aikana jatkoin urheilua.

– Kaksi lääkäriä epäili kantapäähäni saamaani syvää haavaa, joka oli tullut huonoista kävelykengistä kolme päivää ennen ensioireiden alkua.

Tammisella on urheiluun ja liikuntaan niin nihilistinen suhtautuminen, että hänellä on juoksusukatkin left ja right. Kympin kävelylenkille lähtiessään hän ei kiinnittänyt jalkinevalintaan samanlaista huomiota kuin juostessa.

– Niin tai näin – kaksi opetusta: Hoida haavat ja älä urheile sairaana.

–Senkin opin, että seuraavalle maratonille en enää lähde tavoittelemaan aikaa, vaan nauttimaan.

Kuka ja mikä?

Jokelassa asuva Sami Tamminen, 40, on Järvenpään lukion yhteiskuntaopin ja historian opettaja ja Tuusulan kokoomuksen kunnanvaltuutettu.

Neljä vuotta sitten uuden elämän terveellisine elämäntapoineen aloittaneen Tammisen harvinaisen tulehduksen diagnoosi oli nekrotisoiva faskiitti. Se alkaa yleensä haavasta.

Se on A-streptokokkibakteerin aiheuttama pehmytkudoksissa etenevä tulehdus, jossa kuolleisuus on hyvälläkin hoidolla 10-15 prosenttia (Wikipedia).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikannimet: Hyrrestä Joksuun ja takaisin – Tuusulan nimistö on jatkuvassa murroksessa
 2. Tuusulan asuntomessut: Keudan messutalo syntyi käytännössä täysin opiskelijoiden työllä – taloa tituleerattu useaan otteeseen messujen parhaaksi kohteeksi
 3. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 4. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 5. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 6. Suomi yllätti Latvian naisten koripallomaaottelussa
 7. Järvenpääläiset suomensarjan loppuotteluihin: "Pojathan ovat pelanneet kuin enkelit"
 8. Rap-musiikki: ”Meidän 'lökäpöksyjen' piti hengailla hieman syrjemmässä lastauslaitureilla tai parkkihalleissa" – Skinheadien Joensuussa kasvaminen jätti jälkensä MC Jodarokin musiikkiin
 9. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 10. Ville Mustosen kolumni: Puuttuva ihminen
 11. An-Dorra häikäisi Tammakriteriumissa Tampereella
 12. Järvenpää vei nimiinsä kauden ensimmäisen Keski-Uudenmaan derbyn
 13. Lukijalta: Aukkojen paikkaamista ei voida perustaa ulkoiseen motivaatioon
 14. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 15. Mestarien liigasta pudonnut Juventus erotti päävalmentajansa Sarrin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 5. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 6. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 7. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 8. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 9. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 10. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 11. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 12. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 13. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 14. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 15. Järvenpää Soi -festivaali on myyty loppuun – kerää tänä vuonna 10 000 kävijää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.