Viikkari kokeilee: Näin haetaan kaupunginjohtajaksi

Järvenpään puolesta? Uusi kaupunginjohtaja pyritään valitsemaan 12.2.2018. Kuvan musta hevonen oli se kisasta poisvetäytynyt. Sauvo Jylhä

Satu Jalo

Työkaveri vinkkaa tiistaina, että on Järvenpään kaupunginjohtajan viran viimeinen hakupäivä. Onhan niitä muitakin mustia hevosia yrittänyt jos johonkin virkaan. Miksen minäkin?

Seuraavassa hetkessä olen jo kaupungin sivulla täyttämässä hakukaavaketta. Haluan ottaa selvää, miten kaupunginjohtajaksi haetaan.

Hakuilmoituksessa puhutaan muun muassa yhteistyökykyisestä ja visionäärisestä johtajasta, joka on myös talouden ja elinkeinoelämän tuntija. Myös muita kuivahkoja vaatimuksia esitetään. Pala nousee kurkkuun.

Seuraava kuulostaa jo helpommalta: Etsimämme henkilö on rohkea edelläkävijä ja hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot sekä kyky luoda verkostoja. Tämän roolin pystyn ottamaan helposti. Ja pitäähän sitä osata teeskennelläkin.

Kielitaitovaatimukset kuulostavat naurettavan helpolta, vain suomi ja englanti. Mihin unohtui ruotsi? Taidan meinaan sitäkin jonkin verran.

Modernin viestinnän ymmärtäminen ja hallinta. Nämä vaatimuslistan kohdat ovatkin vahvimmat puoleni.

Oion vähän työkokemukseni listaamisessa, sillä valitettavasti vain tämä viimeisin työpaikkani on lähimpänä kaupunginjohtajan työtä. Eikä todellisuudessa lähelläkään.

Palkkapyyntöä ei hakemuksessa ole pakko mainita, mutta päätän kertoa suoraan hinnan käytettävyydelleni. Mieleni valtaa kuitenkin epäilys. Kehtaanko pyytää heti kärkeen samaa liksaa kuin Kukkonen? No, aina sanotaan, että naiset aliarvioivat ja alihinnoittelevat kykynsä. Lyön hakemukseen häikäilemättä saman summan kuin Kukkoselle maksetaan: 10 486 euroa.

Summa pyörryttää kun vertaan sitä nykyiseen palkkaani. Mutta pitäähän sitä pätäkkää olla, sillä edustustehtäviin pääseminen vaatisi muun muassa täydellistä vaatekaapin päivittämistä. Puhumattakaan kauneudenhoitokulujen kasvusta.

Palkan lisäksi tarjolla on vapaa auto- ja puhelinetu. Tekisi mieli alkaa googlata edustusautoja, mutta ensin pitää täyttää hakemus loppuun.

En jaksa laittaa liitteitä, vaan luotan siihen, että minuun ollaan kyllä yhteydessä, jos pätevyyteni kiinnostaa.

Hakemuksessa saa vapaasti kehua itseään. Kirjoitan ytimekkäästi: Olen seurannut melko tiiviisti Järvenpään asioita vuosikausia ja toisin taatusti aivan uudenlaista ja tuoretta otetta Järvenpään johtamiseen. Ja jotta kuulostaisin inhimilliseltä, lisään vielä: Olen rehellinen ja hyvin helposti lähestyttävä.

Painan lähetysnappia. Samalla sähköisellä hakulomakkeella haetaan ilmeisesti kaikkia kaupungin työpaikkoja.

Tulen kuitenkin vahvasti katumapäälle kuultuani, että kaupunginjohtajaksi pyrkii vain 16 hakijaa. Tajuan liiankin selkeästi, että seuraavana päivänä nimeni on verrattain lyhyellä hakijalistalla kaiken kansan nähtävillä. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Kuvittelin, että hakijoita olisi vähintään sata. Eikä silloin erään Satu Jalon yllytyshulluus olisi välttämättä paljastunut.

Soitan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eemeli Peltoselle ja kysyn, olisiko mahdollista saada vedettyä hakemus pois kisasta. Luojan kiitos Peltonen suhtautuu vetäytymiseeni myönteisesti ja antaa ohjeet jatkotoimille. Tämä hevonen hyytyi lähtöviivalle. Innokkuus ja ajattelemattomuus ovat huono yhdistelmä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut