Järvenpääläinen puikkopiiri on neulonut pian 10 000 käsityötä hyväntekeväisyyteen

Järvenpääläisessä Vaahterakodissa asuva Carita Jokinen oli onnessaan saadessaan ranteenlämmittimet puikkopiiriläisiltä. Anton Soinne

Satu Jalo

Husin syöpäklinikalle 4500 sytopipoa. Naistenklinikalle Helsinkiin vastasyntyneille 2500 kappaletta villasukkia ja myssyjä. Uudelle lastensairaalalle on tehty toukkapusseja, pehmoleluja, sukkia, myssyjä, peittoja ja lonkeroita. Järvenpääläisille sotaveteraaneille ja vanhuksille villasukkia, pieniä peittoja ja ranteenlämmittimiä. Myös pehmoleluja naiset ovat tehneet. Päiväkotilapset ovat saaneet puikkopiiriltä villasukkia. Yhteensä Myllytien toimintakeskuksen puikkopiiri on neulonut jo lähemmäs 10000 artikkelia.

JärvenpääläinenAino Heikkilä on idean äiti. Hän mietti vuonna 2012 käydessään Helsingissä Husin syöpäklinikan lähellä olleessa kahvilassa, että mitä ihmettä voisi tehdä syöpäpotilaiden hyväksi.

–Sitten näin lehdessä jutun sytopipoista ja keksin, että sellaisia minäkin voisin tehdä. Kysyin tilaa puikkopiirille Myllytien toimintakeskuksesta ja sellainen löytyi heti.

Heikkilä löysi nopeasti puikkopiiriin samanhenkisiä käsityöihmisiä ja hiljalleen piirin naiset ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi.

Piiri on mitä mainioin tapa yhdistää neulontamania ja hyvän tekeminen.

Osa liikuttuu ihan kyyneliin näitä saadessaan.

–Kyllä siitä tulee itsellekin niin hyvä mieli, kun saa antaa käsitöitä niitä tarvitseville. Osa liikuttuu ihan kyyneliin näitä saadessaan, Aino Heikkilä kertoo.

Puikkopiirin postituslistalla on 40 naista, joista parisenkymmentä osallistuu viikoittain piirin toimintaan. Piirin tapaaminen on tietysti hyvän tekemisen lisäksi myös tärkeä sosiaalinen hetki viikossa.

–Juomme aina kahvit ja vaihdamme kuulumiset. Jos joku on keksinyt uuden mallin, niin innokkaina muutkin haluavat heti kokeilla sitä.

Puikkopiiri on saanut lahjoituksena lankoja kuntalaisilta, mutta edelleen langat ovat tervetulleita, sillä menekki on kova.

–Ihan kaikenlaiset ja kaikenpaksuiset langat käyvät. Mietimme käyttötarkoituksen sitten. Esimerkiksi sytopipot pitää tehdä hyvin pehmeästä langasta, koska ne tulevat paljaaseen päähän. Sytomyssyihin olemme saanut yksityseltä henkilöltä rahalahjakortin. Siitä kiitos hänelle. Ne langat käytämme vain sytomyssyihin.

Neulominen onnistuu puikkopiirin naisilta missä vain. Televisiota katsoessa, matkoilla ja onpa sitäkin testattu, että sisätiloissa voi ”lenkkeillä” lankakerän ja puikkojen kanssa.

–Ympäri vuoden kudotaan, ei sitä malta lopettaa, Sonja Honkanen sanoo.

–Siinä saa ajatukset pois kaikesta muusta, kun alkaa kutoa, Heikkilä vakuuttaa.

Puikkopiiriin voi mennä kuka tahansa, ei tarvitse olla mitenkään käsityöihminen. Piirin naiset opastavat kyllä vasta-alkajaa.

Puikkopiiri

Kokoontuu keskiviikkoisin klo 12–15 Myllytien toimintakeskuksessa (Myllytie 11, Järvenpää).

Avoimet ovet, kuka tahansa voi tulla mukaan neulomaan tai vain tervehtimään piiriläisiä.

Piiristä saa lankoja kotiin, jos haluaa neuloa hyväntekeväisyyteen omassa rauhassa.

Puikkopiirille voi lahjoittaa lankoja viemällä kerät toimintakeskuksen neuvontaan tai suoraan keskiviikon tapaamiseen.

Piiriläiset ovat neuloneet vuodesta 2012 saakka lähemmäs 10000 artikkelia. Kaikki käsityöt on lahjoitettu niitä tarvitseville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.