Tässä ovat Runeberg-ehdokkaat: "Järkäleromaani ja runovihkonen" kisaavat 10 000 euron palkinnosta

Runeberg-ehdokkaat2018

toimitus

UUSIMAA|Vuoden 2018 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaat on valittu. Ehdokkaat ovat:Johanna Holmström: Själarnas ö, Förlaget (romaani)Anu Kaaja: Leda, Teos (romaani)Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin, Kosmos (novelleja)Juha Kulmala: Ränttätänttä, Savukeidas (runoja)Rosa Liksom: Everstinna, Like (romaani)Miki Liukkonen: O, WSOY (romaani)Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti, Teos (romaani)Asko Sahlberg: Amandan maailmat, Like (romaani)

Ehdokkaat julkistettiin torstaina Porvoossa Runebergin kotimuseossa.

Ehdokkaat valitsi raati, johon kuuluivat vapaa toimittaja Maija Jelkänen, runoilija Heli Slunga ja kulttuuritoimittaja, kriitikko Sofie Stara.

Raati sai arvioitavakseen noin 200 tänä vuonna ilmestynyttä kaunokirjallista teosta. Mukana oli romaaneja, runoja, novelleja, esseitä niin suomen kuin ruotsin kielellä kirjoitettuja.

–Erityisen ilahduttavaa Runeberg-palkinnon ehdokkaita valitessa on ollut se, että kirjallisuutta ei ole tarvinnut arvottaa turhanpäiväisillä punnuksilla. Järkäleromaani on saanut saman painoarvon kuin runovihkonen. Vain taiteellinen taso on ratkaissut, toteaa raadin puheenjohtaja Heli Slunga ja jatkaa:

–Jokaisella näistä ehdokkaista on omaa painavaa sanottavaa siitä, minkä kanssa ja keskellä elämme. Palkinto ei aseta suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia vastakkain, vaan tässä on kukittu sulassa sovussa kahdella kielellä.

Palkintosumma on 10 000 euroa. Sen maksavat puoliksi Uusimaa-lehti ja Porvoon kaupunki.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareförening kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 5. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 6. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 7. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 8. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 9. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 10. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa
 11. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 12. Korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"
 13. Mercedes tasapainoilee teknisten ongelmien kanssa – "Olemme perjantain jälkeen viisaampia"
 14. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 15. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 14. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 15. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.