Tuusulan yhteisöjen joulumyyjäiset ovat vanha perinne – idea oli kirkkoherra Korppi-Tommolan

Tuusulan yhdistysten perinteiset joulumyyjäiset järjestetään taas Hyökkälän koululla lauantaina. Kuva on vuodelta 2013. Anneli Kanervisto

Satu Jalo

Tuusulan yhteisöjen joulumyyjäisiä voi todellakin sanoa perinteisiksi.

– Kirkkoherra Korppi-Tommola ehdotti viitisenkymmentä vuotta sitten, että eivätkö tuusulalaiset yhdistykset voisi kokoontua yhteen paikkaan pitämään joulumyyjäisiään, ettei niitä olisi ympäri kylää, kertoo joulumyyjäisten järjestelytoimikunnan sihteeri Päivi Palenius

Suositut myyjäiset olivat aikoinaan enemmän maalaismaisemmat.

– Myynnissä oli maatalojen tuotteita kuten ternimaitoa jota suorastaan jonotettiin. Myös paistettua leipää oli myynnissä sekä kotitekoista makkaraa, Palenius jatkaa.

Hän kertoo, että yksi pitkäaikaisista myyjäisiin osallistujista on Tuusulan Sotilaskotiyhdistys, jonka myymät munkit ovat suosittuja.

Ensi lauantaina Hyökkälän koululla järjestettäviin myyjäisiin on tulossa noin 90 myyjää.

Kaikki pöydät varattiin määräajassa ja muutama jäi jonoon odottamaan mahdollisesti vapautuvia myyntipaikkoja.

15 euron hintaiseen pöytään saa asettaa myyntiin vain itsetehtyjä tuotteita. Myynnissä on muun muassa käsitöitä, leivonnaisia, himmeleitä, kransseja, keramiikkaa ja paljon muuta lahjatavaraa.

– Esimerkiksi Tuusula-seuran vuosikirjat ja marttojen taatelikakut tekivät hyvin kauppansa viime vuonna, Palenius muistelee.

Myyjäiset ovat oiva paikka paitsi tehdä jouluostoksia, myös tavata tuttuja.

– Vaikka myyjäisten järjestämisessä on kova työ, kyllä se palkitsee kun voi seurata puheensorinaa ja lämmintä joulutunnelmaa, Palenius sanoo.

Yhteisöjen myyjäiset ovat muutaman henkilön ponnistus ja Palenius toivookin, että ensi vuonna saataisiin uusia henkilöitä järjestelyjoukkoihin.

– Jaamme kaikki myyntipöytiin laput, joissa kerrotaan jo ensi vuoden myyjäisistä ja toivotaan, että ainakin yksi henkilö kustakin pöydästä osallistuisi ensi syksyn suunnittelukokoukseen. Lisäkädet olisivat todella tarpeen ja uudet ihmiset voisivat tuoda uusia ideoitakin mukanaan.

Myyjäisissä on mukana tietysti myös joulupukki. Hän tervehtii lapsia aamupäivällä.

Leijonien kahviosta voi ostaa kahvia ja teetä sekä leivonnaisia. Ulkogrillistä saa makkaraa ja padasta kuumaa keittoa.

Hyökkälän myyjäisten jälkeisenä päivänä voi suunnata Jokelaan, sillä sunnuntaina 10.12. Jokelassa järjestetään perinteiset joulumyyjäiset kello 10–13 Jokela-talossa. Myyntipöytiä on 30. Pöytäpaikat arvotaan sunnuntaiaamuna tasapuolisuuden nimissä.

Jokelankin joulumyyjäisiä voi kutsua hyvällä syyllä perinteisiksi, sillä järjestävän tahon eli Viihtyisä Pohjois-Tuusula ry:n puheenjohtaja Terttu Stigell muistelee, että myyjäisiä on järjestetty 90-luvun alkupuolelta saakka. Ennen Jokela-taloa ne pidettiin Jokelan koulukeskuksessa.

– Koulukeskuksessa oli enemmän tilaa, mutta Jokela-talo on siitä hyvä paikka, että kaikki on yhdessä tasossa.

Jokelankin myyjäisissä on mahdollisuus kahvitella ja ostaa myös hernekeittoa, vaikka kotiinkin vietäväksi.

Kahdet myyjäiset Tuusulassa

Lauantaina 9.12. järjestetään Tuusulan yhteisöjen joulumyyjäiset Hyökkälän koululla (Kirkkotie 11) kello 10–14.

Sunnuntaina 10.12. Jokelassa järjestetään joulumyyjäiset kello 10–13. Paikka on Jokela-talo (Keskustie 20).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.