Leffa-arvio: Muumiperhe herää talviunesta

Animaatio viehättää omalla kulmikkaalla tavallaan.

Muumien taikatalvi -animaatioelokuva on rakennettu 1980-luvulla kuvatusta materiaalista. _

toimitus

Muumien taikatalvi on koko perheen animaatioelokuva, joka on rakennettu 1980-luvulla kuvatusta materiaalista.

Tarina perustuu Tove Janssonin vuonna 1957 julkaisemaan Taikatalvi-kirjaan, jossa Muumipeikko viettää talvea poikkeuksellisesti hereillä ja pääsee tutustumaan talven kiehtovaan fantasiaan. Elokuvaan on yhdistelty myös paria muuta Janssonin muumikertomusta.

Tarinassa muumiperhe varustautuu talven tuloon perinteisellä tavallaan eli menemällä talviunille. Muumipeikko ei kuitenkaan saa unta ja ihmettelee talven tuloa.

Nuuskamuikkunen lähtee retkilleen, Hemuli hiihtää lumessa ja Vilijonkka, Pikku Myy sekä Kampsu nauttivat talven ihmeistä. Myös muu muumiperhe herää unesta ja alkaa valmistautua joulun viettoon.

Uusi muumiseikkailu on vanhan materiaalinsa vuoksi erikoinen ja omalla kulmikkaalla tavallaan viehättävä ja sympaattinen kokonaisuus.

Talvimaailman salaperäisyys tulee esiin ja kerronta on rauhallista.

Hallitsevin hahmo on omalla tavallaan riemukas Hemuli, joka ottaa kaiken irti talven iloista. Muumeista löytää vaivatta erilaisia persoonallisuuksia, ja koko katraan viehätys pohjaa samaistumiseen. Hahmot heijastavat niin toiveikkuutta, kekseliäisyyttä ja luovuutta kuin älykkyyttä, hiljaisuutta ja mystisyyttäkin.

Vesa Vierikon rauhallinen kertojanääni johdattelee mainiosti tarinaa. Oiva Lohtander tulkitsee Muumipappaa, Maria Sid on Muumimamma ja Diandra Flores Pikku Myy.

Elokuva saa Suomessa ensi-iltansa suomen-, ruotsin- ja saamenkielisenä versiona. Ohjaajina ovat olleet Ira Carpelan suomalaisesta Filmkompaniet-yhtiöstä ja puolalainen Jakub Wronski

Musiikin soittaa Prahan filharmoninen orkesteri. Teoksen tunnuslauluna on Jori Sjöroosin säveltämä ja Paula Vesalan sanoittama Talvimaa, jonka esittää Diandra.

Erinomaista on, että erikielisten versioiden ohella Muumien taikatalvi tulee elokuvateattereihin myös kuvailutulkattuna, jolloin näkövammaiset pääsevät nauttimaan Muumien taianomaisesta talvitunnelmasta.

Jarmo Valkola

***