Nyt on mahdollisuus nähdä kaikki kolme: Keravalla järjestetään Tuntematon sotilas -elokuvien maraton

Kariluoto (Johannes Holopainen) ja Rokka (Eero Aho) uudessa Tuntemattomassa sotilaassa. Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

toimitus

KERAVA | Keravalla järjestetään itsenäisyyspäivän alla Suomi 100 vuotta -juhlallisuuksiin liittyen Tuntematon sotilas -elokuvien maraton.

Maraton alkaa Edvin Laineen ohjaamalla, vuoden 1955 Tuntemattomalla Keravan kirjastossa perjantaina.

Elokuva sijoittuu välirauhan kesään 1941. Itäsuomalaisen varuskunnan konekiväärikomppania saa käskyn luovuttaa ylimääräiset varusteet. Komppania siirretään rajan pintaan. Seuraavana aamuna miehet heräävät tykkien jylinään – sota on alkanut. Suomalaiset joukot hyökkäävät ja etenevät nopeasti rajan yli.

Joukkueen hermoilevat ensikertalaiset saavat tulikasteensa. He taistelevat ylivoimaista vihollista vastaan. Sankaritekojen ja -vainajien lista on loputon.

Toisena maratonpäivänä nähdään Rauni Mollbergin ohjaustyö. Hän ohjasi Tuntematon sotilas -elokuvan vuonna 1985. Elokuva nähdään kirjastossa lauantaina.

Kirjailija Väinö Linna antoi täyden tukensa Rauni Mollbergin elokuvahankkeelle ja oli alun alkaen mukana sen käsikirjoitustyössä. Vaikka Edvin Laineen ohjaus puolusti paikkaansa, Tuntemattoman sotilaan uudelleenfilmaukseen haluttiin löytää uusia näkökulmia.

Näyttelijät ovat nuorempia, koska johtoajatuksena on nuoren ihmisen tie sotaan ja sen mielettömyyteen. Samalla se on kunnianosoitus niille jotka ovat käyneet sen kaiken läpi.

Maratonin päättää sunnuntaina kahdessa näytöksessä esitettävä uusin Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas. Nämä näytökset ovat Kerava-salissa.

Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan kirjan hengelle uskollinen tulkinta. Tuntemattoman sotilaan pääosia näyttelevät Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi.

Elokuvaesitykset ovat osa Keravan kaupungin Suomi 100 -juhlavuotta.

Ohjelma

Tuntematon sotilas -maraton:

Pe 1.12. klo 18 Tuntematon sotilas I, ohjaus Edvin Laine, 1955 (K-12), Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa. Vapaa pääsy.

La 2.12. klo 12 Tuntematon sotilas II, ohjaus Rauni Mollberg, 1985 (K-12), Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa. Vapaa pääsy.

Su 3.12. klo 14.15 ja 18 Tuntematon sotilas III, Aku Louhimies, 2017 (K-16), Kerava-salissa. Liput 13 e.

Liput voi varata etukäteen: Facebook-viestillä facebook.com/cinemakerava, s-posti: [emailprotected], tekstiviestillä ja puhelimitse numerosta: 0400 465 835. Kassa auki elokuvapäivänä Kerava-salin lipunmyynnissä klo 10.30–18. Järjestäjinä Keravan kulttuuripalvelut ja Storyhill.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.