Huijarinainen vei ensin ekonomin identiteetin ja sitten Audin – nämä ryhmät tekevät petoksia varastetuilla henkilötiedoilla

Kuvituskuva. Kuvan auto ei liity tapaukseen. Jyrki Hämäläinen

arja-riikka.nikkila@media.fi

Helsinkiläisnainen sai poliisilta yllättävän puhelinsoiton: joku oli varastanut hänen henkilötietonsa ja teettänyt näillä väärennetyn ajokortin. Tämän jälkeen huijari oli astellut autoliikkeeseen ja hakenut tuliterän Audin koeajoon.

–Minulla ei ole mitään tietoa, mitä kautta identiteettini oli varastettu. Mitään ei ole varastettu eikä ajokorttikaan ole ollut kateissa, ekonomi kertoo.

Identiteettivaras oli antanut autoliikkeeseen yhteystiedoiksi naisen vanhan osoitteen ja puolison puhelinnumeron, joka löytyy netistä.

Huijari jäi kiinni täysin holtittoman ajotavan vuoksi.

–Audilla törmättiin liikenteenjakajaan ja ajettiin vastaantulevien kaistalla, minkä vuoksi silminnäkijä soitti hätäkeskukseen. Poliisi oli lähistöllä ja löysi auton nopeasti, kertoo tutkinnanjohtaja Kari Martikainen Helsingin poliisista.

Helsingin poliisin tietoon oli tullut lokakuun loppuun mennessä tänä vuonna 849 identiteettivarkautta. Määrä on samaa luokkaa kuin viime vuonna, jolloin tapauksia oli kaikkiaan 1063.

Identiteettivarkaudet kulkevat käsi kädessä petosten kanssa. Tyypillisimmin toisen henkilötietoja käytetään nettipetoksissa, eli niillä tilataan tavaraa nettikaupoista.

Ajokorttiväärennöksillä petoksia tehdään selvästi vähemmän, mutta myös näitä tapahtuu.

–Kova ajokorttiväärentäjä sai loka–marraskuun vaihteessa tuomion Helsingin käräjäoikeudessa. Espoossa syyteharkinnassa tai sinne menossa on noin 130 ja Tampereella 50 tapausta samalta väärentäjältä, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista.

Pieni joukko ihmisiä tehtaili väärennetyillä asiakirjoilla petoksia ja esimerkiksi haki liikkeistä osamaksulla kalliita älypuhelimia.

Varastetulla identiteetillä petoksia tekevät voi Kortelaisen mukaan jakaa kolmeen ryhmään.

–Ensinnäkin on narkomaanit, jotka rahoittavat petoksilla aineiden käyttöä. Sitten ovat nettinatiivit, syrjäytymisen alussa olevat nuoret miehet, jotka buustaavat näillä elintasoaan. Jonkin verran on myös ammattirikollisia, prosenttijengiläisiä.

Audihuijarin tapauksessa poliisin esitutkinta on kesken. Saman henkilön epäillään hakeneen väärillä henkilötiedoilla syksynä aikana muutamia autoja koeajoon.

Nainen suorittaa tällä hetkellä vankeusrangaistusta aiemmista rikoksista.

Identiteetti-

Tarkoittaa toisen henkilötietojen oikeudetonta käyttöä.

Rikos täyttyy, jos erehdyttää kolmatta osapuolta ja aiheuttaa uhrille taloudellista tai muuta vähäistä suurempaa haittaa.

Tuli rikoslakiin syksyllä 2015. Syyskuusta 2015 elokuuhun 2016 koko maassa ilmoitettiin 2528 tapausta. Näistä 79 prosentissa oli mukana petos.

Valtaosa identiteettivarkauksien henkilötiedoista on yhä peräisin 2011 Hetudump-tietovuodosta, jossa julkaistiin 16 000 suomalaisen henkilötietoja.

Väärennettyjä ajokortteja ja muita asiakirjoja myydään esimerkiksi netin salatussa Tor-verkossa.

Jos henkilötiedot on varastettu, kannattaa hakea omaehtoinen luottokielto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.