Kuvan synnyttämä tunnelma on tärkeä - Jokainen katsoja kokee teoksen omalla tavallaan

HENKILÖ Järvenpääläisen Anna Hiilinen-Kitinojan teokset jättävät tilaa katsojan mielikuvitukselle.

Jan Pippingsköld

Anna Hiilinen-Kitinoja on järvenpääläinen taiteilija ja muotoilija, jonka herkkiä akvarelleja luonnosta ja satumaailmasta on esillä joulu- ja tammikuun ajan Kahvila Huoneessa Järvenpäässä.

–Luonto ja satumaailma ovat minulle läheisiä. Akvarelli sopii hyvin, koska se jättää katsojan omalle mielikuvitukselle tilaa.

–Olen nuorena maalannut paljon myös akryyliväreillä. Minulla ei ole yhtä tekniikkaa ylitse muiden, vaan käytän sitä, mikä parhaiten sopii siihen mitä haluan sanoa, Hiilinen-Kitinoja sanoo.

Yrittäjänä voin yhdistää luovan ja käytännöllisen puoleni.

Taide on ollut osa hänen elämäänsä lapsesta saakka. Pitkään oli selvää, että ammatti liittyy joko taiteeseen tai liikuntaan.

–Opiskelin ensin verhoilijaksi, mutta verhoilussa käytettävät materiaalit aiheuttivat allergisia oireita. Verhoiluopintoihin kuului taide- ja muotoiluopintoja, ja hakeuduin silloiseen Taideteolliseen korkeakouluun, suoritin kandidaatin tutkinnon lasi- ja keramiikkataiteesta ja jatkoin siitä taideteollisen muotoilun maisteriopintoihin, hän kertoo.

Anna Hiilinen-Kitinoja on tehnyt paljon myös lasitöitä. Hän sanoo, että lasinpuhalluksessa ja akvarelleissa on paljon yhteistä. Molemmissa operoidaan materiaalin kerroksilla.

Vuonna 2015 Aalto-yliopistosta valmistunut Hiilinen-Kitinoja myy postikortteja, taitettuja kortteja, kehystettyjä seinäkuvia sekä lahjakasseja. Kuvitukset ovat kaikki hänen käsialaansa.

–Joulun alla kalenteri on täynnä myyjäisiä. Jälleenmyyjiä olen saanut sillä tavalla, että menen paikalle ja näytän töitäni. Se ei ole helppo tie, mutta se on myös hyvin palkitsevaa, kun tuotteita on ostettu moneen paikkaan.

Yrittäjyys ja taiteilijana toimiminen sopivat Anna Hiilinen-Kitinojan mukaan hyvin yhteen.

–En näe miksi ne eivät sopisi. Yrittäjänä pystyn toimimaan oman arvomaailmani mukaisesti ja vaikuttamaan siihen millaisia tuotteita valmistan. Yrittäjyys antaa minulle mahdollisuuden yhdistää työssäni sekä luovan että käytännöllisen puoleni.

– Haluan tehdä parhaani ja tuoda asiakkaille vastuullisesti tuotettuja vaihtoehtoja. Tiedän, mistä korttieni paperi tulee ja miten se on valmistettu. Kortit on painettu kasviöljypohjaisilla, myrkyttömillä painoväreillä.

– Etsin aina parasta mahdollista vaihtoehtoa. Voi olla, että esimerkiksi korttien paperin tilalle löytyy jossakin vaiheessa vielä parempi.

– Olen pieni toimija, mutta jos monta pientä toimii tällä tavalla, sillä ehkä on jo vaikutusta. Ei kannata olla liian ankara ja ehdoton, vaan tehdä parhaansa. Muuttaa pieni asia kerrallaan, ei koko elämää kerralla.

Ekologisuuden lisäksi tärkeää on se tunnelma, jonka kuva katsojassa herättää.

–Jokainen kuva voi herättää eri ihmisissä eri ajatuksia. Siksi en laita kortteihin mitään tekstejä.

Joskus käy niinkin, että kuva, jota taiteilija itse ei pidä parhaimpien joukkoon kuuluvana, synnyttää jonkun mielessä vahvan reaktion.

Hiilit-tuotemerkillä hän tekee nyt näitä tuotteita, mutta samaan aikaan on ”kahden käden verran” muita juttuja. Uusia, muotoiluun liittyviä projekteja ainakin on valmisteilla.

Näyttely

Anna Hiilinen-Kitinojan töitä on esillä järvenpääläisessä Kahvila Huoneessa (Mannilantie 31) joulukuun ja tammikuun ajan, kahvilan aukioloaikoina. Myyntinäyttely.

Nettisivu: https://hiilit.fi

Instagram: @hiilit.illustrations

Facebook: Hiilit Illustrations

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 2. Rykmentinpuiston portille avataan vähäpäästöinen huoltoasema – "Halusimme, ettei fossiilista dieseliä enää ole"
 3. Näköislehdessä tänään: Se ei ollut HIV, eikä se ollut borrelioosi, sen aiheutti paarma – Antti Kuparinen joutui kokemaan pureman rajut seuraukset
 4. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 5. Kerava sulki pysäköintialueen Asemansillan Nesteen vieressä – taustalla erilaisia ongelmia: "Siellä kaupiteltiin jotakin"
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Trump arvosteli nimenvaihtoa harkitsevia seuroja – piikitteli aiemmin NASCAR-sarjan ainoaa tummaihoista kuljettajaa
 10. "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella" – Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta
 11. Yhdysvallat harkitsee TikTok-sovelluksen kieltämistä, sanoo ulkoministeri Pompeo
 12. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 13. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 14. OECD-maissa työttömyyden ennustetaan nousevan yli 12,6 prosenttiin, jos koronan toinen aalto tulee
 15. Suomessa viisi uutta koronatartuntaa, kertoo THL

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 2. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 3. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 4. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 5. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 6. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 7. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 8. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Kerava sulki pysäköintialueen Asemansillan Nesteen vieressä – taustalla erilaisia ongelmia: "Siellä kaupiteltiin jotakin"
 11. Ravintola Sesonki lopettaa Järvenpäässä – "Joskus luopuminen on ainoa moraalisesti oikea ratkaisu"
 12. THL: Risteilyillä useita tilanteita, joissa matkustajat altistuneet koronavirukselle – kaksi perhettä Silja Europan Tallinnan-risteilyltä asetettu karanteeniin
 13. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 14. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 15. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.