Brother Christmas teki uuden aluevaltauksen – Killan koulussa tehdään hyviä juttuja yhdessä ja torjutaan näin kiusaamista

KOULU Koulusisko tulee keravalaiseen alakouluun tammikuussa.

Jan Pippingsköld

Syyslukukauden viimeiset viikot ovat meneillään, mutta Katja Kykkänen odottaa jo alkavaa kevätlukukautta. Hän on Keravan Killan koulun koulusisko, jonka tehtävä on olla koululla lapsia varten. Koulusisko on aikuinen, jolla on aikaa kohdata koululaiset arjessa iloineen ja suruineen, ilman kiirettä. Hän on koulussa päivittäin, koulun arkeen ja rytmeihin sopivina aikoina.

–Koulusiko antaa aikaa lapselle. Odotan tehtävää iloisena, positiivisella ja odottavalla mielellä. Tällaista olen halunnut tehdä, ja nyt siihen on mahdollisuus, Kykkänen sanoo. Hänellä on opettajan koulutus sekä yrittäjätaustaa. Parhaillaan hän opiskelee ratkaisukeskeiseksi terapeutiksi.

Koulusisko alkaa toteuttaa kouluveli-toimintaa, jonka on ideoinut kolmen ajattelijan ryhmä. Siinä ovat Brother Christmas, hänen kanssaan yhteistyötä tekevä Sister Christmas sekä Katja Kykkänen. Killan koululla toteutetaan pilotti, joka kestää koko kevään. Sen jälkeen käydään läpi kokemukset ja mietitään toiminnan jatkoa.

Tavoitteena on rakentaa yhdessä koulun henkeä niin, että kiusaaminen jää pois. Nyt ei puhuta ongelmista, vaan haetaan tuloksia positiivisen kautta.

–Ei keskitytä ongelmapuheeseen, vaan tehdään hyviä juttuja yhdessä ja panostetaan siihen, Kykkänen sanoo.

–Hyvien asioiden tekeminen yhdessä opettaa, että niitä voi tehdä kuka tahansa. Se on myös ryhmäytymistä ja yhteishengen rakentamista, Sister Christmas kertoo,

–Asia on tärkeä ja siitä puhutaan paljon. Kouluille tehdään paljon vierailuja, joilla puhutaan kiusaamisesta. Nyt haluttiin kokeilla tällaista mallia. Sitten katsotaan yhdessä koulun väen kanssa, miten tämä toimii, Brother Christmas kertoo.

–Killan koulun henkilöstö odottaa kouluvelitoiminnan aloittamista innolla, rehtori Jaakko Heikkilä kommentoi yhteistyön aloittamista.

–Toiminnan suunnittelua jatketaan yhteistyössä koulusiskon kanssa joulukuun aikana.

–Killan koulu valikoitui tähän sopivan kokonsa vuoksi.

Killan koulu on alakoulu, jossa on kaksi esiopetusryhmää, 12 yleisopetuksen luokkaa ja kolme pienryhmää.

Hankkeen rahoitus on hoidettu lahjoituksin Kulttuurilahjan kautta. Kansan Sivistysrahasto on toimija Kulttuurilahjan takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.