Yleisöluennolla selviää että kuka oli Helena Westermarck

Julia Dahlberg luennoi taiteilija ja kansalaisaktivisti Helena Westermarckista keskiviikkona 22.11. Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa kello 18. Vapaa pääsy.

toimitus

JÄRVENPÄÄ | Julia Dahlberg luennoi taiteilija ja kansalaisaktivisti Helena Westermarckista keskiviikkona 22.11. Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa kello 18.

Bjarne Westermarckin perinneyhdistyksen järjestämässä yleisötilaisuudessa luennoiva FM Julia Dahlberg kertoo taiteilija, intellektuelli ja kansalaisaktivisti Helena Westermarckista.

Helena Charlotta Westermarck (1857–1938) oli suomalainen taidemaalari, kirjailija ja naisasianainen. Hänen veljiänsä olivat tunnettu antropologi Edvard Westermarck ja metsänhoitaja Anton Westermarck, jonka poika oli Järvenpään kartanon viimeinen isäntä Bjarne Westermarck.

Helena Westermarckin taidemaalarintyö, hänen kirjailijatyönsä ja hänen yhteiskunnallinen toimintansa todistivat harvinaisesta lahjakkuudesta.

Tuskin kukaan muu uursi elämäntyöllään naisille uutta uraa 1800 –luvun lopun Suomessa yhtä monipuolisesti ja määrätietoisesti kuin Helena Westermarck. Hän oli myös Suomen ensimmäinen naishistorioitsija, joka erityisesti keskittyi nostamaan esille naispuolisten taiteilijoiden merkitystä.

Nuoren Helena Westermarckin ongelma oli antautuako maalariksi vai kirjailijaksi. Vähitellen kirjoittaminen sai yliotteen ja hänen aktiivinen taidemaalariuransa jäi lyhyeksi, tosin sitäkin merkittävämmäksi.

Kirjalliselle tuotannolle oli ominaista realismin ihanne ja yhteiskunnallisesti kantaaottava asenne. Hän oli nousevan naisasialiikkeen kärkihahmoja.

Taiteilija ja kansalaisaktivisti Helena Westermarck -yleisöluento ke 22.11. klo 18 Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa. Järj. Bjarne Westermarckin perinneyhdistys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 5. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Pääkirjoitus: Matkailu piristyy taas pikkuhiljaa
 8. Kulmuni, Kaikkonen ja Vanhanen kesäkiertueella Järvenpäässä: "Jos keskusta hoitaa oman osansa kriisissä hyvin, niin tehtävä on täytetty"
 9. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 10. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 11. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 12. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 13. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 14. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 15. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 11. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 12. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 13. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.