Palkkaa pukiksi vähintään tutun tuttu – ja jos mahdollista, maksa vasta vierailun jälkeen

Keravalaislähtöinen Hermanni Toivo heittää pukkikeikkaa jo neljättä joulua.

Satu Jalo

Aaton kunniavieraaksi voi rekrytoida naapurin tai vetää itse pukin vaatteet niskaan. Raottamalla lompakkoa ja ottamalla jonkinmoisen riskin voi tilata joulupukin Facebookista, kaupan ilmoitustaululta löytyvästä numerosta tai vaikkapa lehti-ilmoituksen perusteella.

Tai sitten pukin voi tilata joulupukkeja välittävästä verkkokaupasta. Toista vuotta käytössä oleva suomenjoulupukki.fi välittää kunnollisia joulupukkeja Järvenpäähän, Keravalle, Tuusulaan, Nurmijärvelle, Sipooseen ja Vantaalle. Kyseessä on keravalaislähtöisen Hermanni Toivon ja hänen sisarustensa yritys.

–Emme vietä perheen kanssa perinteisiä jouluja. Siksi tuli mieleen, että laitetaan pukkirinki pystyyn. Onhan tämä erikoinen tapa viettää joulua, Toivo sanoo.

Toivo opiskelee parhaillaan kauppatieteitä Mikkelissä, mutta joulupukit operoivat Keravalta.

–Olemme rekrytoineet pukkeja tuttavapiiristä. Viime vuonna hommissa oli kolme pukkia ja tänä vuonna heitä on ainakin viisi. Tarpeen tullen järjestämme pukkeja enemmänkin.

Toivon teini-ikäiset veli ja sisko ovat tonttuapureina joulupukkikeikoilla.

–Lisäksi he hoitavat järjestelytöitä keikkojen välillä kuten navigointia, asiakaspalvelua, lasten nimien tenttailua ja muuta työtä, jotta keikat saataisiin sujumaan mahdollisimman hyvin, Toivo kertoo.

Toivon rekrytoima porukka tekee joulupukkikeikkaa nyt neljättä joulua.

Joulupukin käynti aattona maksaa 60–80 euroa kelloajasta riippuen. Halvimmalla pukin saa kotiin ennen kello 15.30.

Ajat jaetaan puolen tunnin välein, joten aaton reitin suunnittelu sujuvaksi on äärimmäisen tärkeää.

Halutessaan pukin kanssa voi puhua puhelimessa ennen pukin tilaamista.

– Käytämme ajoreittien suunnitteluun ammattilaisten käyttämiä karttatyökaluja, mutta emme lupaa minuuttiaikatauluja. Pyydämme asiakkaita varautumaan puolen tunnin heittoon suuntaan tai toiseen, Toivo kertoo.

Joulupukin verkkokaupassa aikoja on vielä mistä valita. Viime vuonna kaikki kolmen pukin ajat oli varattu pari viikkoa ennen jouluaattoa. Tänä vuonna ensimmäiset kyselyt tulivat jo lokakuun alussa.

Takuun joulupukin vierailulle saa halutessaan siten, että pukin käynti maksetaan käteisellä vasta kun pukki on keikkansa tehnyt.

–Mutta meidän pukit ovat varmasti selvin päin ja liikkuvat itse autolla. Halutessaan pukin kanssa voi puhua puhelimessa ennen pukin tilaamista. Näin voi varmistua siitä, että pukki on sellainen, jota toivotaan. Joku haluaa esimerkiksi kuulla pukin äänen. Myös sähköpostia pukin kanssa voi vaihtaa ennen tilaamista, Toivo vinkkaa.

Hän sanoo, ettei heidän pukeilleen ole koskaan tarjottu vettä väkevämpää kotikeikoilla.

–Toisinaan pukille tarjotaan piparkakkuja ja glögiä, mutta pitkän parran kanssa niitä on vähän vaikea nauttia. Jos lapset ovat leiponeet pukille jotakin, niin mielellään pukki leipomukset ottaa mukaan.

Eräs Viikkouutisten lukija kehottaa tilaamaan pukin hyvissä ajoin. Ja miettimään myös muita pukin asiakkaita.

–Ihan vaan vinkkinä, älkää palkitko pukkia viinaksilla. Minä olen jouluisia herkkuja paketissa antanut niin seuraavatkin perheet saavat selvän pukin.

Eräs toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö neuvoi, että pukkia tilatessa voi raittiuden lisäksi toivoa myös savuttomuutta.

–Tuntuisi aika ällöltä pyytää lasta halaamaan tupakanhajuista pukkia, tilausjoulupukkina toimiva järvenpääläinen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Joulupukki pamahti keikalle ympäripäissään, heitti kaksimielistä juttua, eikä oppinut millään pienen tytön nimeä – miten varmistat pukin raittiuden? 10.11.2017 20:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut