Helsinkiläinen huippukokki Matti Jämsen perustaa ravintolan Järvenpäähän – "Tuntuu hyvältä lähteä kehyskunnan suuntaan"

Tähän tilaan se tulee: keittiömestari Matti Jämsenin gastro bar -tyyppinen ravintola "Sesonki". Citymarket-kauppias Markku Hautala uskoo, että maailman trendi leviää vähitellen Suomeenkin, eli ravintolat tulevat markettien kylkeen. Siitä hyötyvät sekä ravintola että kauppa, mutta myös asiakkaat. Sauvo Jylhä

Tanja-Elina Niemi

JÄRVENPÄÄ | Järvenpään Citymarketin kylkeen sisäterassille avautuu vappuna A-oikeuksin varusteltu ravintola, jonka nimeksi tulee Sesonki. Sen perustaa keittiömestari Matti Jämsen, joka on alansa huippuja Suomessa. Kokkien maailmanmestaruuskisoissakin pärjännyt Jämsen on viimeksi vastannut Silja Linen laivojen ravintoloista, mutta keskittyy nyt täysillä Järvenpään ravintolan perustamiseen ja pyörittämiseen.

Mikä saa Arabianrannassa asuvan helsinkiläisen tähyämään Järvenpäähän?

– On pitkään ollut mielessä, että haluan kehittää jotain omaa, perustaa brasserien tai bistron. Tästä tulee nyt gastro bar. Tuntuu hyvältä lähteä Helsingistä kehyskunnan suuntaan, asiakaskuntaa täältä varmasti löytyy, kertoo Jämsen, jonka tavoitteena on tarjota yksinkertaista maukasta ruokaa hyvistä raaka-aineista ja kohtuuhinnalla.

–Sellaista ruokaa mitä Suomessa halutaan syödä, eikä tarvitse lähteä Helsinkiin asti sitä hakemaan.

Maailmalla on jo pitkään ollut trendinä se, että ravintolat tulevat markettien yhteyteen ja pois pääkaupungeista. Näin tulee varmasti käymään Suomessakin.

Puitteet löytyivät Citymarketista, joka on niittänyt mainetta muun muassa kuuluisalla sushikeittiöllään.

–Maailmalla on jo pitkään ollut trendinä se, että ravintolat tulevat markettien yhteyteen ja pois pääkaupungeista. Näin tulee varmasti käymään Suomessakin, uskoo kauppias Markku Hautala

Ruotsalaisuuden päivänä 50 vuotta täyttäneellä Hautalalla on päivittäistavarakauppansa kanssa iso vaihde päällä. Sama tekemisen palo on myös Jämsenillä. He törmäsivät toisiinsa sattumalta yhteisen tuttavan välityksellä.

Hautala muistuttaa, että ihmisvirta on marketissa iso.

–Noin 40 000 ihmistä käy täällä joka viikko, sanoo Hautala.

Sesonkia tuodaan hänen mielestään Suomessa liian vähän esiin.

– Asiakkaille tulee kaikki se sama raaka-aine myyntiin kuin mitä menee ravintola Sesonkiin. Kun ravintola avaa parsakauden voimme sanoa, että meillä on nyt parsat parhaimmillaan, kuvailee Hautala.

Jämsen ei siis tarvitse tilaa vieviä kylmä- tai kuiva-ainevarastoja erikseen, koska kaikki tarvittavat raaka-aineet löytyvät kaupasta. Kauppa ottaa valikoimiinsa raaka-aineita, joita ravintola tarvitsee.

Ravintolan perustaminen on täydessä vauhdissa, prosessissa on monta asiaa, jotka pitää hitsautua. Jämsen kertoo, että ruokalista on jo pitkälle valmis. 60-paikkaiseen ravintolaan rekrytoidaan henkilöstöä noin 20 henkeä. Keittiön suunnittelu on oma haasteensa ja myös kassajärjestelmät pitää saada kuntoon. Keittiöön tulee suora näkymä ja sen sydämenä on avotuligrilli.

Myös Citymarketin sushikeittiö uudistuu ensi vuonna. Tai siitä tehdään kokonaan uusi, koska sushien kysyntä on niin suurta. Sushitehdas on sekin valmis viimeistään vappuna.

Keittiömestari Matti Jämsen

Saavuttanut lukuisia meriittejä kokkina.

Suomen Vuoden kokki 2005.

Bocuse d´Or -maailmanmestaruuskilpailujen viides vuonna 2011 ja neljäs vuonna 2015, maailman parhaan liha-annoksen valmistaja 2015.

Suomen Bocuse d´Or -presidentti, ohjaa Suomen kokkijoukkuetta.

Työskennellyt Michelin-ravintoloissa Suomessa, Norjassa ja Saksassa.

Vastannut Silja Linen laivojen ravintoloista vuodesta 2016.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut