Humoristinen kyläkartta valmistui – Ruotsinkylässä on aina kesä, naapureilla talvi

Kartta. Ruotsinkylän humoristinen kyläkartta on kuvattu siten, että Ruotsinkylässä on aina kesä ja muualla talvi. Kuvauksen avulla alue saatiin helposti rajattua valkoisella.

Viime tiistai-iltana tuusulalaisen Klemetskogin koulun saliin kerääntyi kymmeniä Ruotsinkylässä asukkaita tai alueesta kiinnostuneita seuraamaan, kun Ruotsinkylän humoristinen kyläkartta julkistettiin. Kartan on ideoinut Ruotsinkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Lamminpää ja sen on piirtänyt paikallinen kuvataitelilja Martti Sirola.

– Kaikki lähti liikkeelle siitä, että keräsimme nelisen vuotta aineistoa Ruotsinkylän historiateosta varten. Kirja on yhä tulossa, mutta vähän niin kuin välituotteena syntyi kartta, Lamminpää kertoo.

Alunperin kartan oli tarkoitus olla Ruotsinkylä -lautapeli.

– Mietimme, että sitä varten tarvitaan kartta. Lautapeli osoittautui kuitenkin niin isotöiseksi, että päätettiin tehdä pelkkä kartta, josta tulisi niin hieno, että oksat pois.

Kartan ideointi aloitettiin noin vuosi sitten. Alkuun piti miettiä, kuka voisi piirtää sen.

– Kylästä löytyi parikin kuvataiteilijaa, mutta toinen heistä ei ole vielä eläkkeellä, joten olen todennäköisesti vähemmän kiireinen, Sirola kertoo.

Sirola on piirtänyt 1970-luvulta saakka erilaisia sarjakuvia ja kuvituksia.

– Olen käyttänyt itsestäni nimitystä käyttökuvan sekatyömies. Kaksi vuotta sitten jäin eläkkeelle kuvataideopettajan työstä.

Sirolan kynän jälkeä ovat muun muassa sarjakuvat Apassit,Hölmöläistarinat ja Jäbän perä trilogia.

Karttaa varten on muun muassa haastateltu paikallisia asukkaita.

Humoristista kartassa on tekijöiden mukaan lähes kaikki.

– Ensinnäkin se on kuvattu siten, että Ruotsinkylässä on aina kesä ja muualla on aina talvi, Lamminpää kertoo.

Todellisuudessa toteutus toimii ratkaisuna sille, miten Ruotsinkylän rajat saatiin tuotua esille selkeästi. Ruotsinkylän puolella leikataan ruohoa, toisella puolella kolataan lunta.

Karttaan on kuvattua tapahtumia vuosisatoja taaksepäin.

– Esimerkiksi tänään kun on Aleksis Kiven päivä, erään tien pientareella istuu harvahiuksinen mies, joka kirjoittaa muistiinpanoja vihkoonsa.

Hän on Aleksis Kivi, joka on matkalla Helsingistä Ruotsinkylään ja Nahkelan kautta Nurmijärvelle.

– Tästähän hän on marssinut halki monta kertaa.

Lisäksi huumoria on tuotu muualtakin historiasta, kuten maratonvoittaja Emil Zátopek, joka juoksee ja kyläläiset hurraavat.

– Maratonin kääntöpaikka sijaitsi Ruotsinkylässä.

Teiden, polkujen ja rakennuksien lisäksi karttaan on lisätty myös kyläläisiä ja metsäneläimiä omissa puuhissaan. Kartasta löytyy myös pieniä tarinoita Ruotsinkylän menneistä tapahtumista ja tulevista suunnitelmista.

Tästä on kysymys

Pari vuotta kestäneen historiaprojektin tuloksena hiljattain valmistui Ruotsinkylän humoristinen Kyläkartta.

Kartta on tarkka kuvaus kylästä teineen, polkuineen ja rakennuksineen, mutta siihen on lisätty myös kyläläisiä ja metsäneläimiä omissa puuhissaan.

Tarkkaavainen katsoja huomaa kymmeniä hauskoja pienoistarinoita menneistä tapahtumista ja tulevaisuuden suunnitelmista: Myllykylän pellolla pelastetaan pakkolaskun tehnyttä lentokonetta, Helsingin olympiamaratonin kääntöpaikalle on kerääntynyt innokas kannattajajoukko ja Sammonmäen tienoilla tapahtuu kummia.

Kartan on ideoinut kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Lamminpää ja sen on piirtänyt paikallinen kuvataitelilja Martti Sirola.

Kartan julkistamistilaisuus järjestettiin Klemetskogin koulun salissa osuvasti Aleksis Kiven päivänä 10.10.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut