ParkkiPate voitti pysäköintikiistan käräjäoikeudessa – oman parkkiruudun käyttämisestä tuli 9 000 euron lasku

Nikkarinkruunun toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä kertoi huhtikuussa, että tällaisella merkillä parkkipaikalla kerrotaan ParkkiPaten valvonnasta. Ilkka Lahdenperä

Anne Koski

KERAVA | Nikkarinkruunun asukas joutuu maksamaan ParkkiPatelle lähes 9000 euroa ehtojen vastaisesta pysäköinnistä. Summa sisältää muun muassa maksamattomia valvontamaksuja sekä noin 6700 euron oikeudenkäyntikulut. Lisäksi päälle tulevat maksujen viivästyskorot.

Vantaan käräjäoikeus antoi kansliatuomion perjantaina. Ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla.

Keski-Uusimaa kertoi 12.4., että ParkkiPate Oy haki oikeudessa vastaajalta maksamattomia pysäköinnin valvontamaksuja Yksityisen pysäköinninvalvontayhtiön esittämiä vaatimuskohtia oli yli sata.

Parkkiruutu onvuokrattu Keravan vuokrataloyhtiö Nikkarinkruunussa ainakin osittain asuvan vastaajaan perheelle. Hän kiisti kantajan vaatimukset kokonaan perusteettomina. Hän katsoi, ettei ole velvollinen käyttämään pysäköintitunnusta, koska on vuokrannut pysäköintipaikan ja se on merkitty selkeästi varatuksi. Hänen mielestään koko ParkkiPaten liikeidea perustuu siihen, että asukkaat maksavat lisämaksua omasta parkkipaikastaan ParkkiPatelle.

ParkkiPaten mielestä asukas ei ole reklamoinut valvontamaksuista. Asukas kertoi alkuun reklamoineensa sähköpostitse, mutta reklamaatio ei tuottanut tulosta. Hänen mielestään tilanne muistutti kiusantekoa ja reklamoinnista olisi muodostunut täysipäiväinen työ, silläesimerkiksi edellistalvena maksuja tuli noin sata kappaletta muutaman kuukauden aikana. Oikeudelle asukas kertoi, että maksuissa oli ollut yli vuoden tauko, kunnes niitä oikeudenkäynnin alkamisen jälkeen oli jälleen alkanut tulla.

Käräjäoikeus katsoi vastaajan täyttäneen reklamointivelvollisuutensa.

Ratkaisevaa asiassa kuitenkin oli se, oliko pysäköintiehdot merkitty niin kattavasti, että niiden on katsottava tulleen pysäköijää sitoviksi sopimusehdoiksi hänen ajaessaan pysäköintipaikalle.

Oikeuden mukaan vastaajan olisi pitänyt olla tietoinen pysäköinnin ehdoista, sillä alue oli merkitty useilla ehtotauluilla. Vastaajalla olisi myös ollut mahdollisuus muuttaa menettelyään ja välttyä maksuilta.

Siksi vastaaja on velvollinen maksamaan ehtojen vastaisen pysäköinnin vuoksi hänelle määrätyt valvontamaksut.

Tausta

Keravan kaupungin Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu teki ParkkiPaten kanssa sopimuksen kiinteistöjensä pysäköinninvalvonnasta huhtikuussa 2014.

ParkkiPaten valvontamaksu perustuu omistajan oikeuteen asettaa sopimusehtoja omalla alueellaan tapahtuvalle pysäköinnille. Kyseessä ei siis ole sakko, eikä kunnallisen pysäköinninvalvojan antama pysäköintivirhemaksu.

Voimassa olevassa laissa ei ole yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevia säännöksiä, vaan toiminta on rakentunut yleisten periaatteiden ja sopimusoikeuskäytännön varaan. Korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2010:23 yksityisten yritysten toiminta katsottiin sallituksi.

Lähteet:parkkipate.fijaeduskunta.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokelan kirkon tulevaisuus on edelleen auki – korona viivästytti päätöksen tekemistä
 2. Kaupunginjohtaja Naukkarinen: "Järvenpään lomautukset eivät koske kaikkia työntekijöitä, vaan heitä, joiden työtehtävät ovat vähentyneet."
 3. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 4. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 5. Tuusulanjärven ympäripyöräilijät ovat pysähtyneet Ruskelassa reilusti yli 5 000 kertaa – koronan takia pyöräilyt voi kirjata nimikirjalehdelle myös kotona
 6. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 7. Tekstiviestit: Mitä jos 70-vuotiaan tilalla olisi ylipainoinen?
 8. Ohisalo STT:lle: Suomen kuusi suurinta kaupunkia tarvitsevat miljardin euron raideinvestointi- ja tukipaketin
 9. Tukholman maraton on vaarassa peruuntua
 10. Ylennettävien nimet julki ensi viikolla – ”Ylennystietoon ei liity salassapidon intressiä”
 11. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 12. Yhdysvaltalaismediat: NBA pyrkii jatkamaan kautta 31. heinäkuuta
 13. "Aina kun meillä on ongelmia, me otamme koiria" – suomalaiset innostuivat lemmikeistä, kuten laman kynnyksellä on tapana
 14. Yhdysvalloissa runsaat 1 200 uutta koronaviruskuolemaa
 15. Yön uutiskooste: Poikkeuksellisen koulukevään päättäjäisiä vietetään minimalistisesti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 2. Keravan johtava ylilääkäri lähtee uusiin haasteisiin – "Pääsen rakentamaan entistä toimivampaa perusterveydenhuoltoa yhdessä kuntien kanssa"
 3. Keravalla koronatilanteessa nollaviikko – ei yhtään uutta tartuntaa
 4. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 5. Järvenpäässä viime vuoden lopulla kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – epäilty vangittu
 6. Kolmen auton kolari Tuusulassa
 7. Kun alkaa golfammattilaiseksi, se on vähän kuin formula – "Pitäisi isältä löytyä takametsää tai pääomaa"
 8. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Krapin Pajan heinäkuun konsertit siirtyvät piha-alueelle? – "Mittailemme pihaa turvavälejä varten"
 11. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 12. Koulun oppilaalla todettu koronavirustartunta Tuusulassa – 16 oppilasta asetettu karanteeniin
 13. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Hyrylän silhuetissa on nyt useita nostureita – Rykmentinpuistoon nousee uusia kerrostaloja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.