Uusi riskitekijä paljastui liikenteestä: Nuori nainen ja vauva muita useammin kuolonkolarissa

Onnettomuusriski vähenee, jos autossa on useampi aikuismatkustaja. Kuvituskuva. Arkistokuva

Mikko Välimaa

Alle vuoden ikäisen pikkuvauvan kanssa autoa ajavilla nuorilla naiskuljettajilla on kohonnut riski joutua kuolemaan johtavaan liikenneonnettomuuteen. Helsingissä ylipistossa tehdyn tutkimuksen mukaan riskiä voi selittää se, että pieni lapsi voi häiritä kuljettajaa.

Pienten lasten kanssa ajaneet olivat myös useammin väsyneitä kuin ilman lasta ajaneet verrokit, mikä lisää onnettomuusriskiä.

Kun ajoneuvossa oli kuljettajan kanssa aikuismatkustaja, kolarointiriski väheni tutkimuksen mukaan kuljettajien iästä riippumatta.

Tutkimuksen aineistona käytettiin 1994–2013 Yhdysvalloissa kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia. Tarkastelussa olivat vain naiskuljettajat, sillä yksin vauvan kanssa ajavia mieskuljettajia oli aineistossa hyvin vähän.

On kuitenkin todennäköistä, että tulokset eivät kosketa vain naiskuljettajia, tutkijat huomauttavat.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että lasten kanssa ajavat kuljettajat välttävät riskejä liikenteessä. Kuitenkaan yksikään tutkimus aiemmin ei ole tarkastellut kolaritilaston kautta erityisesti vauvojen kanssa ajavien onnettomuusriskiä.

Helsingissä tehdyn tutkimuksen keskeinen havainto on se, että varovaisuudesta huolimatta kuljettajat saattavat altistua riskeille, jos lapsi vie tarkkaavaisuuden.

Tutkijat huomauttavat, että kuljettajien ikä ei välttämättä ole keskeisin selittävä tekijä. Esimerkiksi kuljettajien kokemattomuus tai sosioekonominen tausta voivat selittää osan tuloksista.

Tutkimus julkaistiin Accident Analysis and Prevention -tiedelehdessä ja sen avoimesti luettavissa oleva käsikirjoitus on Helsingin yliopiston tutkimustietojärjestelmässä.

Tutkimuksesta vastasi Helsingin yliopiston liikennetutkimusyksikössä väitöskirjaa tekevä Ida Maasalo ohjaajiensa Esko Lehtosen ja Heikki Summalan kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut