Kuvataidekoulu juhlii syksyllä ja opettaa lapsia nyt etänä

Jan Pippingsköld

Koronavirus siirsi Järvenpään kuvataidekoulun etäopetukseen ja koulun 40-vuotisjuhlallisuudet myöhempään ajankohtaan. Kevääksi suunnitellut synttärikemut pidetään syksyllä, näillä näkymin uuden lukukauden alkajaisiksi elokuun lopulla tai syyskuun alussa.

– Oli tarkoitus pitää Järvenpää-päivän yhteydessä työpajasynttärit, joihin voi tulla koko perheellä tekemään taidetta, mutta ne pidetään vasta syksyllä, kuvataiteen suunnittelijaopettaja Liisa Pöllänen Järvenpään opistosta kertoo.

Juhlanäyttely olisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan nyt avoinna, mutta sekin järjestetään syksyllä.

Oppilaitoksen 40-vuotisjuhlavuosi ei siis livahda ohi huomaamatta, vaikka suunnitelmia jouduttiinkin muuttamaan.

Kevätlukukausi viedään loppuun etänä. Opettajat antavat oppilailleen etätehtäviä kotona toteutettavaksi, heidät tavoittaa tuntien aikana, ja oppilaat palauttavat työnsä lähettämällä kuvia.

– Sillä tavalla voi antaa palautetta, ja ohjaus ja vuorovaikutus toimii.

– Tehdään sellaisilla materiaaleilla ja välineillä, joita kotoa löytyy. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleja voidaan käyttää. Siinä mielessä tämä vähän rajoittaa, kun normaalisti kuvataidekoulussa voidaan käyttää ihan ammattitasoisia välineitä ja materiaaleja, Pöllänen kertoo.

– Meillä on velvollisuus tarjota oppilaille mahdollisuus jatkaa opintojaan ja valmistua. Nyt keväällä on taas yläkouluikäisiä valmistumassa.

Kuvataidekoulusta valmistuvalla on takanaan 500 tunnin mittainen, monivuotinen opiskelu. Paikallinen opetussuunnitelma pohjautuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan.

– Taiteen perusopetuksen malli on lähtöisin musiikkiopinnoista, ja se on laajennettu muille taiteen aloille.

– Kuvataidekoulussa kehitetään luovaa ajattelua ja havainnointia, visuaalisia kykyjä. Sitä voi tehdä monin eri tavoin, ja se onnistuu myös etäopiskelun avulla.

Kuvataidekoululaiseksi voi tulla ekaluokkalaisena, mutta myös myöhemmin missä ikävaiheessa vain. Oppilaaksi otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, kun ryhmiin mahtuu.

– Alle kouluikäisille on valmentavat ryhmät. Niihin on ollut jonoa ja niitä on tarkoitus lisätä.

Liisa Pöllänen arvioi, että suunnilleen viidesosa kuvataidekoululaisista käy läpi koko opetussuunnitelman todistukseen asti.

– Osalle tulee muita harrastuksia, ja osa lopettaa välillä ja tulee myöhemmin takaisin.

– Lapset eivät varmaan niinkään ajattele opetussuunnitelmaa, vaan tulevat, koska kuvataidekoulussa on kivaa. Siellä tapaa samoista asioista kiinnostuneita nuoria ja pääsee seikkailemaan kivan aikuisen suunnittelemien tehtävien parissa.

– Meillä on myös vapaaoppilaspaikkoja, joita voi hakea rehtorilta vapaamuotoisella hakemuksella.

Kuvataidekoulu kiinnostaa lapsia ja nuoria: kursseilla on reilut kaksisataa oppilasta. Koulu antaa opetusta myös aikuisille; ryhmässä on toistakymmentä opiskelijaa.

Taideoppilaitokset miettivät myös yhteistyökuvioita. Musiikki, kuvataide ja teatteritaide voisivat löytää kiinnostavia mahdollisuuksia.

Opiston osa

Järvenpään kuvataidekoulu on toiminut pitkään yksityisenä, mutta nykyään se kuuluu Järvenpään opistoon.

Kuvataiteen perusopetus on pitkäjänteistä, tasolta toiselle etenevää opiskelua. Yleisen oppimäärän kursseista kertyy 500 tuntia ja kurssien suorittaminen kestää 8–9 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.