Korona-aika on erityisen karua asunnottomille – "Ihmiset ovat väsyneitä, nälkäisiä ja likaisia"

STT

Kuinka monta kuukautta ihmiset jaksavat ilman lämmintä ateriaa? Tätä pohtii nyt Vailla vakinaista asuntoa ry:n matalan kynnyksen toiminnan esimies Jussi Lehtonen, kun koronaepidemia on karsinut asunnottomien palveluita.

– Yleinen havainto jalkautuvista palveluista on, että ihmiset ovat väsyneitä, nälkäisiä ja likaisia. Palvelut, jotka on suunnattu tällaisessa tilanteessa oleville ihmisille, suljettiin ensimmäisenä, Lehtonen sanoo.

Kun lämmintä ruokaa jakavat ja ajanvieton mahdollistavat paikat ovat kiinni, moni asunnoton joutuu selviämään kylmin eväin ja tappamaan aikaa kuljeksimalla kaupungilla päivät pitkät. Lehtosen mukaan ruokakassin ojentaminen ovensuusta ei korvaa palveluita varsinkaan, kun moni ei voi laittaa ruokaa missään.

Asunnottomien yömajoissa yöpyjät pyritään majoittamaan niin väljästi, että kahden metrin turvavälin pitäminen on ainakin periaatteessa mahdollista. Tämä on johtanut Helsingissä uudelleenjärjestelyihin yöpymispaikoissa, kun ne tulevat helpommin täyteen. Korona-aikaan vaihtoehtoisia yöpaikkoja on monilla vähemmän, koska tuttuja majoitetaan koteihin nihkeämmin ja asumisyksiköissä on vierailukieltoja.

Yömajoja karttavien on havaittu pakkautuvan nyt esimerkiksi julkisiin vessoihin yöksi. Toiminnanjohtaja Sanna Tiivola Vailla vakinaista asuntoa ry:stä toteaa tilanteen ongelmalliseksi.

– On tosi vaarallista, jos joku sairastuu ja tartuttaa kaikki muut siellä vessassa. Tietysti se on myös aika epäinhimillinen paikka olla.

Yksi asunnottomien ryhmä ovat ulkomailta, muun muassa Virosta, tulleet työntekijät, joiden majoitus on ollut kiinni työnantajasta, mutta työt ovat nyt jäissä.

– Kun työmaa on mennyt kiinni, ei ole päästy palaamaan kotiin ja tallustellaan ihmeissään tuolla, Lehtonen toteaa.

Liikkuvasta romanialaisväestöstä osa on lähtenyt maasta, osa sinnittelee täällä.

– Heidän toimeentulonsa on tullut Ison numeron myynnistä, pullojen keräämisestä ja kerjäämisestä, eikä siihen nyt ole hirveästi mahdollisuuksia. Ne, jotka ovat pystyneet, ovat lähteneet, sanoo palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Myös ajanvietto kaupungilla on nyt hankalaa, kun muun muassa kirjastot ovat kiinni ja lähes tyhjistä kauppakeskuksista häädetään helposti ulos. Paasolaisen mukaan korona-aika ei kuitenkaan näytä lisänneen vihapuhetta liikkuvaa väestöä kohtaan. Päinvastoin Diakonissalaitokselle on tullut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat auttaa.

– Nyt koronaepidemian aikana liikkuvaa väestöä ei haluta lähestyä infektiovaaran vuoksi, mutta toisaalta näinä aikoina ketään muutakaan ei haluta lähestyä, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keravalainen innovaatio lähtee valloittamaan maailmaa: "Tavoitteena on saada La Toilette Euroopan markkinoille ensi vuoden aikana."
 2. Katso kuvat! – näin ravintolat avautuivat Keski-Uudellamaalla
 3. Festivaalin yllätys Järvenpäässä ja Tuusulassa – mikrokonserttien putki taiteilijakodeissa, parvekkeiden alla ja puutarhoissa
 4. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 5. Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 6. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 7. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 8. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 9. Jälleen nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 10. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 11. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 12. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa
 13. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 14. Marin: Hallitus odottaa Hetemäen työryhmältä juhannukseen mennessä esitystä jälleenrakentamisesta
 15. Rallin MM-sarja hakee maltilla uusia ajankohtia kilpailuille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 3. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 4. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 5. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 6. Festivaalin yllätys Järvenpäässä ja Tuusulassa – mikrokonserttien putki taiteilijakodeissa, parvekkeiden alla ja puutarhoissa
 7. 1950-luvulta juurensa juontava vaateliike muuttaa Keravan torin laidalle – yrittäjä Päivi Weck: "Merkitsee ympyrän sulkeutumista"
 8. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 9. Katso kuvat! – näin ravintolat avautuivat Keski-Uudellamaalla
 10. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 11. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 12. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 13. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 14. Epävirallisen nuotiopaikan istuintukeille oli nostettu hehkuvia kekäleitä – palokunta hälytettiin paikalle Tuusulassa
 15. Opettajana työskentelevä Pasi, 38, on odottanut kunnollista skeittipaikkaa Keravalle 1990-luvulta asti – "Vehreää aluetta jäänee yllin kyllin kaikille halukkaille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.