Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: lapselle kannattaa tarjota monipuolisesti eri musiikin lajeja – "Se, että pitää ponnistella ja nähdä vaivaa, on usein vähän vieras asia"

Vapaa lauleskelu ja soittelu kuuluvat lapsen elämään, mutta jos hänellä on musikaalista kyvykkyyttä, tavoitteellinen harrastaminen on hyvä ajatus, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo.

– Muskari on vielä hyvin leikkipainotteista, mutta jos muskariope sanoo vaikka, että lapsella on tosi hyvä rytmitaju tai jotakin muuta, kannattaa pohtia asiaa.

Jos lapsella on kiinnostusta ja kykyjä musiikkiin, vanhempien kannattaa jutella hänen kanssaan opiskelun aloittamisesta.

– Musiikkioppilaitosten pyrkijämäärät ovat käsittääkseni vähentyneet, ja se on surullista.

– Jotkut lapset sanovat, että "olen katsonut tietsikalta ja soitellut itse" mutta se ei ole sama asia.

– Se, että pitää ponnistella ja nähdä vaivaa, on usein vähän vieras asia. Haluttaisiin saada kaikki helposti ja hauskasti, Sinkkonen pohtii.

Jos musiikillisia kykyjä on, mutta harrastaminen jää omatoimiseen soittelemiseen, se voi myöhemmin harmittaa kovasti.

Samaan asiaan liittyy se murkkuiän vaihe, jossa monella soittoharrastus hiipuu, niin kuin käy monen muunkin harrastuksen kanssa. Luopumista saattaa myöhemmin katua ja harmitella mikseivät vanhemmat pontevammin kannustaneet jatkamaan.

– Vanhempien kannattaa käydä se keskustelu, että "jos kuitenkin jatkaisit. Tekisit vaikka sen kolme kautta kolmosen vielä."

Oman soittimen valinnassa kannattaa vähän kokeilla ja käydä vaikka opettajan luona tutustumassa soittimiin.

Sinkkonen kertoo esimerkin omasta perheestään: hän itse on huilisti, ja muista perheenjäsenistä yksi soitti pianoa ja toinen viulua. Kun kolmas valitsi soitinta, sello olisi voinut olla luonteva valinta, mutta hän halusi kitaran.

– Ja kitara valittiin.

Musiikin lajeihin tutustumisessa kannattaa panostaa monipuolisuuteen.

– Lapselle pitää tarjota monenlaista musiikkia. Jos soittaa vaikka rokkia kitaralla, on hyvä tutustua muuhunkin. Sama klassisella puolella, kannattaa opetella muutakin.

– Esimerkiksi vapaata säestystä on hyvä oppia ja saada sellainen arkimusiikkitaito, että voi esimerkiksi säestää lauluja eri tilanteissa.

– Itse olen puhtaasti klasari, mutta poika on jazz-muusikko.

Kun lapsi opiskelee musiikkia, opettajalla on tosi iso rooli.

– Opettajan pitää olla sopivan vaativa. Lapset eivät tykkää liian toverillisista opettajista, jotka eivät vaadi. Sopivasti vaativuutta, ja huumorintajua on hyvä olla.

Opettajan vaihtuminen on myös tärkeä hetki. Opettajan pitää osata nähdä tilanne oikein ja olla ottamatta nokkiinsa siitä, että oppilas jatkaa seuraavaan vaiheeseen opinnoissaan.

– Hienoa olisi, jos opettaja ottaisi asian puheeksi.

Musiikkia on tarjolla valtavasti. Voiko siitä saada yliannostuksen?

– Ainakin itse kuuntelen paljon, ja joskus tulee sellainen olo, että ei enempää. Tai se voi tulla jonkun säveltäjän kohdalla, että ei enempää tätä. Kun pitää taukoa, sitten se käy taas.

– Se, että mennään koko ajan kuulokkeet korvilla, ei ole hyvä ajatus. Korvien ja pään pitää saada levätä välillä.

Lenkillä voi kuunnella luonnon ääniä, ja voi kuunnella itseään.

– Millaisia assosiaatiota tulee mieleen, kun näkee vastaantulijan? Muistuttaako hän ihmistä, jonka tapasin 30 vuotta sitten? Tai onpas hauska koira, ja siitä voi sitten tulla mieleen jotakin muuta koirista.

Musiikki sinällään on hyvin vahva voima. Se aktivoi samoja aivojen alueita kuin kiintymyssuhde.

– Se selittää miksi musiikki voi lohduttaa, rauhoittaa tai aktivoida, Sinkkonen toteaa.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut