Yhteinen kiinnostuksen kohde tekee talkooväestä yhteisön

Jan Pippingsköld

Miltä tuntuisi herätä kesäaamuun majakkasaarella? Järvenpääläinen Hille Hyytiä tietää; hän oli viime kesänä majakalla töissä. Paikka oli Märket Suomen ja Ruotsin rajalla, ja aamun ensimmäinen askare oli tehdä aamiainen Majakkaseuran talkooporukalle, joka oli kunnostamassa majakkaa.

– Olen asunut veden äärellä, ja meri on minulle tärkeä, Hille Hyytiä kertoo. Hän nauttii avoimista merinäkymistä purjehtiessaan.

Niinpä olikin luontevaa ilmoittautua mukaan, kun Suomen Majakkaseura haki talkoolaisia. Seuralla on kaksi pysyvää talkookohdetta. Märketin lisäksi seura hoitaa Gustavsvärniä Hangon edustalla.

– Aamupala oli kahdeksalta, sitten alkoivat päivän työt. Lounaan jälkeen jatkettiin töitä, iltapäivällä oli kahvit ja sitten työpäivän jälkeen päivällinen.

– Illalla oli aikaa lämmittää sauna ja rupatella, tosin saunaa ei lämmitetty joka päivä, koska puut pitää viedä saarelle.

Hyytiä toimi Märketillä talkoojoukon keittiövastaavana eli laati ruokalistan ja kauppalistan, kokkasi ja huolehti muutenkin siitä, että ruokahuolto toimi.

– Keittiössä pitää olla kustannustehokas. Hävikkiä ei saisi tulla, mutta isoja varastojakaan ei voi kerryttää kun majakalla on hyvin pienet säilytystilat. Toisaalta siellä pitää aina olla tietty varasto, koska huonolla säällä sieltä ei mennä mihinkään. Kaupassa ei käydä noin vain.

– Pidän ruuanlaitosta kotonakin. Märketillä oli käytettävissä kaasuliesi, joka on oikein hyvä.

Keittiövastaavan ruokkima talkooporukka tekee erilaisia kunnostustöitä: Vanhaa majakkarakennusta ja muita rakenteita saarella on pidettävä kunnossa.

– Tehdään ohjeiden mukaan monenlaisia korjaustöitä.

Saarella talkoilee myös opas, jonka tehtävänä on jakaa tietoa majakkasaarta katsomaan tuleville veneilijöille ja muille. Siinä tehtävässä pääsee käyttämään kielitaitoaan. Jos opastettavia ei ole, oppaalle löytyy kyllä remonttihommia.

– Yksi talkoolaisista hoitaa talkoopäiväkirjan päivittämisen Majakkaseuran nettisivuille, jotta saadaan sinne tieto siitä mitä on tehty. Joku kirjoittaa lyhyesti, joku enemmän, ja kuvia otetaan myös, Hille Hyytiä kertoo talkoolaisten töistä.

Talkoolaiset hoitavat myös tuotemyyntiä, jolla rahoitetaan seuran toimintaa.

Hille Hyytiä on ollut talkoissa myös Gustavsvärnillä Hangon lähellä.

– Se on erilainen kuin Märket, mutta hyvä paikka sekin. Gustavsvärniin on helpompi kulkea, ja siellä on helppo olla vaikka viikonloppu talkoissa.

Hyytiälle itselleen mieluisampi talkoopaikka on Märket, ja hän on ilmoittautunut taas halukkaaksi töihin tulevanakin kesänä.

Majakkatalkoisiin lähteminen oli merta rakastavalle naiselle helppo valinta.

– Majakat liittyvät merenkulun historiaan, ja olen kiinnostunut lähihistorian säilyttämisestä. On kiinnostavaa olla mukana tekemässä jotakin sen hyväksi.

Talkoissa kiinnostaa myös yhteisöllisyys.

– Yhteinen asia ja intohimo tekemiseen yhdistävät talkooporukkaa. Siellä ei kysytä taustoja tai muuta.

– Talkoot sopivat jokaiselle, jolla on halu tehdä. Jokaiselle löytyy tekemisen tapa.

– Sopii ekstrovertille ja sopii introvertille, Hille Hyytiä vakuuttaa.

Eniten hakijoita majakkatalkoisiin on lomakaudella, mutta talkoolaisia tarvitaan myös keväällä ja syksyllä. Talkoot alkavat huhtikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.