Asiantuntija kertoo miten puutarhan kevättyöt saa tehtyä stressaamatta

Jan Pippingsköld

– Kotipuutarhurit odottavat jo, että saavat laittaa kädet multaan ja esikasvattavat jo taimia sisällä. Ihan hyvä neuvo on, että kannattaa malttaa vielä, puutarhuri Lea Rauta Pihailosta neuvoo. Hän pitää Järvenpäässä 18. maaliskuuta yleisöluennon puutarhan kevättöistä ja siitä, miten ne voi tehdä ilman stressiä.

Lea Rauta lupaa antaa ajankäytöllisiä vinkkejä siihen, miten kevään pihatyörykäisyn voi hoitaa vähemmällä stressillä.

– Se tavallinen tapa on, että otetaan peräkärry hollille ja aletaan siivota.

– Kun itse teen leikkauksia, se roudaaminen on siinä isoin työ.

– Yksi syy ehkä on se, että paikallinen kierrätystoimija avaa paikat puutarhajätteille vain muutamana viikonloppuna. Ja on siinä varmasti sosiaalista painettakin kun koko naapurusto tekee samaa peräkärryhommaa.

Yksi keino stressin välttämiseen on asettaa itselleen realistisia tavoitteita. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla.

Lea Rauta neuvoo myös työkaluvalinnoissa, joilla voi säästää aikaa ja vaivaa.

Samalla kun käydään läpi helppohoitoisen kotipihan niksejä, tulee perehdyttyä asioihin, joita nykyinen ympäristötilanne vaatii kotipuutarhuriltakin.

– Pitää ajatella, miten voi itse mikrotasolla vaikuttaa esimerkiksi siihen, ettei hyönteisiä katoa.

Helppohoitoisuus ja luonnonmukaisuus tukevat toisiaan. Esimerkiksi viime syksynä kannatti jättää perennapenkkiin kuivat kukkavarret talventörröttäjiksi.

– Jos ne olisi leikattu pois, kyllä olisi ollut ankeat näkymät.

– Ei puutarhan silti tarvitse miltään rydöltä tai risukolta näyttää. Piha on hoidetun näköinen, kun puita ja pensaita on hoidettu ja kuolleet oksat poistettu.

Tavanomaisesta poikkeava talvi vaikuttaa kotipuutarhurin kevätpuuhiinkin.

– Näyttää siltä, että kasvukausi tulee aikaisemmin kuin keskimäärin. Maaliskuun lopussa voi olla jo sellaisia lämpötiloja, jotka ovat tavallisia huhtikuun lopulla.

– Puiden ja pensaiden leikkaamisen kanssa kannattaa olla hereillä. Eläviä oksia ei kannata leikata jos ne ovat jo kasvussa, mutta kuivuneita oksia voi tietysti poistaa.

Mitä kaikkea poikkeuksellinen talvi on puutarhoissa saanut aikaan, selviää kunnolla vasta myöhemmin. Leudosta talvesta on ollut hyötyä sellaisille kasveille, jotka eivät tavallisesti Suomessa talvea kestä. Jopa oliivipuut ovat terassikasveina selvinneet tänä talvena.

Kasvitaudeille ja tuholaisille leuto talvi on luultavasti ollut hyödyksi, erityisesti kosteus.

– Toisaalta joidenkin tuhohyönteisten munat kestävät hyvin koviakin pakkasia ja selviävät kaikenlaisista talvista.

– Kosteus on ollut ongelma kasvihuoneissakin, on ollut ongelmia homeen kanssa.

Tietoa tarjolla

Järvenpään opiston yleisöluentoja Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa.

Puutarhan kevättyöt – ilolla ja ilman stressiä 18.3. klo 18–19.30 puutarhuri Lea Raudan luennon aiheina: Mitä puutarhassa pitää keväällä tehdä ja miksi? Miten kevättyöt voi hoitaa rennosti oman pihan luonnonmukaisuutta, kauneutta ja hyvinvointia lisäten?

Järvenpään kaupunkipolku: Lauantai 18.4. klo 10 – 13, Lähtö opistolta, Kansakoulunkatu 1, sisäpiha. LuK Tuula Siltasari-Peltonen. Kaupunkipolku esittelee keskusta-alueen rakennuksia ja muita mielenkiintoisia kohteita kahden vuosisadan ajalta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut