Järvenpääläinen 93-vuotias sotaveteraani haki apua lehti-ilmoituksella: "Hoitajat katsovat vain kelloa"

JÄRVENPÄÄ | Pieni ilmoitus perjantain Keski-Uusimaassa pysäyttää. Apua. Juoksuhauta on juostu loppuun ja takki on tyhjä ja täytyisi saada ruokaa. Haluaisin apua kaupassa käyntiin.

Ilmoituksen tekijä on järvenpääläinen sotaveteraani Onni Torkkeli Hän kertoo laatineensa lehti-ilmoituksen, koska ei juuri nyt kykene itse käymään kaupassa.

–Jalkani on kipeä, koska kaaduin noin viikko sitten Prisman luona. Satutin jalkani pyörätelineeseen, reisi turposi eikä se ole vielä oikein parantunut, mies kertoo.

93-vuotias Onni Torkkeli asuu omassa asunnossaan Järvenpään keskustassa. Hänen kotonaan käy kaupungin hoitajia kaksi kertaa päivässä. He eivät kuitenkaan ehdi, voi tai halua asioida Torkkelin puolesta kaupassa.

–Ongelmana on, että heitä käy kuin Vilkkilässä kissoja; aina eri ihmisiä. Jos heitä olisi vain muutama, heidän kanssaan pärjäisi vielä ja voisi yrittää sopiakin jotain.

–Nuoremmat hoitajat ovat herkempiä auttamaan, mutta muut katsovat vain kelloa, veteraani harmittelee.

Lähisukulaisia ei miehellä ole enää elossa. Samoin lähes kaikki vanhat tutut Järvenpäässä ovat jo kuolleet.

Torkkeli syntyi karkauspäivänä vuonna 1924 Etelä-Karjalan Uusikirkon kunnassa, Terijoen länsipuolella. Sieltä tuli lähtö talvisodan alettua. Jatkosodassa Torkkeli soti kolme vuotta, enimmäkseen eri puolilla Karjalankannasta.

Järvenpäässä hän on asunut ainakin 1950-luvun alusta asti. Hän työskenteli kirvesmiehenä ja oli rakentamassa toistakymmentä kerrostaloa eri puolille kaupunkia. Järvenpäästä löytyi myös vaimo Anna-Liisa.

Vieläkin on ikävä, melkeinpä joka päivä.

–Tapasimme latotansseissa Jokisen ladossa Purolan pysäkin lähellä. Siellä iskimme toisillemme silmää. Naimisissa olimme vähän yli 50 vuotta, kunnes vaimo kuoli 14 vuotta sitten. Vieläkin on häntä ikävä, melkeinpä joka päivä.

Sotaveteraani sanoo kuitenkin viihtyvänsä yksin. Hän katsoo kotonaan paljon televisiota, mutta se ei pidemmän päälle tuo iloa elämään.

–Kuolema ei enää pelota yhtään. Sitä toivoisi, että se tulisi vaikka heti. Kun ei oikein näe eikä voi liikkua, virikkeet loppuvat.

–Ikäni olen itse ruokaa laittanut, mutta nyt on näkö mennyt niin huonoksi, ettei tule paistettua tai keitettyä mitään. Voileipähommiksi tämä on mennyt, hän huokaa.

Kirvesmiehen ammatin ansiosta fyysinen kunto on kuitenkin ollut hyvä. Vielä taannoin hän osallistui 90-vuotiaiden sarjassa paikallisiin rautakourakisoihin, joissa nostetaan painoja ja mitataan sormi-, puristus- ja yleisvoimaa.

Torkkeli toivookin, että hänen jalkansa paranisi vielä siihen kuntoon, että hän pääsisi käymään omin avuin kaupassa ja Järvenpään keskustassa.

–Teltoilla on mukava välillä heittää huulta, hän hymyilee.

Hänen mielestään olisi mukavaa löytää jostain keskusteluseuraa. Nykyisin edes naapurit eivät vastaa tervehdyksiin.

–Olen karjalainen luonne, enkä pelkää keskustella tuntemattomienkaan ihmisten kanssa. Ihmiset kuitenkin karttavat: jos istuu puistonpenkille toisen viereen ja alkaa puhua, toiselle tulee kiire lähteä pois. Ihmiset pelkäävät toista ihmistä. En ymmärrä sitä, Torkkeli sanoo vakavana.

Veteraani on huolissaan myös siitä, että hän on joutumassa evakkoon omasta kodistaan lähiaikoina. Talossa on alkamassa remontti, joka estää asumisen useaksi kuukaudeksi. Korvaavaa asuinpaikkaa ei Torkkelin mukaan ole vielä tiedossa.

–Kaupungin hoitajat ovat sanoneet, että asia järjestyy, mutta mitään varmaa tietoa ei mistään ole vielä annettu.

Lehti-ilmoituksen perusteella Onni Torkkeli on saanut jo muutaman yhteydenoton. Yksi apua tarjonneista oli 27-vuotias järvenpääläinen nainen, jonka kanssa Torkkeli sopi kauppareissusta. Nainen haluaa pysyä tuntemattomana.

–Soitin ihan mielenkiinnosta, koska ilmoitus oli mielestäni hauskasti kirjoitettu. Ajattelin myös, ettei tämä ole minulle iso vaiva siitä, että hän saa tarvitsemansa kauppapalvelut.

Nainen pyysi Torkkelia soittamaan hänelle uudelleen, kun tämä tarvitsee apua seuraavan kerran.

Veteraaneja elossa 17 000

Sotaveteraaneilla tarkoitetaan Suomessa vuosien 1939–1945 sotiin osallistuneita henkilöitä.

Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista.

Nuorimmat rintamalle joutuneista olivat vasta 17-vuotiaita. Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi.

Vuoden 2017 alussa sotiemme veteraaneja oli elossa noin 17 000. Heidän keski-ikänsä on noin 92 vuotta.

Tasavallan presidentti palkitsi 3 617 aiemmin palkitsematta jäänyttä sotiemme veteraania kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2016. Mitalin saaneiden joukossa oli myös Onni Torkkeli. "Onhan se kiva, että huomioidaan".

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut