Tuusulan kuntapomoa epäillään rikoksista – "Ex-puolison mustamaalausta"

Tuusulan uutta viestintäpäällikköä epäillään muun muassa identiteettivarkaudesta. Kaakkois-Suomessa selvitellään mahdollisia kokoomuksen piirin rahojen väärinkäytöksiä. Viestintäpäällikkö kiistää kaikki syytökset. Hänen mukaansa kyse on ex-aviomiehen mustamaalauskampanjasta.

Tuusulan viesintäpäällikkö kiistää kaikki häneen kohdistuvat syytökset. Työnantajalla eli Tuusulan kunnassa tilanne on seurannassa. Anton Soinne

Olli-Pekka Lehtinen

TUUSULA | Tuusulan kunnan viestintäpäällikköä Paula Kylä-Harakkaa epäillään identiteettivarkaudesta, petoksesta sekä salassapitorikoksesta.

Etelä-Saimaa uutisoi keskiviikkona poliisin kiistävän yllä mainitut rikosepäilyt.

Helsingin poliisin rikoskomisario Sakari Harju vahvistaa, että asia on esitutkinnassa. Tutkinnallisista syistä johtuen hän ei suostu valottamaan asiaa tarkemmin.

Tapauksesta ensimmäisenä kertoneen Iltalehden tietojen mukaan Kylä-Harakan epäillään tehneen tekaistun Facebook-profiilin, jolla hän on esiintynyt ex-aviomiehenään ja levittänyt tästä salassa pidettäviä tietoja.

Lisäksi Kaakkois-Suomen kokoomuksen piiri selvittää parhaillaan Kylä-Harakan rahankäyttöä sinä aikana, kun hän toimi Kaakkois-Suomen kokoomuksen piirijohtajana.

Väärinkäytösepäilykset liittyvät Kylä-Harakan käytössä olleeseen pankkikorttiin. Piiri selvittää, onko Kylä-Harakka käyttänyt tilin rahoja omiin menoihinsa.

Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Pekka Selenius kertoo Keski-Uusimaalle, että piirin omat selvitykset ovat valmistuneet ja seuraavaksi asiassa kuullaan pikimmiten Kylä-Harakkaa jonka jälkeen mietitään jatkotoimenpiteitä ”yhdessä puolueen kanssa”.

–Sen verran huomattavasta summasta on kysymys, että tällainen selvitys on tehty, niukkasanainen Selenius kommentoi.

Keski-Uusimaan tietojen mukaan epäselviä kuluja on useita tuhansia euroja. Asiasta ei toistaiseksi ole tehty rikosilmoitusta.

ToukokuussaRiikka Uusikulun viransijaisena aloittanut Kylä-Harakka on koeajalla, joka kestää neljä kuukautta. Sijaisuus kestää kaksi vuotta.

Tuusulan kunnan kansliapäällikkö Harri Lipasti sanoo, että Kylä-Harakka nauttii työnantajan luottamusta. Kylä-Harakan työpanokseen viestintäpäällikkönä ollaan oltu tyytyväisiä.

Viestintäpäällikkö kuuluu muiden johtajien ja pormestarin kanssa kunnan johtoryhmään.

–Epäily on aina epäily. Meidän on seurattava mitä siinä on takana, minkälaista näyttöä on. Ei me voida lehtijutun perusteella näitä valintoja tehdä, täytyy itse selvittää mistä on kyse, Lipasti sanoo.

Lipasti kertoo Tuusulan olevan tietoinen rikosepäilystä ja omia selvityksiä on tehty kunnassa.

–En mene yksityiskohtiin, luonnollisesti meillä on työnantajana velvollisuus ottaa selvää asioista.

Iltalehti antaa kahdessa viestintäpäällikön viransijaisen valintaa ja hänen taustojaan käsittelevässä artikkelissa kuvan, että kokoomuksen puoluejohto on ollut tietoinen rikosepäilyistä ja pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että Kylä-Harakka valitaan Tuusulaan.

Rekrytoinnin hoitivat Tuusulan silloinen kunnanjohtaja Hannu Joensivu ja henkilöstön kehittämispäällikkö Tanja Rontu-Hokkanen Heidän mukaansa pätevin hakijoista valittiin.

Viransijaisuuden 51 hakijasta videohaastatteluun otettiin kahdeksan.

–Jo siinä vaiheessa Kylä-Harakka erottui edukseen selkeällä ja varmalla esiintymisellä, Rontu-Hokkanen sanoo.

Videohaastatteluista kolme hakijaa pääsi loppusuoralle. Rontu-Hokkanen otti kaksi muuta hakijaa hoidettavaksi ja Joensivu käsitteli Kylä-Harakan.

Valinnassa painoivat Rontu-Hokkasen mukaan lopulta kokemus politiikasta ja laaja kunta-alan osaaminen, jota muilla finalisteilla ei ollut.

Viimeisenä hakupäivänä iltapäivällä Laura-rekrytointijärjestelmään vastaanotettu Kylä-Harakan hakemus sisälsi myös isokenkäisen suosittelijan: silloisen Euroopan investointipankin varapääjohtajan eli Helsingin nykyisen pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.).

Rontu-Hokkasen tietojen mukaan Joensivu ei soittanut Vapaavuorelle, vaan toiselle suosittelijalle.

–Ei se Vapaavuoren nimi suoraan sanoen hirveästi painanut, Rontu-Hokkanen sanoo.

Hän seisoo yhä yhdessä Joensivun kanssa tekemänsä valintapäätöksen takana.

Keski-Uusimaan tietojen mukaan Tuusulan kunnassa ei vielä keväällä tiedetty Kylä-Harakkaan kohdistuvista rikosepäilyistä.

Kunnanhallituksen kokouksessa viranhaltijapäätöksenä käsitelty valinta synnytti huhtikuussa vain lyhyen keskustelun, kun Pasi Huuhtanen (ps.) kysyi, valittiinko tehtävään nyt varmasti pätevin henkilö, huomauttaen Kylä-Harakan puoluetaustasta kokoomuksessa. Kunnanhallitus ei tyypillisesti puutu päällikkötason virkanimityksiin.

Tuusulalaisten poliitikkojen keskuudessa liikkuu myös käsitys, että elokuussa Jan Vapaavuoren erityisavustajana aloittava Tuusulan kunnanvaltuutettu Laura Åvall (kok.) olisi aktiivisesti osallistunut rekrytointiprosessiin. Hän kiistää huhut.

–En ole ollut mitenkään osallisena siinä rekryssä, Åvall sanoo. Hän kertoo olevansa yhä äitiyslomalla. Työt Helsingin pormestarilla alkavat vasta elokuussa.

Åvall kiistää myös huhun, että hän olisi Kylä-Harakan kanssa lapsuudentuttuja. Åvall sanoo tuntevansa Kylä-Harakan työn kautta kokoomuksesta.

–Toki ollaan samaan aikaan oltu puolueella töissä, mutta ei samalla työnantajalla tai edes samassa talossa.

Juttua päivitetty 19.7.kello 20.00 : lisätty linkki referaattiinEtelä-Saimaan uutisesta, jossa poliisi kiistää rikosepäilyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.