Koira puri naiselle tulehtuvan haavan – vastuu omistajalla

Koira puri naista Citymarketin ovella. Koirakuri–tai sen puute–puhuttaa Järvenpäässä.

Järvenpää|–Olimme poikaystäväni kanssa menossa Cittariin Alkon läheisestä ovesta, jonka edessä katoksen tolppaan oli kaksi koiraa kytkettynä. Kun olin menossa ovelle, tunsin, että jotain tarttui takaapäin reiteeni, Johanna Peltonen kertoo. Tilanne tapahtui 17. kesäkuuta.

Hän jatkaa, että koirien haltija tuli hetken päästä paikalle ja pahoitteli tapahtunutta.

–Hän sanoi, että koira ei ollut purrut ennen. Olin niin säikähtänyt, että en tajunnut vaatia hänen puhelinnumeroaan.

Myöhemmin päivällä Peltonen soitti varmuuden vuoksi päivystykseen, josta häntä ohjeistettiin käymään terveyskeskuksessa, sillä koiranpuremissa on aina tulehdusriski.

–Siellä he kehottivat puhdistamaan haavaa ja palaamaan lääkäriin, jos se tulehtuu, Peltonen kertaa.

–Myöhemmin puremakohdat alkoivat muuttua koviksi ja kutista. Yksi puremareikä vuosi verta jatkuvasti, joten menin työterveyslääkärille ja sain viikon kuurin antibiootteja.

Peltonen arvioi, että kuluja aiheutui yhteensä noin 80 euroa.

Perjantaina Peltonen julkaisi kuvan haavoistaan ja pyysi vinkkejä koiran omistajasta Järvenpään Facebook-ryhmässä. Hän sai osakseen epäileviä kommentteja haavojen alkuperästä.

–Ihmiset sanovat, että olen rahan perässä, koska erehdyin sanomaan, että haen maksumiestä, Peltonen arvelee. Hän jatkaa, että oli kirjoittanut ryhmään saadakseen koiran omistajan vastuuseen ja hänelle aiheutuneet ylimääräiset kulut korvattua.

Lisäksi hän sai syyttäviä kommentteja siitä, että oli kävellyt liian läheltä koiraa. Peltonen arvioi, että koira oli liikkunut hihnassaan vajaan metrin etäisyydelle.

–Menin normaalisti suoraan ovelle. Minun olisi pitänyt kävellä kauempaa, mutta ajattelin, että jos tuollaisessa paikassa on koira, niin siitä voi mennä suhteellisen läheltä oli. Se oli virhe, mutta koira oli käytännössä oven edessä, hän sanoo.

Järvenpään tiemestari Kauko Kallio sanoo, että tällaisessa tilanteessa vastuu on aina koiran omistajalla tai sen hetkisellä haltijalla. Hän vetoaa rikoslakiin, jossa sanotaan näin: "Joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta jättää asianmukaisesti vartioimatta ihmisille vaarallisen eläimen, josta hän on vastuussa, on tuomittava eläimen vartioimatta jättämisestä sakkoon."

–Jos otat koiran mukaan ja häivyt paikalta, niin se on tahallaan jätetty. Jos koira puree, niin se on ihmiselle vaarallinen. Koiraa ei voi jättää polkupyörätelineeseen vartioimatta, Kallio painottaa.

Peltonen sai Facebookin kautta vihjeen koiranomistajasta ja aikoo tehdä asiasta rikosilmoituksen.

Koirakuri puhuttaa Järvenpäässä paljon. Keski-Uusimaan toimitukseen otti maanantaina yhteyttä lukija, joka on havainnut, että Rantapuistossa ulkoilutetaan koiria irrallaan. Hän on huolissaan vieraiden isojen koirien arvaamattomuudesta.

–Koko Rantapuisto on muuttunut koirapuistoksi. Milloin juoksutetaan isoja koiria ja milloin heitetään palloja ja keppejä, hän tuhahtaa ja sanoo, että on nähnyt koiria myös uimarannalla.

–Yhdet koiranomistajat sanoivat, että olivat kyllä nähneet kieltomerkin, mutta tulevat vastakin. Olin ihan hölmistynyt.

–Kerran yksi pieni koira teki tarpeitaan vesirajassa varmaan siksi, että sieltä ei tarvitse kerätä jätöksiä. Ei tulisi mieleenkään mennä tuonne Tervanokkaan uimaan, järvenpääläinen pöyristelee.

Nainen on huolissaan myös sorsista.

–Sunnuntaina sorsaemo huolehti poikasistaan, kun omistajat heittivät koiran pallon sorsia kohti. Muistan, miten hädissään sorsaemo huusi, nainen kauhistelee.

Hän muistaa myös toisen tapauksen, jossa sorsia häirittiin.

–Viikko sitten puunjuurella oli poikasia yhtenä keränä emon vieressä. Kaksi koiraa oli kiinni, mutta omistaja päästi ne haistelemaan sorsia.

Naisen mies oli huomauttanut koirien taluttajalle, että sorsia ei saisi häiritä.

–Omistaja sanoi vain, että nämä koirat eivät ole kiinnostuneita sorsista, mutta tottakai tuollainen häiritsee vastakuoriutuneita sorsia. Sorsat lähtivät äkkiä veteen, kun niiden päiväunia häirittiin.

Nainen sanoo saaneensa jopa haukkuja koiranomistajilta, kun hän miehensä kanssa on muistuttanut irrallaan olevien koirien omistajia järjestyssäännöistä.

–Kerran perään huudettiin, että mitä muistisairaat.

Koirat kiinni

Kauko Kallio muistuttaa, että myös puistossa tulee järjestyslain mukaan pitää koira kytkettynä.

–Yleisillä alueilla lemmikkikoiraa ei saa pitää vapaana missään olosuhteissa. Irrallaan olevasta koirasta voi saada sakon.

Kallio sanoo, että esimerkiksi uimarannoille ja lasten leikkipaikoille koiria ei saa tuoda ollenkaan.

–En osaa sanoa, tarvitaanko koirapuistoja lisää, mutta aina kun olen niiden ohi ajanut, niissä on ollut tilaa. Jos voi mennä Rantapuistoon, niin miksei voi mennä Lepolan koirapuistoon, Kallio ihmettelee.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut