Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkari kokeilee: Suhautettua katutaidetta mestarin opissa - katso video

Olen maalannut seiniä ja joitakin huonekaluja, enkä ole kummoinen taiteilija. Jännittää mennä tuhrimaan konttia spraymaalilla Keravalle Iso-Hollon aukiolle, vaikka se laillinen paikka itsensä ilmaisuun onkin. Tuhraamissessioni takapiruksi on lupautunut keravalainen graffititaiteilija Jouni Väänänen, joka työskentelee Keravalla palkattuna kaupunkitaiteen projektipäällikkönä.

Mennään heti asiaan. Väänänen maalaa malliksi A-kirjaimen kontin seinään selittäen samalla graffitin teon perusteita. Mitä enemmän aiheesta kuulen, sitä enemmän minua alkaa jännittää. Kuulostaa monimutkaiselta.

Päätän kirjoittaa seinään sanan kesä, koska minulla on kesäfiilis. Sana on sopivan lyhyt. Väreiksi valitsen vihreän, keltaisen, mustan ja valkoisen.

Asetun tyhjän seinän eteen ja jännitän ensimmäistä vetoa. Väänänen on puhunut, kuinka spraypulloissa on erilaisia suuttimia. Ne vastaavat pensseleitä ja siveltimiä. Jälkeen vaikuttaa muun muassa se, kuinka kaukana suutinta seinästä pitää. Ja kuinka kovaa suutinta painaa. Minulta loppuu aivokapasiteetti tyhjän seinän edessä.

Heilutan maalipurkkia ja töhäytän ilmaan. Vedän varovasti k:n pitkän viivan. Kirjainten ääriviivojen maalaamisen jälkeen kirjaimet täytetään ja niihin tehdään taustaelementtejä. Tapailen aaltoja alas ja ylös auringon. Aika laimeaa.

Hiljalleen maalaaminen alkaa kuitenkin joten kuten sujua. Vedä kirjaimiin ääriviivat ja lopuksi hahmottelen ne kolmiulotteisiksi.

Tuntuu vaikealta seistä lähellä seinää, sillä kesä lukee isolla. Välillä otan askeleita taaksepäin ja tiirailla seinää kauempaa. Maali haisee voimakkaasti, onneksi Väänänen on antanut minulle hengityssuojan.

Mitä enemmän vedän vetoja seinään, sitä surkeammalta lopputulos näyttää. En tunne kertaakaan onnistumisen iloa.

–Älä dissaa itseäsi. Jos ilmenee että se on tarpeen, niin muut tekevät sen puolestasi, Väänänen kannustaa nauraen.

Innostun kuitenkin homman edetessä. Eikä lopputulos olekaan tärkein, vaan uuden asian kokeileminen.

Käsi alkaa väsyä loppuvaiheessa.

–Maalausliikkeet kuuluu tehdä koko kropalla, ei pelkällä ranteella. Kuin tanssisit, Väänänen ohjaa.

No, minulla on ihan tarpeeksi keskittymistä maalaamisessa, tanssiminen ei tulisi mieleenkään.

Keravan graffitikontin seinään voi mennä taiteilemaan kuka tahansa omilla välineillä elokuun loppuun saakka. Graffitilla voi osallistua kaupungin järjestämään kilpailuun. Ohjeet ovat kontin kyljessä.

Allaolevalla videolla syntyy kesäinen graffiti Keravan graffitikontin seinään.