Piereekö koirasi jatkuvasti? – Suomalaiset kehittivät maailman ensimmäisen "mikrobipommin"

Suomalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen koirasta eristetyn maitohappobakteerin. Kehitystyö on kestänyt yhdeksän vuotta ja nyt Euroopan unioni on antanut luvan käyttää maitohappobakteeria koirien ruokinnassa.

Eläinlääkeyritys Vetcare on eristänyt terveistä suomalaiskoirista kolme mikrobikantaa, jotka kulkeutuvat elävinä mahasta suolistoon ja ovat löydettävissä ohutsuolessa vähintään seitsemän päivää syötön lopettamisen jälkeen.

Maitohappobakteerien syöttäminen muuttaa koiran ohutsuolen mikrobistoa vähintään 17 vuorokaudeksi ja se tuo esiin koiran omia Lactobacillus-kantoja, mikäli niitä on koiran elimistössä.

Kehitetyt maitohappobakteerikannat ovat osoittautuneet tehokkaiksi, sillä tutkimukseen osallistuneiden koirien vatsaoireet loppuivat kantojen syöttämisen jälkeen.

Nyt kehitetyn "mikrobipommin" on todettu vähentävän koirien suolisto-ongelmia, muun muassa ripulia.

– Jos koiran suoliston bakteerikanta on kunnossa, se yleensä helpottaa myös ilmavaivoja, arvioi Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtaja, professori Seppo Salminen

Salmisen mukaan koiran suoliston hyvinvointi on erityisen tärkeää esimerkiksi niissä perheissä, joissa on koiran lisäksi myös lapsia.

– Lapsilla on yleensä hyvin läheinen kontakti koiriin. Koirat voivat nukkua lasten sängyissä, ja lasten kädet voivat olla täynnä koiran mikrobeja.

– Ja vaikka koiranomistajat keräisivät lemmikkiensä jätökset pois luonnosta, kyllä niistä jälki jää tuonne luontoon. Mitä parempi koiran bakteerikanta tuolloin on, sen parempi kaikille, Salminen pohtii.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut