Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

100-vuotias vaihtui taaperoikäiseen – Tanskalaiset yrittävät Suomen valloitusta järvenpääläisvoimin

Tanskalainen kasvuyritys tuli Suomeen. Liiketoiminnan kehittäminen tapahtuu Tanskasta käsin järvenpääläisvoimin.

TANSKA | Marjoannika Nyman syntyi Järvenpäässä, jossa asui ja opiskeli 19-vuotiaaksi. Sen jälkeen veri veti maailmalle niin työ- kuin opiskelupaikkojen perässä.

– Olen sittemmin asunut, tehnyt töitä tai opiskellut Rovaniemellä, Ikaalisissa, Helsingissä, Porvoossa, New Delhissä, Saalbachissa ja Larnakassa. Liekö syy ahkeraan muuttotahtiin liian turvallinen lapsuus ja nuoruus Keski-Uudellamaalla, Nyman naurahtaa.

Hierarkia on matala ja perjantaisin työt lopetetaan hieman aikaisemmin.

NytNyman asuu Tanskan Aarhusissa yhdessä miehensä ja 4-vuotiaan tyttären kanssa. Ennen Tanskaan muuttoa hän teki viimeiset kahdeksan vuotta töitä S-ryhmässä asiantuntijatehtävissä.

– Hyppäsin siis 100 vuotta vanhasta osuustoiminnallisesta yrityksestä vasta perustettuun startup-yritykseen Katoniin, joka on menestyneen tanskalaisen mobiilipelejä kehittävän Kiloon tytäryritys.

– Kiloo on tavallaan Tanskan Rovio, ja sen tunnetuin peli maailmalla on kerännyt jo miljardeja latauksia ja johtaa edelleen latauslistoja maailmalla, Nyman kertoilee.

Nyman vastaa Katoni.fi -verkkopalvelun kehittämisestä Suomen markkinoilla. Toimenkuvaan kuuluu uusien yhteistyökumppaneiden kartoitus, kohderyhmiä palvelevan sisällön suunnittelu ja tuottaminen ja verkkosivuston sisällön hakukoneoptimointi.

– Tyypillinen työpäiväni sisältää pääpirteissään viestinnän suunnittelua ja toteutusta, yhteydenpitoa yhteistyökumppaneihin ja sparrauspalavereja pohjoismaalaisten kollegoideni kanssa.

Nyman arvelee, että tanskalainen työelämä eroaa Suomen työelämästä sen mukaan, onko töissä isossa monikansallisessa vai pienemmässä tanskalaisessa yrityksessä.

– Noin yleisesti ottaen hierarkia on matala ja perjantaisin työt lopetetaan muita päiviä hieman aikaisemmin. Tanskassa huomaa olevansa maantieteellisesti lähempänä Keski-Eurooppaa. Asuinkaupungistamme Aarhussista on vain 200 kilomeriä Saksan rajalle. Katukuvassa ja yrityksissä on paljon ulkomaalaisia, mikä tarkoittaa myös, että kilpailu työpaikoista on kova.

Kansainvälisyys oli kuitenkin juuri se, mitä sekä Nyman että hänen puolisonsa Timo hakivat muuttaessaan Tanskaan. Molemmat sanoivat irti hyvät vakituiset työnsä Suomessa. Timo toimi ennen Kansallisoopperan videosuunnittelijana ja tekee nyt saman alan töitä tanskalaisessa tapahtumatuotantoyrityksessä.

Perhe viihtyy Tanskan Aarhussissa hyvin.

– Sitä paitsi, tämähän on vain kivenheiton päässä Järvenpäästä, jossa asuvat vanhempani ja ystävät, Nyman hymyilee.