Tuusulalainen tila tekee ainutlaatuista yhteistyötä ainoana maailmassa

Tuusulalainen Lassilan tila on jo neljättä vuotta luomuosuuskunta Oma Maan kumppanuustila. Osuuskunnan toiminta perustuu kumppanuusmaatalouteen, jossa tuotanto vastaa jäsenyhteisön tarpeisiin.

Osuuskunnassa on 115 jäsentä, jotka ovat siihen liittyessään maksaneet 200 euron osuusmaksun. Jäsenraja kulkee 200:ssa, sen suuremmalle joukolle ei tila pysty tällä hetkellä tuotteita tuottamaan.

Halutessaan osuuskunnan jäsen voi sitoutua puoleksi vuodeksi kerrallaan ostamaan Lassilan tilan tuotteita sisältävän satokassin.

Talviaikaan kassin hinta on 120 euroa kuussa. Kesällä kassin sisällön monipuolistuessa sen saa 160 eurolla. Kasseja jaetaan kerran viikossa suoraan Lassilan tilalta tai osuuskunnan omasta lounaskahvilasta Kalliosta.

Lassilan isäntä Jukka Lassila on tyytyväinen.

– Tilallemme kumppanuusmaataloudella on suuri merkitys, sillä suurin osa tuotannostamme on satsattu siihen. Tämä on ainutlaatuista koko maailmassa, sillä näin monipuolisesti ei tuotteita kumppanuustilalta muualla saa ja esimerkiksi Suomessa muut kumppanuustilat toimivat vain kesäisin.

Suurin osa osuuskunnan jäsenistä on helsinkiläisiä. Nuoria perheitä tai muuten vain aloilleen asettuneita henkilöitä.

– Useimmat ovat liittyneet osuuskuntaan ideologisista syistä, koska he haluavat olla mukana luomassa ekologista ruoantuotantojärjestelmää.

Koska kumppanuusmaatalous on vielä melko vierasta ja systeemi uusi, on suurin osa osuuskuntalaisista tullut puskaradion kautta. Osuuskunnasta voi erota milloin tahansa, mutta satokassista pitää maksaa aina puolivuotiskauden loppuun saakka.

– On hyvä, että ihmiset perehtyvät tähän kunnolla, sillä toiminta vaatii sitoutuneisuutta.

Lassilan tilalla järjestetään joka toinen viikonloppu talkoita, joihin osuuskuntalaiset voivat halutessaan osallistua. Talven aikana talkoolaiset rakensivat Lassilan maille uuden kasvihuoneen.

Yleensä Helsingistä tulee talkoolaisia autolastillinen.

– Kesällä on enemmän kitkemistä ja sen sellaista yksinkertaista hommaa. Välillä on vaikeaa keksiä kaikille järkevää tekemistä, mutta myös yhteisöllisyys on tärkeää, jotta voimme tuntea olevamme samaa porukkaa.

Satokassissa on yhden ihmisen viikon ravinnontarve. Kesällä kassissa on kymmenkunta tuotetta, talvisin vähemmän.

– Enemmän ruokaa pitäisi saada varastoon, jotta tuotteita riittäisi pidemmälle syksyyn. Tosin sitten myös varastotilaa pitäisi olla enemmän.

Satokassi sisältää osuuskunnan tilalla viljeltyjä ja itse jatkojalostettuja tuotteita, ja se on täysin vegaaninen. Sieltä löytyy muun muassa punajuurta, lanttua, naurista, palsternakkaa, kaalia, herneitä, papuja, perunaa, tomaattia, kurkkua sekä yrttejä. Jatkojalosteina tuotetaan esimerkiksi rypsiöljyä, härkäpapurouhetta, pastaa, kasvispihvejä, jauhoja, hiutaleita ja leipää.

Jukka Lassila toimii ehtiessään myös kokkina kalliolaisessa lounaskahvilassa, joka on auki viisi päivää viikossa ja pyörii osuuskuntalaisten vapaaehtoistyön voimin. Kahvila perustettiin 1,5 vuotta sitten.

– Suurin osa lounaskahvilan tuotteista ja raaka-aineista tulee meiltä. Olen myös ollut paljon ruokien tuotekehittelyssä mukana, koska raaka-aineet ovat minulle kaikkein tutuimpia.

Iltaisin ja viikonloppuisin kahvilassa järjestetään erilaisia tilaisuuksia.

Oma Maan härkäpapuhummus

0,5 l härkäpapuja (liota 8 tuntia ja keitä tunti)

1,5 dl rypsiöljyä

1 sitruunan mehu

4 valkosipulin kynttä

3 tl juustokuminaa

1 tl paprikajauhetta

1,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Vettä tarvittaessa, jotta koostumus on mukavasti levittyvä eikä jähmeä. Nestettä voi joutua lisäämään, kun hummus on ollut jääkaapissa.

Huuhtele pavut kylmällä vedellä keittämisen jälkeen. Kaikki ainekset sauvasekoittimella muussiksi. Maista – sen kuuluu olla tosi maukasta. Jos ei ole, lisää mausteita. Leipä ja hummus on hyvä kasviproteiinin yhdistelmä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut