Marttojen asiantuntijan vinkit: Muista nämä, kun ostat lieden

KEITTIÖ Lieden valinnassa tärkein lähtökohta on sama kuin muussakin keittiön suunnittelussa: omat tarpeet.

Keittiön suunnittelussa lähtökohtana ovat perheen tarpeet, samoin lieden ja muun tekniikan valinnassa. Leena Koivisto

Jan Pippingsköld

Perinteinen liesi valurautalevyineen on pysynyt suosittuna, vaikka sen haastajiksi ovat nousseet tyylikkäät keraamiset liesitasot ja nopeat induktioliedet.

– Hinta-laatusuhde on perinteisissä liesissä edelleen hyvä, ja niissä on myös nopeita salamalevyjä, muistuttaa kotitalousasiantuntija Anni Rossin Marttaliitosta.

Omaan keittiöön sopivan liesityypin valinta alkaa järkevästi käyttötarpeen pohtimisesta.

– Miten paljon liettä käyttää, valmistaako keittoja vai keittääkö vain vettä silloin tällöin.

– Jos leipoo paljon, kiertoilmauuni on hyvä valinta.

Riittääkö sulakkeen koko uudelle liedelle?

Paljon leipova tarvitsee uunin, jossa voi paistaa useamman pellillisen kerralla.

Valurautaisten pyöreiden levyjen, keraamisen tason tai induktiotason välillä valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen ohella budjetti. Kotitalousasiantuntija muistuttaa tässäkin järkevyydestä: keittiö tehdään itselle eikä naapurille.

Sama käytännönläheinen linja jatkuu, kun mietitään, onko järkevää ottaa uuni ja liesitaso yhdessä laitteessa vai sijoittaa ne erilleen. Jos valitsee erillisen liesitason ja se myöhemmin rikkoutuu, tilalle on saatava samankokoinen ja ehkä samanmerkkinenkin, jotta se sopii vanhan paikalle,

– Muuten voi mennä pöytätasokin uusiksi.

Liesitaso on siitä mukava, että sen ympärille ei jää reikiä, joihin voisi mennä roskia niin kuin perinteisen lieden taakse. Tosin tähänkin on konsti: lieden sivuun jäävät kapeat raot voi suojata silikonilla. Eipä valu mustikkasoppa vahingossa väärään paikkaan.

Lieden hankinnassa pitää muistaa varmistaa myös sulakkeen kestävyys ja budjetissa huomioida asennuskulut ja vanhan lieden pois vienti.

Jos kokkaa kovasti ja haluaa touhuta keittiössä, induktioliesi voi kiinnostaa.

– Se on erittäin nopea ja säästää energiaakin.

– Jos keittää vain vettä silloin tällöin, ei energiansäästöllä ole merkitystä.

– Lapsiperheessä induktiolieden hyvä ominaisuus on, että käytön jälkeen taso ei jää pitkäksi aikaa kuumaksi. Kattila kylläkin pysyy kuumana.

Induktiotason toiminta perustuu magneettisuuteen, eivätkä kaikki kattilat siksi sen päällä kuumene. Kattilan tai pannun sopivuuden induktiotasolle voi helposti kokeilla magneetilla. Jos magneetti ottaa kiinni pohjaan, astia toimii.

Keraaminen liesitaso on tyylikäs vaihtoehto, mutta sen puhtaana pitämisessä kannattaa olla tarkkana.

– Jos siihen roiskuu rasvaa, se pitää puhdistaa pois heti. Jos sen antaa olla, se palaa kiinni. Sokeri on myös paha.

– Keraamisen liesitason puhdistukseen on oma puhdistusaine ja metallinen kaavin, Rossin kertoo.

Vielä yksi vinkki: muista lukea lieden käyttöohje, niin saat parhaan hyödyn sen kaikista ominaisuuksista ja toiminnoista.

Tietoa laitteiden valinnan tueksi on Rossinin mukaan helppo löytää. Hän suosittelee esimerkiksi Helsingin energian sivuja www.helen.fi ja Työtehoseran sivuja www.tts.fi

Keittiön suunnittelu

Vesi, kylmä ja kuuma muodostavat keittiössä keskeisen kolmion. Niiden pitää olla riittävän lähellä toisiaan.

– Ja laskutilaa pitää olla riittävästi. Kuuma kattila pitää voida siirtää liedeltä laskutasolle, samoin uuninpelti. Laskutaso ei silloin saa olla täynnä pieniä keittiön koneita.

Tärkeä juttu ovat myös riittävät säilytystilat.

– Ihmisillä on astioita enemmän kuin koskaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut