Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpääläinen Marja Toivio kirjoittaa rankoista aiheista – toivottomuutta hän ei kuitenkaan halua lietsoa

Järvenpääläinen Marja Toivio on kirjoittanut neljä romaania. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 2008 ja se käsitteli mielenterveyskuntoutujan elämää ja tosi-tv:tä. Jälkimmäinen oli tuohon aikaan vielä tuore ilmiö Suomessa.

– Sanotaan, että ensimmäinen kirja kirjoitetaan sydänverellä ja niin kävi minullakin. Sen jälkeen kirjoittaminen ei ole enää ollut niin henkilökohtaista, Toivio myöntää.

Kolme seuraavaa romaania sijoittuivat juristina työskentelevälle kirjailijalle tutumpaan maailmaan eli asianajotoimiston arkeen. Niissä käsitellään rankkojakin aiheita, kuten huoltajuusriitoja ja lasten pahoinpitelyitä.

– Vaikka aiheet ovat raskaita, niin olen silti pyrkinyt sisällyttämään kirjoihini myös huumoria ja hyviä hetkiä. En halua herättää lukijoissa toivottomuuden tunteita, vaan pikemminkin luoda uskoa, että rankoistakin asioista on mahdollista selvitä.

Toiviota on kiitelty kirjailijana muun muassa siitä, että hän kirjoittaa asianajomaailmasta sisältä päin. Hänelle onkin ollut helpohkoa kirjoittaa aiheista, joita hän on työssään kohdannut.

– Kirjojeni asiat ja ilmiöt ovat tapahtuneet oikeasti, mutta kirjani ja niiden henkilöt ovat fiktiivisiä.

Marja Toivio on lukenut ja kirjoittanut paljon lapsesta saakka. Nuorena hän haaveili toimittajan työstä, mutta hän päätyi lukemaan lakia päästyään sisään oikeustieteelliseen tiedekuntaan.

Tällä hetkellä Toivio on ihastunut norjalaisen Karl Ove Knausgårdin teoksiin.

– Hän pistää itsensä peliin ja kirjoittaa hyvin. Itse en varmasti uskaltaisi kirjoittaa niin omakohtaisesti.

Kirjoittamisvaiheessa Toivio työskentelee intensiivisesti. Arki-iltoina hän kirjoittaa parisen tuntia ja viikonloppuisin toisinaan jopa kuusi tuntia päivässä.

– Kirjoitusmoodiin pääseminen tuntuu välillä työläältä, mutta yritän kirjoittaa joka päivä ja useita versioita ennen kuin kirja on valmis.

Proosan kirjoittaminen on Toiviolle helppoa, mutta kirjoittamisprosessi on silti työläs.

– Usein kirjoitan puolisen vuotta ennen kuin annan ensimmäisen version luettavaksi kustannustoimittajalle. Se jännittää, sillä hänellä on oikeus sanoa suorat sanat.

Kirjoituskautenaan Toivio istuu suuren osan vapaa-ajastaan tietokoneen ääressä, mutta ehtiessään hän käy salilla ja hiihtämässä, jos on lunta. Hän on ollut mukana myös keravalaisessa Hytkyt-kansanlaulukuorossa sen perustamisesta saakka.

Toivio kertoo saaneensa lukijoilta hyvää palautetta esimerkiksi sähköpostilla.

– Minua on kehuttu siitä, että kerrontani on uskottavaa ja kirjoissani pysyy hyvin jännite. Juuri tuon jännitteen luominen ja juonen kehittely ovat kaikkein työläimpiä kirjan kirjoittamisessa.

Varsinkin naislukijat ovat kehuneet kolmen edellisen romaanin päähenkilöä, asianajaja Katariina Elosaloa.

– Ehkä nelikymppiseen, miessuhteidensa kanssa kipuilevaan sinkkunaiseen on ollut helppo samaistua.

Nyt asianajaja Elosalo saa kuitenkin väistyä uusien henkilöiden tieltä.

– Tuntuu, että olen ammensin hänestä jo kaiken ja hänen tarinansa tuli jonkinlaiseen päätökseen. Mutta voi olla, että hän palaa vielä joskus kirjoihini.

Seuraavan romaanin aihe muhii jo Toivion mielessä, mutta siitä hän ei vielä halua kertoa enempää.

– Hahmottelen romaanin henkilöitä parhaillaan. Asianajomaailma on edelleen mukana, mutta laajennan aihepiiriä käsittelemään suomalaista yhteiskuntaa.

Toiveissa on saada uusi romaani julkaistuksi ensi vuonna.

Lukijoiden palaute on Toiviolle tärkeää. Yleisötilaisuuksissa esiintyessään hän usein esittelee uusinta romaaniaan ja vastailee yleisön kysymyksiin.

– Keskustelu yleisön kanssa motivoi omaa kirjoittamista ja on kiva, että kirjani herättävät kiinnostusta ja ajatuksia.

Hän haaveilee kirjoittavansa lisää koskettavia kirjoja, joilla on paljon lukijoita.