Kriisi on vauhdittanut verkkokaupan kasvua: erityisesti yli 50-vuotiaat suomalaiset tekevät yhä ahkerammin verkko-ostoksia

Koronakriisi on saanut yhä useamman suomalaisen tilaamaan ruokaostokset verkon kautta. Myös moni yritys on laajentanut palveluitaan verkkoon. Arkisto/Timo Mustalampi

Marika Lumme

Verkkokaupan myynti on kasvanut koronakriisin aikana erityisesti päivittäistavarakaupoilla ja marketeilla. Kaupan Liiton huhtikuun alussa jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan myynti on kasvanut yli 70 prosentilla ruoan verkkokaupoista. Erikois- ja tavaratalokaupoilla koronavirus on vauhdittanut digimyyntiä yli 35 prosentissa verkkokauppoja.

Kaupan Liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan ruoan verkkokauppa oli huimassa kasvussa jo ennen kriisiä, ja kriisi nopeutti kasvua edelleen.

Myös kansainvälisen verkkokaupan on ennustettu kasvavan hurjaa vauhtia lähivuosina myös Suomessa.

– Kriisi on vauhdittanut ennen kaikkea ruoan verkkokauppaa kaikkialla ja nopeuttanut digikanavien käyttöönottoa ja kehitystä. Tämä tulee näkymään tulevaisuudessa parempana digitaalisena palveluna. Kansainvälinen kilpailu voi siis kasvaa entisestään, Kurjenoja kertoo.

Ihmiset ovat poikkeustilan myötä pakon edessä oppineet käyttämään yhä uusia verkkokauppapalveluja päivittäisissä tarpeissaan. Kurjenoja kokee, että niillä päivittäistavarakaupoilla, joilla verkkokaupan ylläpitäminen on järkevää liiketoimintaa jatkossakin, verkko-ostaminen jää pysyvästi koronakriisiä edeltävää tasoa korkeammalle.

– Suomalaiset ovat varsin tottuneita digiostajia alle 50-vuotiaissa, eikä siinä ikäryhmässä digiostajien määrä paljoa kasva, paitsi ruoan verkkokaupassa, Kurjenoja sanoo.

– Yli 50-vuotiaissa digiostajien määrä on jo ollut kasvussa ja myös heillä erityisesti ruoan verkkokaupassa käyttö kasvaa, hän jatkaa.

Koronakriisi tuo myös verkkokaupalle koko kaupan alan kohtaaman haasteen.

– Digiostaminen ei automaattisesti kasva koronakriisissä, kun ostovoima lomautusten ja irtisanomisten myötä pienenee ja kuluttaminen sekä ihmisten liikkuminen vähenevät, hän toteaa.

Suomalaiset ostivat vähittäiskaupan tuotteita netistä viime vuoden aikana 4,5 miljardilla eurolla. Määrä sisältää ostokset niin kotimaisista kuin ulkomaisista yrityksistä. Lähes 40 prosenttia ostoksista olivat viihde-, tieto- ja viestintäelektroniikkaa sekä vaatteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 2. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 3. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 4. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 5. Juniorijalkapalloilun suurkatselmukseen Helsinki Cupiin osallistuu alueelta 60 joukkuetta
 6. Veneiden ensirekisteröinnit ampaisivat huimaan nousuun
 7. Jyväskylän yliopisto palauttaa uhanalaisia jokihelmisimpukoita jokiin
 8. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 9. Aatu Rädystä ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? "Se olisi suuri kunnia"
 10. Tekstiviestit: Kiitos uudesta pyörätiestä
 11. Intiassa on nyt kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa
 12. Kansanedustaja Emma Kari sai kolmannen lapsensa
 13. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 14. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa
 15. Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija – "En pelkäisi ostaa nyt Bemarin tai Mersun nuorempia sporttiversioita"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 6. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 7. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 8. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 9. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 10. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 11. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 12. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 13. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.