Musiikkiseikkailut tutun opettajan kanssa jatkuvat ruudun ääressä: kotimuskarissa voi kohta letittää pullaa laulun tahdissa

Etämuskari vie Assin ja Aaron seikkailemaan musiikkimaailmaan. Muskarivideoissa on tuttuja lauluja ja uutta opittavaa. Sera Syvänen
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Nyt ei päästä muskariin, mutta tänään on kotimuskari. Aaro, 4,5 v, ja Assi, kohta 3 v, istuvat tyynyille ja äiti Sera Syvänen laittaa tietokoneen päälle ja ottaa muskarisoittimet esille. Hän kirjautuu muskarikanavalle. Vilkutetaan opelle, ja muskari alkaa.

– Tavallisessa muskarissa Aaro on itsenäisesti isompien ryhmässä ja minä olen Assin kanssa pienempien ryhmässä. Siellä opettaja ohjaa aikuisia laulamaan, soittamaan ja tekemään erilaisia musiikkijuttuja lasten kanssa. Se on hyvin monipuolista. Varsinkin pienten ryhmässä leikitään paljon.

Nyt kun lapset eivät pääse muskariin, muskariope tulee videolla kotiin.

– Opettajat ovat tehneet videoita, joissa on tuttuja lauluja ja jotakin uutta. Sitten on tehtäviä, joita voi lapsen kanssa tehdä.

Sera Syvänen kertoo, että lapset eivät juuri ihmettele etämuskaria, vaan ovat kiinnostuneina mukana.

– Muskariopettajat ovat hyvin taitavia. Tässä iässä lapset kehittyvät hyvin eri tahtiin ja on haastavaa tehdä heille kaikille toimivia sisältöjä. Olemme tosi tyytyväisiä, Syvänen kehuu.

Etätunnit ovat viimeistään nyt tulleet jäädäkseen, ainakin jossakin muodossa.

– Kyllä etätunnilla oppii.

Opetusvideoista muodostuu materiaalipankki, josta voisi tulevaisuudessa ammentaa esimerkiksi silloin, kun lapsi on kipeänä eikä pääse muskaritunnille.

Laulu- ja leikkivarastosta voi hakea mieleistään sisältöä perheelle sopivana aikana pidettävän kotimuskarin tarpeisiin, ja aineistoon voi palata uudelleen. Videota voi katsella muskariblogin tai YouTube-kanavan kautta.

– Aikaa ei kulu soitinten jakamiseen ja virittämiseen. Samalla myös ryhmän vuorovaikutus jää uupumaan. Etämuskarista saakin eniten irti, jos vanhempi osallistuu tekemiseen yhdessä lapsen kanssa. Etämusiikkituokiot voivat tuoda musiikin iloa ja mukavaa yhdessä tekemistä koko perheelle, muskariope Camilla Lehtonen sanoo.

– Lähiopetustunnilla pääsemme musisoimaan monin eri soittimin. Nyt olen pyrkinyt ahkerasti hyödyntämään kotoa löytyviä tarvikkeita soittotuokioissa ja antanut erilaisia soitinaskartelu- ja kotimusisointivinkkejä.

Muskarivideoita Lehtonen on kuvannut monissa paikoissa.

– Etämuskareita olen kuvannut leikkipuistossa ja metsässä ja soittanut metsässä metsäpolkkaa luonnonsoittimin.

– Mielessäni on jo esimerkiksi etämuskari keittiössä sekä pullanleivontavideo, jolle olen jo säveltänyt tuoreen pullapitkolaulun. Pian kaikki osaavat laulaa ja samalla letittää hienoja pullapitkoja.

– Etämuskarissa haasteena on, että nykytekniikan puitteissa on järkevintä järjestää opetus videoiden välityksellä, jolloin reaaliaikainen vuorovaikutus ei ole mahdollista.

Vaikka opettaja ei nyt pääsekään tapaamaan omia muskarilaisiaan, viestit kulkevat.

– Olen saanut paljon kuvaviestejä ja piirustuksia sekä videoita, ja ne ovat ilahduttaneet kovasti. Olen saanut myös toiveita lauluista ja teemoista, ja toteutan niitä mielelläni, Camilla Lehtonen sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut